Cota bursei de valori

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Burse
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 5155
Mărime: 24.14KB (arhivat)
Publicat de: Frusina Antal
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

I. Cota Bursei de Valori Bucuresti

Inscrierea la cota Bursei de Valori Bucuresti reprezinta permisiunea acordata de Bursa de Valori unei societati comerciale “deschise” de a avea valori mobiliare tranzactionate prin intermediul mecanismului specific al Bursei.

Valorile mobiliare pot fi inscrise la cota unei burse numai daca indeplinesc anumite cerinte, specificate in cadrul pietei bursiere.

Aceste reglementari se refera la cerinte pentru admiterea, mentinerea si promovarea la cota Bursei, documentatia necesara in acest caz, obligatiile societatii emitente privind difuzarea de informatii necesare pentru desfasurarea in bune conditii a tranzactionarii.

Cota Bursei este alcatuita din valori mobiliare pentru care emitentul a solicitat si i s-a admis inscrierea la cota. Pe piata internationala procedeul de inscriere la cota Bursei urmareste trei faze:

1. Intocmirea dosarului de admitere la cota in care emitentul include blanturile si conturile de profit si pierdere pe o perioada de 5-10 ani. Bursa in functie de reglementarile fiecarei tari urmareste ca inscrierea la cota sa se realizeze numai pentru cele mai atractive valori mobiliare. De aceea situatia economica financiara a emitentului pe termen mediu si lung este primordiala. Pentru un emitent inscris la cota inseamna o recunoastere a fortei sale economice. Investitorul are perceptia faptului ca plasamentul sau sa se realizeze intr-o valoare mobiliara sigura.

2. Examinarea dosarului de admitere de catre o Comisie de admitere la Cota. Aici se analizeaza evolutia principalilor indicatori financiari, perspectiva cifrei de afaceri si gradul de indatorare al firmei emitente. Se analizeaza masura in care emitentul ce solicita admiterea la cota indeplineste toate cerintele Bursei privind difuzia actiunilor, emiterea lor si conditiile referitoare la organele de conducere ale emitentilor, competenta si moralitatea acestora.

3. Examinarea la sediul emitentului. Organele Bursei analizeaza actiunile fixe, modul de utilizare a activelor circulante, situatia salariatilor, dotarea cu echipamente si perspectivele de investitii.

Mentinerea la Cota Bursei a valorilor mobiliare incepe odata cu intrarea in vigoare a deciziei de inscriere a acestora.

Atata vreme cat societatea emitenta ramane listata, ea trebuie sa se conformeze tuturor cerintelor formulate de Bursa. Unele dintre acestea sunt:

a. Societatea trebuie sa notifice imediat Bursei orice informatie care ar putea crea o falsa piata ori afecta pretul actiunilor. De asemenea, se au in vederea evenimentele importante si deciziile ce pot afecta pretul valorilor mobiliare.

b. Societatea va inainta Bursei toate rapoartele anuale, semestriale, trimestriale si alte rapoarte pe care Bursa le solicita in mod regulat, conform procedurilor de mentinere la Cota.

c. Taxa de mentinere a listarii platita la fiecare 12 luni de la data listarii.

Bursa are dreptul de a suspensda sau retrage de la cota valorile mobiliare ale oricarui emitent daca:

a) emitentul nu respecta conditiile angajamentului de inscriere si mentinere la cota Bursei;

b) nu mai poate fi mentinuta sau restabilita o piata a respectivelor valori mobiliare;

c) actionarii decid retragerea de la cota;

d) emitentul nu plateste vreunul dintre comisioanele datorate Bursei in termen de 2 luni de la scadenta;

e) emitentul nu prezinta situatiile financiar contabile solicitate, conform principiilor contabile in vigoare.

Bursa are, de asemenea, dreptul de a retrage de la cota valorile mobiliare ale emitentului caruia i s-a initiat procedura de faliment. Decizia de retragere de la cota apartine Comitetului Bursei si se poate lua numai cu avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.

La Bursa exista doua niveluri de cotare, fiecare cu cerinte specifice. Daca o societate nu poate respecta conditiile impuse de nivelul respectiv, Bursa poate retrograda titlurile, de exemplu din cadrul primei categorii in cea de-a doua.

Pot fi retrogradate de catre bursa, valorile mobiliare din categoria I in categoria a II-a daca:

a. cerintele referitoare la profitul net nu mai sunt indeplinite;

b. nivelul miniim necesar de actiuni emise si aflate in circulatie scade sub 1.500. iar valoarea totala a actiunilor detinute de fiecare actionar scade sub 250.000 lei;

c. nivelul minim necesar de obligatiuni emise si aflate in circulatie scade la mai putin de 20% sau numarul de detinatori de obligatiuni la ami putin de 800, iar valoarea totala a obligatiunilor detinute de fiecare detinator este sub 250.000 lei.

La Bursa de Valori Bucuresti, procedura de admitere la cota este reglementata in raport de structura cotei. Cota Bursei de Valori Bucuresti este structurata pe urmatoarele sectoare:

Preview document

Cota bursei de valori - Pagina 1
Cota bursei de valori - Pagina 2
Cota bursei de valori - Pagina 3
Cota bursei de valori - Pagina 4
Cota bursei de valori - Pagina 5
Cota bursei de valori - Pagina 6
Cota bursei de valori - Pagina 7
Cota bursei de valori - Pagina 8
Cota bursei de valori - Pagina 9
Cota bursei de valori - Pagina 10
Cota bursei de valori - Pagina 11
Cota bursei de valori - Pagina 12
Cota bursei de valori - Pagina 13
Cota bursei de valori - Pagina 14
Cota bursei de valori - Pagina 15
Cota bursei de valori - Pagina 16
Cota bursei de valori - Pagina 17
Cota bursei de valori - Pagina 18
Cota bursei de valori - Pagina 19
Cota bursei de valori - Pagina 20
Cota bursei de valori - Pagina 21
Cota bursei de valori - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Cota Bursei de Valori.doc

Te-ar putea interesa și

Bursa de Valori București

INTRODUCERE Formarea şi dezvoltarea pieţei de capital în România şi constituirea bursei de valori reprezintă componentele esenţiale ale procesului...

Evaluarea și Cotarea Acțiunilor la Bursă

CAPITOLUL I PIAŢA BURSIERĂ – PARTE INTEGRANTĂ A PIEŢEI DE CAPITAL 1. Caracteristici ale pieţei de capital Sunt greu de imaginat astăzi...

Cotarea la bursă

1. Introducere Ringul, de fapt, piata busiera, este, in principal, arena in care se confrunta doua tabere: cea a “taurilor” (the bulls) si cea a...

Bursa de Valori București - analiză tehnică

VALORILE MOBILIARE ŞI COTAREA LOR LA BURSA DE VALORI 1.1. Tipuri de valori mobiliare Nu există în nici o jurisdicţie din lume, o definiţie...

Piața de capital în România

I.Aspecte generale privind pietele de capital 1.1.Concept Piata de capital reprezinta ansamblul relatiilor si mecanismelor prin care se...

Piața financiară și bursa de valori

1.Piata financiara 1.1. Introducere Relatiile de natura financiara, de credit si monetare s-au amplificat pe plan international, consolidandu-se...

Impactul cotării la bursă asupra întreprinderii SC Tehnoton SA

CAPITOLUL I CARACTERISTICILE ŞI FUNCŢIILE PIEŢELOR DE CAPITAL I.1. Aspecte privind piaţa titlurilor financiare la nivel intenaţional În...

Studiu de caz asupra bursei și tranzacțiilor din cadrul pieței titlurilor financiare

Capitolul I. PIAŢA TITLURILOR FINANCIARE 1. Piaţa de capital. Descriere, trăsături specifice 1.1. Conceptul de piaţă de capital Piaţa de...

Ai nevoie de altceva?