Indicii Bursei de Valori București

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Burse
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 4725
Mărime: 319.39KB (arhivat)
Publicat de: Ecaterina Andrei
Puncte necesare: 8
Facultatea de Stiințe Economice si Gestiunea Afacerilor Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca

Extras din proiect

Notiunea de indice bursier

Bursa de Valori Bucureşti este constituită ca o instituţie publică non-profit, desfăşurându-şi activitatea pe principiul autofinanţării, şi care are ca scop oferirea unui cadru organizat şi legal pentru întâlnirea cererii cu oferta de capital pe termen mediu şi lung

Activitatea bursieră în ţara noastră datează din anul 1839, prin întemeierea burselor de comerţ. La 1 decembrie 1882 a avut loc deschiderea oficială a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), iar peste o săptămână a apărut şi cota bursei, publicată în Monitorul Oficial. De-a lungul existenţei sale, activitatea bursei a fost afectată de evenimentele social-politice ale vremii (răscoala din 1907, războiul balcanic 1912-1913), bursa fiind închisă apoi pe perioada primului război mondial. După o perioadă de întrerupere de 50 de ani, Bursa de Valori Bucureşti s-a redeschis la 23 iunie 1995, prin fondarea Asociaţiei Bursei de către 24 de societăţi de valori mobiliare.

Indicii bursieri reprezintă expresia numerică, măsurată în puncte a evoluţiei cursurilor celor mai reprezentative titluri de pe o piaţă. Apariţia lor este legată de necesitatea unui produs prin care să se realizeze urmărirea în ansamblu a pieţei pe care se calculează şi care să nu reflecte doar evoluţia unui singur titlu cotat ci a titlurilor reprezentative pentru piaţa în cauză.

Construcţia indicilor bursieri

Principiile pe care se bazează construcţia indicilor bursieri sunt indiferent de locul şi modul de determinare a acestora, iar printre acestea cele mai importante sunt:

- indicii bursieri sunt folositi ca masura a performanţei portofoliilor create in cadrul societaţilor de asigurari, fondurile de pensii, fonduri mutuale şi altor investitori instituţionali

- metodele de calcul ale indicilor bursieri trebuie sa reflecte întotdeauna realitatea

- metodele folosite pentru calcularea indicilor bursieri nu trebuie sa prezinte o complexitate deosebită şi informaţiile şi datele care stau la baza calculării lor trebuie să fie disponibile oricui şi oricând

- informaţiile ce stau la baza calculării indicilor bursieri trebuie să aiba surse autorizate. În cazul în care un indice ţine cont de modificări precum creşteri şi scăderi de capital, acordări de dividende, atunci datele care sunt folosite pentru calcularea indicelui trebuie sa provină de la compania respectivă şi să fie folosite intr-o formă destul de apropiată fată de cea prezentată de societatea respectivă în documentele publicate

- in măsura posibilităţilor, trebuie să se asigure continuitatea şi comparabilitatea cu momentele anterioare

- trebuie menţinută consistenţa datelor şi a metodelor de calcul, ceea ce se traduce prin asigurarea stabilităţii surselor de date

- toţi operatorii implicaţi în activitatea bursieră trebuie să se asigure că indicii continuă să satisfacă nevoia de informaţii existentă pe piaţa bursieră şi să facă orice fel de propuneri pe care le considera utile in acest domeniu.

1. Indicele BET (Bucharest Exchange Trading)

Numele indicelui BET, indice oficial al pietei de capital din Romania provine de la prescurtarea denumirii din limba engleza a indicelui si anume Bucharest Exchange Trading. Indicele BET are ca data de referinta data de 19 septembrie 1997, cand a primit valoarea de inceput de 1000 puncte, iar data de start este 22 septembrie 1997.

Indicele BET a fost creat din necesitatea de a reflecta tendinta de ansamblu a preturilor celor mai lichide 10 societati listate in cadrul Bursei de Valori Bucuresti. Aceste societati sunt selectate exclusiv din cadrul societatilor listate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, urmarindu-se totodata si o diversificare a activitatilor societatilor respective. Numarul societatilor incluse in cosul indicelui BET pot sa creasca in viitor ca urmare a listarii la BVB de noi societati reprezentative pentru sectoarele din economia nationala.

Calculul si diseminarea catre public a indicelui BET în moneda naţionala (RON) se efectueaza in timp real de catre BVB, in fiecare zi de tranzactionare a BVB. Valorile indicelui BET sunt exprimate si în EUR si USD prin utilizarea cursurilor de schimb publicate de Banca Nationala a Romaniei in ziua respectiva.

Factorii de ponderare

Ponderea actiunilor individuale in cosul indicelui BET este determinata de capitalizarea de piata a fiecarei societati in parte, ajustata cu factorul de free float si factorul de reprezentare. (capitalizare de piata societate din cosul indicelui = pret x numar total de actiuni x factor de free float x factor de reprezentare x factor de corectie a pretului).

Factorul de free float

Free float-ul unei societati din componenta indicelui BET reprezinta numarul de actiuni emise si in circulatie care sunt disponibile pentru tranzactionare de catre public. Free float-ul exprimat in valoare absoluta este estimat ca fiind numarul total de actiuni emise de o societate, din care se elimina actiunile la dispozitia societatii (“treasury stock”), actiunile detinute de catre Stat si alte agentii guvernamentale, investitori strategici, actionari majoritari, precum si detinerile de cel putin 5% ale altor categorii de investitori, cu exceptia societatilor de asigurari, fondurilor de pensii, fondurilor mutuale si de investitii.

Free float-ul exprimat procentual este determinat ca fiind raportul procentual dintre numarul de actiuni inclus in free float-ul exprimat in valoare absoluta si numarul total de actiuni emise si inregistrate in Registrul Actionarilor. Ponderea fiecarei societati in cadrul indicelui BET este ajustata in mod corespunzator prin aplicarea factorului de free float astfel incat sa nu devina posibil ca societatile cu capitalizare de piata semnificativa, dar cu free float redus, sa exercite o influenta prea mare in indice, precum si ca sa reflecte oportunitatile reale de investitii in actiunile emise de fiecare societate in parte.

In cosul indicelui, free float-ul unei societati poate lua patru valori: 0,25; 0,50; 0,75 si 1,00, prin aproximare in plus fata de valoarea procentuala a free float-ului societatii respective. Factorul de free float care urmeaza a fi aplicat asupra capitalizarii de piata corespunzatoare fiecarei societati din indice este revizuit, daca este necesar, trimestrial de catre Comitetul Indicilor BVB, cu luarea in considerare a informatiilor publice cu privire la structura actionariatului, furnizate de catre depozitarul care administreaza registrul actionarilor.

Factorul de reprezentare

Scopul aplicarii factorului de reprezentare este acela de a limita ponderea unei societati in cosul indicelui BET. Aplicarea factorului de reprezentare este folosita pentru a se asigura faptul ca ponderea capitalizarii de piata individuale a fiecarei societati nu depaseste la momentul ajustarii (al calcularii factorilor de reprezentare) limita maxima de 20% in totalul capitalizarii cosului indicelui BET. Factorii de reprezentare pot lua valori intre 0,01 si 1,00. Acestia sunt analizati si recalculati trimestrial cu ocazia ajustarilor periodice de catre Comitetul Indicilor BVB.

In cazul efectuarii unei ajustari operationale importante a indicelui ca urmare a listarii unei noi societati la BVB, si/sau a excluderii unei societati din componenta indicelui BET, cu efect asupra modificarii semnificative a ponderilor din cosul indicelui, se va proceda la revizuirea imediata a factorilor de reprezentare.

FORMULA DE CALCUL

Relaţia conform căreia se calculează indicele BET este asemănătoare cu cea folosită pentru majoritatea indicilor de generaţia a II a, aplicând formula de calculare a indicilor Laspeyres.

Formula de calcul este:

unde:

BETT = valoarea indicelui BET la momentul curent, T

BETT-1 = valoarea indicelui BET la momentul anterior, T-1

pi,T = pretul corespunzator actiunilor societatii i la momentul curent T;

pi,T-1 = pretul de inchidere corespunzator actiunilor societatii i la momentul T-1;

qi,T = numarul de actiuni la momentul curent T;

Ffi = factorul de free float corespunzator societatii i din indice; este calculat cu doua zecimale si poate lua patru valori : 0,25; 0,5; 0,75; 1.

Preview document

Indicii Bursei de Valori București - Pagina 1
Indicii Bursei de Valori București - Pagina 2
Indicii Bursei de Valori București - Pagina 3
Indicii Bursei de Valori București - Pagina 4
Indicii Bursei de Valori București - Pagina 5
Indicii Bursei de Valori București - Pagina 6
Indicii Bursei de Valori București - Pagina 7
Indicii Bursei de Valori București - Pagina 8
Indicii Bursei de Valori București - Pagina 9
Indicii Bursei de Valori București - Pagina 10
Indicii Bursei de Valori București - Pagina 11
Indicii Bursei de Valori București - Pagina 12
Indicii Bursei de Valori București - Pagina 13
Indicii Bursei de Valori București - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Indicii Bursei de Valori Bucuresti.doc

Alții au mai descărcat și

Indicii Bursei de Valori București

Introducere Lucrarea urmăreşte evoluţia pe o perioada de 4 ani a indicilor oficiali ai Bursei de Valori Bucureşti, studiul având ca scop...

Indicii Bursieri

1.Istoric şi clasificare Indicii bursieri sunt produse sintetice ce exprimă evoluţia cursului valorilor mobiliare pe o anumită piaţă. Necesitatea...

Evoluția pieței instrumentelor financiare derivate din România

Instrumentele financiare derivate au apărut pe piața tranzacțiilor financiare din motive speculative și din doleanța operatorilor economici care...

Piețe de capital

AIG American International Group sau AIG este o companie importantă americană de asigurări, listată la NYSE, al cărui sediu se găsește în clădirea...

Bursa de valori

• Concept Bursa de valori este o piata pe care se desfac marfuri si valori potrivit unor reglementari juridice, printre care se face si...

Bursă de Mărfuri

1.1. ISTORICUL BURSELOR DE MARFURI Aparitia si formarea burselor de marfuri este rezultatul unui proces evolutiv firesc care a început în urma...

Bursa de Valori București

Construirea celei mai performante piete de capital din regiune, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Misiunea Bursei este de a asigura si a...

Te-ar putea interesa și

Indici Bursieri ai Bursei de Valori București

Capitolul I PIAŢA DE CAPITAL – PRINCIPALA COMPONENTĂ A PIEŢEI FINANCIARE 1.1. Concepte, definiţie, trăsături Sistemul financiar reprezintă...

Piața de capital - analiza utilității indicilor bursieri

INTRODUCERE Bursa de valori mobiliare reprezintă un domeniu incitant şi fascinant, nu numai pentru actorii pieţei de capital ci şi pentru...

Indicii Bursei de Valori București

Introducere Lucrarea urmăreşte evoluţia pe o perioada de 4 ani a indicilor oficiali ai Bursei de Valori Bucureşti, studiul având ca scop...

Indicii bursieri pe exemplul Bursei de Valori București

1. SCURT ISTORIC AL BURSEI IN ROMANIA Activitatea bursiera in tara noastra isi marcheaza primele inceputuri in anul 1839; bursele de comert...

Piața de capital în România

I.Aspecte generale privind pietele de capital 1.1.Concept Piata de capital reprezinta ansamblul relatiilor si mecanismelor prin care se...

Bursa de valori

CAPITOLUL I Piaţa de capital în România 1.1. Concept de piaţă de capital Despre piaţa de capital românească se poate vorbi în două registre...

Indici bursieri ai Bursei de Valori București

Indicii bursieri ai Bursei de Valori Bucureşti 1. Introducere Analiza unei pieţe bursiere pe ansamblul său se realizează, ca pentru orice alt...

Bursa de Valori București

1. Scurt istoric al Bursei de valori Bucuresti Activitatea bursiera în tara noastra dateaza din anul 1839, prin întemeierea burselor de comert. La...

Ai nevoie de altceva?