Piata Bursiera din Romania

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Piata Bursiera din Romania.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 22 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mirela Dogaru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Burse

Cuprins

1. Pincipalele activitati si masuri legislative ce au contribuit la reinfiintarea Bursei de Valori Bucuresti 3
2. Organizarea Bursei de Valori Bucuresti 5
2.1 Functiile B.V.B 6
2.2 Structura B.V.B 7
3. Membrii Bursei 12
3.1 Reglementari privind dobandirea si mentinerea calitatii de membru al Asociatiei Bursei 12
3.2 Activitatea de intermediere 15
4. Ordinele Bursiere 15
5. Inscrierea valorilor mobiliare la Cota Bursei 16
6. Sistemul de tranzactionare al B.V.B 18
7. Fluxul operatiunilor desfasurate la B.V.B 19
8. Indicii pietei bursiere din Romania 20
9. Bibliografie 23

Extras din document

Piata Bursiera Din Romania

1. Principalele activitati si masuri legislative ce au contribuit la reinfiintarea Bursei de Valori Bucuresti

In Romania ratiunea aparitiei pietei bursiere a fost aceea de creare a unei piete care sa raspunda necesitatilor investitorilor romani si straini in ceea ce priveste plasamentele , cat si rolul ei jucat in procesul de restructurare si privatizare.

Pentru crearea pietei bursiere Romania a pornit de la experienta si practica din statele dezvoltate , dar a beneficiat si de ajutorul unor organisme internationale din S.U.A , Canada , Marea Britanie , Uniunea Europeana.

Cadrul normativ realizat pentru infiintarea B.V.B a avut in vedere preluarea in legislatia romaneasca a principiilor europene , astfel ca piata bursiera din Romania sa poata participa la realizarea unei piete europene integrate a valorilor mobiliare. Piata bursiera din Romania a fost initiata prin promulgarea Legii 31/1990 privind societatile comerciale. Aceasta a asigurat dizolvarea cadrului economic socialist intr-un cadru bazat pe societatile de capitaluri ca emitenti de actiuni si obligatiuni.

Intrucat se poate spune ca societatile comerciale au apelat la economiile populatiei pentru infiintarea sau majorarea capitalului social , se poate spune ca 1990 a fost anul aparitiei pietei primare de capital.

Catre sfarsitul anului 1992 a luat nastere Agentia Nationala pentru Titluri de Valoare (A.N.T.V.) , ca directie in Ministerul Finantelor si simultan in B.N.R s-a creat Centrul de Proiectare si Implementare a Pietelor de Capital .

Prin aparitia Ordonantei nr.18/1993 privind reglementarea tranzactiilor nebursiere cu valori mobiliare si organizarea unor institutii de intermediere a luat fiinta Agentia Valorilor Mobiliare (A.V.M) .

Tot in 1993 au aparut fondurile mutuale , categorie importanta de investitori institutionali.

In anul 1994 a fost adoptata legea nr. 52 privind valorile mobiliare si bursele de valori , in baza careia A.V.M a fost transformata in Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M) , ca autoritate administrativa autonoma in subordinea Parlamentului Romaniei. Aceasta a fost chemata sa asigure o buna functionare a pietei valorilor mobiliare.

Noile reglementari au condus la aparitia Bursei de Valori Bucuresti ; a Societatilor de Depozitare si de Registru ; a unor Asociatii profesionale cu statut de reglementare , precum si a pietei secundare de tranzactionare RASDAQ , alta decat cea bursiera.

Aceasta lege a asigurat cadrul legislativ al pietei de capital pana in 2002 , cand a fost promovat noul pachet de legi menit sa initieze armonizarea sistemului legislativ din Romania cu cerintele Uniunii Europene .

In 2003 RASDAQ s-a transformat in Bursa Electronica RASDAQ (B.E.R) , ca societate pe actiuni.

In contextul negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana , C.N.V.M a contribuit la elaborarea documentului “Libera circulatie a serviciilor” . In acest document se prevedea si elaborarea unei noi legi a pietei de capital , precum si a legislatiei pietei secundare.

Ca urmare , in iunie 2004 a intrat in vigoare Legea nr. 297/2004 privind piata de capital , care reglementeaza infiintarea si functionarea pietelor de instrumente financiare , cu institutiile si operatiunile specifice acestora, precum si a organismelor de plasament colectiv, in scopul mobilizarii disponibilitatilor financiare prin intermediul investitiilor in instrumente financiare.

In iulie 2003 in cadrul Forumului Pietei de Capital desfasurat la Balvanyos s-a statuat ca obiectiv principal al B.V.B si al B.E.R consolidarea pietei de capital din Romania prin crearea unei Burse unice. Consolidarea pietei de capital presupunea realizarea unei singure piete bine capitalizata si lichida , cu un sistem modern de tranzactionare , compensare , decontare , registru si cu reglementari compatibile cu alte Burse europene , care sa raspunda mai bine unui nou mediu concurential.

Intrucat cele doua entitati aveau forme juridice diferite (B.V.B institutie de interes public , iar B.E.R societate comerciala pe actiuni) in organizarea fuziunii s-au adoptat doi pasi. Primul a constat in schimbarea formei juridice a B.V B din institutie de interes public in societate comerciala pe actiuni. Prin realizarea primului pas B.V.B – S.A a obtinut capacitatea juridica de a demara cel de-al doilea pas , respectiv fuziunea cu B.E.R .

La 30 noiembrie 2005 , actionarii B.V.B si B.E.R au hotarat aprobarea fuziunii prin absorbtie , a B.V.B in calitate de societate absorbanta cu B.E.R in situatie de societate absorbita.

Trebuie mentionat ca simpla realizare a consoldarii prin fuziune a celor 2 Burse nu asigura insa saltul calitativ si cantitativ necesar pentru a elimina decalajul fata de Bursele din regiune , fuziunea fiind doar o etapa din strategia de dezvoltare a pietei bursiere din Romania.

2. Organizarea Bursei de Valori Bucuresti

Configuratia actuala a pietei bursiere din Romania este prezentata in schema nr. 1. Aceasta urmeaza sa fie modificata in concordanta cu prevederile noii legi vizand crearea pietelor reglementate , infiintarea sistemelor alternative de tranzactionare si a depozitului central. Modificarile configuratiei pietei de capital au ca scop cresterea performantelor pietei pentru a asigura mentinerea trendului ascendent inceput in 2002-2003.

Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Bursiera din Romania.doc

Alte informatii

Proiectul a fost sustinut la Sesiunea de Comunicari Stiintifice aprilie 2009 , in cadrul Unversitatii Crestine "Dimitrie Cantemir" , Bucuresti , facultatea de finante, banci si contabilitate.