Piata Metalelor Pretioase - Aur si Argint

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Piata Metalelor Pretioase - Aur si Argint.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 23 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Lazar Isadora

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Burse

Cuprins

CAPITOLUL 1 : PIATA PRODUSELOR RESPECTIVE 3
1.1 Caracteristicile produselor 3
1.1.1 Aurul 3
1.1.2 Argintul 6
1.2 Productie 7
1.2.1 Aur - 2013 7
1.2.2 Argint 8
1.3 Consum 8
1.3.1 Aur 8
1.3.2 Argint 9
1.4 Export 10
1.4.1 Aur 10
1.4.2 Argint 11
1.5 Aspecte de ordin recent 11
1.5.1 Aur 11
1.5.2 Argint 13
1.6 Marcarea metalelor pretioase 15
1.7 Legislaţie in Romania 17
1.7.1 Restrictii 18
1.7.2 Schimbări preconizate 20
CAPITOLUL 2 – AURUL SI ARGINTUL 21
2.1 La ce burse se tranzactioneaza ? 21
2.2 NASDAQ 21
2.1 Cota de piata 21
2.2 Costuri de tranzactionare 21
2.3 Indici de piata 21
2.4 Probleme de securitate 21
BIBLIOGRAFIE 23

Extras din document

CAPITOLUL 1 : PIATA PRODUSELOR RESPECTIVE

1.1 Caracteristicile produselor

1.1.1 Aurul

Aurul, ca nici un alt metal din lume, are o istorie aparte, dar si calitati de neegalat si o independenta proprie, care a influentat istorii si a declansat isterii de imbogatire. Alchimistii evului mediu au crezut ca aurul este sursa imortalitatii, l-au folosit in medicina si si-au dedicat vietile transformarii altor metale in aur. În moda, aurul a inspirat de-a lungul timpului atat creatorii, cat si purtatorii, si este recunoscut ca cel mai iubit metal pretios din lume. Aurul isi pastreaza intacta valoarea, indiferent de starea de razboi sau pace, de mersul economiilor sau de fluctuatiile celorlalte piete. În plus, aurul nu are nationalitate si este recunoscut ca cel mai sigur mod de conservare a bogatiei.

În prezent aurul se foloseste ca etalon international de valoare, monetarie, pentru confectionarea bijuteriilor si a obiectelor religioase, la plombe dentare, ecrane pentru radiatii electromagnetice si circuite electronice, moda, accesorii, design interior, medicina si chiar mancare.

Aurul are o raspandire larga in natura, aflandu-se in roci solide, roci cristaline, cuart sau chiar in nisip si pietris mai mult in forma de minereu, aliat cu argint, cupru, fier, paladiu sau rodiu.

Nu se oxideaza in contact cu aerul si cu apa, nu este atacat de aproape nici un acid. Se extrage din minereuri si din nisifuri aurifere, prin procedeul amalgamarii sau cianurarii. Procesul de extractie a aurului poate fi vazut in Romania, la Brad, la Muzeul Aurului.

Dupa estimarile specialistilor apele marilor contin peste zece miliarde tone de aur care insa in momentul de fata nu poate fi extras prin procedee renatabile.

Culoarea aurului este influentata de felul si cantitatea aliajelor. Aurul pur are culoare tipic galben auriu, numit de alchimisti si galben „sol” (culoarea Soarelui). Este cel mai ductibil metal, 1 g de aur pur se poate extinde la 3 km ca sarma. Aurul poate fi aliat cu mai multe metale ca argintul, cupru, platina, nichel, zinc, palladium si altele. Aliajele de baza sunt argintul (Ag) si cuprul (Cu), care cresc rezistenta aurului dar si influenteaza culoarea acestuia. Daca aliajul contine mai mult argint culoarea lui este verde, daca contine mai mult cupru culoarea aurului este rosu iar daca contine ambele in egala masura culoarea este galbena. Din aliajul aurului fin cu nichel si palladium obtinem aur alb iar din aliajul cu fier aur albastruie.

Va prezentam mai jos o diagrama cu rezultatul combinarilor si culorile rezultate:

Finetea si puritatea se exprima in carate (K). Caratul in cazul bijuteriilor si obiectelor din aur arata cate parti de greutate din bijuteria sau obiectul respectiv sunt din aur pur. Aurul pur are 24 carate, prin urmare 14 carate inseamna ca 14 din 24 parti dintr- un aliaj sunt din aur pur iar restul pana la 24 sunt elemente de aliere. Dupa anul 1975 pentru caracterizarea aurului s-a introdus exprimarea cu miimi a puritatii, aurul pur fiind de 999,99 ‰ (1000).

1. Aurul galben (gold / yellow gold)

• Aurul galben este cea mai intalnita varianta de culoare, nuanta obtinuta prin alierea aurului cu argint, cupru si zinc.

• Aurul galben poate fi finisat, atat lucios cat si mat.

Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Metalelor Pretioase - Aur si Argint.docx

Bibliografie

1. Argint, 2013 si productie http://www.wall-street.ro/tag/2013+argint+productie.html
2. Aurul http://www.metalepretioase.ro/aur.html
3. Cererea mondială de aur, la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani http://www.capital.ro/cererea-mondiala-de-aur-la-cel-mai-scazut-nivel-din-ultimii-cinci-ani.html
4. Curs valutar actual http://www.metalepretioase.ro/curs_valutar_actual.html
5. List of countries by silver production http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_silver_production
6. Metale pretioase http://www.bbcollection.ro/Prezentare_metale_pretioase-1.html
7. NASDAQ- Costuri de tranzactionare http://ro.wikipedia.org/wiki/NASDAQ#Costuri_de_tranzac.C8.9Bionare
8. Silver - Latest Price & Chart for Silver July 2011 (COMEX) http://www.nasdaq.com/markets/silver.aspx
9. Silver exports country http://www.worldstopexports.com/silver-exports-country/3241
10. Silver The Indispensable Metal https://www.silverinstitute.org/site/
11. Top 10 cele mai mari mine de aur din lume http://www.capital.ro/top-10-cele-mai-mari-mine-de-aur-din-lume-184229.html
12. Top 10 gold exporting countries of the world http://www.rediff.com/money/slide-show/slide-show-1-special-top-10-gold-exporting-countries-of-the-world/20140701.htm#10
13. Top 10 Gold Producing Countries In The World http://financesonline.com/top-10pgold-producing-countries-in-the-world/

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCUREŞTI FACULTATEA DE RELAŢII ECONOMICE INTERNAŢIONALE