Organizarea Bursei de Valori pe Plan Mondial

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Burse
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2657
Mărime: 14.13KB (arhivat)
Cost: 5 puncte

Extras din document

Organizarea bursei de valori pe plan mondial

Bursa poate fi organizata ca institutie de stat sau ca institutie privata. Diferitele modele de bursa arata interventia mai mare sau mai moderata a statului. Cele mai multe, însa, au adoptat principiul autoreg1ementarii având dreptul de a-si stabili singure Statutul si Regulamentul de functionare.

Statutul bursei este actul de constituire în care se înscriu prevederile de baza, cum ar fi: drepturile si obligatule membrilor, orga¬nele de conducere ale bursei cadrele de conducere executiva personalul, principii generale privind functionarea bursei, modul de organizare economica privind veniturile, cheltuielile, gestiunea si controlul activitatii economice, precum si modul de solutionare ale eventualelor litigii ce pot apare între participantii pe piata.

Regulamentul este actul normativ prin care se stabilesc reguli pentru desfasurarea activitatii bursei, reguli privind cotarea titlurilor si mecanismul tranzactiilor, reguli privind activitatea agentilor de bursa.

Membrii bursei în unele tari pot fi membri ai bursei, admisi la tranzactiile acesteia, orice persoana fizica sau juridica, autorizata în acest scop. În alte tari accesul nu este permis persoanelor fizice si bancilor (Cu exceptia bancilor universale, acolo unde acestea exista), fiind limitat numai la societatile financiare sau de bursa.

O societate pentru a primi calitatea de membru al bursei trebuie sa îndeplineasca unele conditii prealabile:

- sa dispuna de un capital minim fixat de regulament si sa prezinte garantii de credibilitate;

- sa respecte obligatiile stabilite prin lege si regulamentul bursei;

- sa aiba în sfera activitatii sale operatiuni cu titluri financiare;

- sa fi obtinut în prealabil autorizatia de activitate cu titluri financiare de la Comisia de Titluri sau alta autoritate abilitata în acest scop.

Intrarea unei societati ca membru al bursei aduce o serie de avantaje acesteia, cum ar fi:

- dreptul de a fi reprezentata în incinta bursei si de a participa la tranzactii;

- dreptul. de a participa la administrarea bursei, de a alege sau a fi aleasa în organele de conducere a bursei.

Totodata societatea financiara devenita membru al bursei se bucura de o credibilitate certificata de bursa pe piata bursiera, are posibilitatea de a accede la resurse financiare importante si de a obtine un venit reprezentat de comisioanele realizate în bursa.

Organele de conducere a bursei

Conducerea bursei are patru feluri de organe: de decizie, de executie, de consultanta si de control.

Organul de decizie este adunarea generala a membrilor care se convoaca în sedinte periodice ordinare sau în sedinte extraor¬dinare. Exista si un organ permanent care da directive de baza între sedinte denumit Consiliul directorilor, Consiliul bursei sau Comitetul bursei.

Organele de executie sunt formate din presedinti (eventual si vicepresedinti), director general, directori, sefi de departamente etc.

Organele consultative sunt departamentele specializate denu¬mite comitete. care au menirea de a sprijini organe1e de conducere în luarea deciziilor.

Organele de control sunt formate din cenzori si revizori contabili si lucreaza în legatura cu comitetul de supraveghere si comitetul de etica bursiera.

Organizarea Bursei de Valori Bucuresti

Bursa de valori este o institutie cu personalitate juridica ce are ca principal scop tranzactionarea valorilor mobiliare în mod continuu transparent si echi¬tabil. prin sisteme. mecanisme si proceduri adecvate.

Bursa de valori din România este înfiintata pe baza Deciziei nr. 20/21.04.1995 a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Constituindu-se în 1992 ca directie generala în cadrul Bancii Nationale. Centrul de implementare a pietelor de capital si burselor de valori din România a pus bazele crearii Bursei de Valori din Bucuresti.

Preview document

Organizarea Bursei de Valori pe Plan Mondial - Pagina 1
Organizarea Bursei de Valori pe Plan Mondial - Pagina 2
Organizarea Bursei de Valori pe Plan Mondial - Pagina 3
Organizarea Bursei de Valori pe Plan Mondial - Pagina 4
Organizarea Bursei de Valori pe Plan Mondial - Pagina 5
Organizarea Bursei de Valori pe Plan Mondial - Pagina 6
Organizarea Bursei de Valori pe Plan Mondial - Pagina 7
Organizarea Bursei de Valori pe Plan Mondial - Pagina 8
Organizarea Bursei de Valori pe Plan Mondial - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Organizarea Bursei de Valori pe Plan Mondial.doc

Alții au mai descărcat și

Indicii Bursei de Valori Bucuresti

Introducere Lucrarea urmăreşte evoluţia pe o perioada de 4 ani a indicilor oficiali ai Bursei de Valori Bucureşti, studiul având ca scop...

Caracteristicile Pietei de Capital in Europa Centrala si de Est

Premisele aparitiei pietei de capital in tarile din Europa Centrala si de Est Procesul trecerii de la o economie planificata centralizat, bazata...

Bursa de la Londra

1. Bursa: definitie, premise si trasaturi caracteristice Bursa este o institutie in cadrul careia au loc tranzactii organizate cu titluri...

Bursa London Stock Exchange

Bursa LONDON STOCH EXCHANGE Capitolul 1. London Stock Exchange( LSE) 1.1 Modul de organizare al bursei LSE Bursa de la Londra a fost mult timp...

Bursele de Marfuri pe Plan Mondial

Bursele de marfuri pe plan mondial Comertul de bursa 1.1. Istoricul si dezvoltarea burselor de marfuri pe plan mondial Bursele actuale sunt...

Bursa de Valori din Marea Britanie

Locul bursei din Marea Britanie pe piata mondiala Desi in lume exista un numar mare de burse, piata mondiala definita ca ansamblu al tuturor...

Piața Financiară din Tokyo

PIAŢA FINANCIARĂ DIN TOKYO CAP. I ISTORIC Piaţa financiară din Tokyo s-a evidenţiat ca simbol al pieţelor titlurilor de valoare şi al pieţei...

Mecanismul de Tranzactionare in Pietele Futures

Înca de la aparitia lor, bursele de marfuri s-au bucurat de un interes deosebit din partea marelui public, reprezentând pentru unii o speranta de...

Ai nevoie de altceva?