Piața Opțiunilor

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Burse
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 34 în total
Cuvinte : 11090
Mărime: 535.64KB (arhivat)
Publicat de: Teohari Lupu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Angelica Cozorici

Cuprins

  1. 1. Scurt istoric al contractelor pe opţiuni.3
  2. 2. Caracteristicile opţiunilor.5
  3. 3. Tranzacţii simple cu opţiuni.10
  4. 4. Strategii de tranzacţionare cu opţiuni.15
  5. 5. Avantajele si riscurile contractelor pe opţiuni.31
  6. 6. Bibliografie.34

Extras din proiect

1. Scurt istoric al contractelor pe opţiuni

Opţiunea defineşte un contract standardizat care dă cumpărătorului dreptul dar nu şi obligaţia de a cumpără sau vinde activul suport de la baza contractului (mărfuri, valute, valori mobiliare, contracte futures sau alte instrumente financiare) la un preţ prestabilit, numit preţ de exercitare, contra unei sume plătite vânzatorului la încheierea contractului, numita primă, în cadrul unei perioade de timp predeterminate.

Tranzacţiile cu opţiuni au apărut din cele mai vechi timpuri pentru a răspunde necesităţilor investiţionale tot mai complexe şi diversificate ale agenţilor economici. Atestările despre astfel de instrumente merg până în anul 3500 î.e.n. când fenicienii şi romanii foloseau contracte cu termeni similari celor ai opţiunilor de astăzi cu privire la bunurile transportate pe navele lor comerciale.

Una din primele atestări ale opţiunilor se regăseşte în Grecia Antica, datând din vremea filosofului Thales. Folosind cunoştinţele lui de astrologie, Thales a previzionat într-un an o recoltă bogată de măsline în primăvara următoare. Cum, în general existau din partea fermierilor puţine cereri de închiriere a preselor de măsline în timpul iernii, Thales a negociat în iarnă preţurile preselor pentru primăvara următoare. Previziunea lui Thales a fost corectă şi el a fost în măsură să închirieze dreptul de folosire al preselor de măsline la un preţ ridicat, obtinând un profit considerabil.

Cel mai cunoscut exemplu cu semnificaţie istorică privind opţiunile a avut loc în Olanda în timpul erei lalelelor din secolul XVII. În acea perioadă contractele pe bulbi de lalea erau intens tranzacţionate de către dealeri şi fermieri. De exemplu, un exportator de bulbi de lalele se putea proteja împotriva pierderii mărfii pe timpul transportului prin intermediul unei opţiuni de cumpărare de la un producător a unei cantităţi de bulbi echivalentă cu cea expediată, la un anumit preţ. Astfel exportatorul cumpărător putea înlocui marfa dacă aceasta se deprecia sau distrugea pe timpul transportului sau putea să renunţe la acest drept dacă marfa ajungea în bună stare la destinaţie.

Deci cei care tind să asocieze opţiunile cu speculaţia greşesc într-o oarecare măsură deoarece opţiunile au apărut în primul rând ca modalitate de acoperire a riscului la care te expune specificul afacerii proprii şi nu ca un instrument speculativ. Apariţia ulterioară a speculatorilor şi pe aceste instrumente nu a făcut decât să accelereze dezvoltarea acestei pieţe.

Opţiunile în SUA

Ca şi în Europa, în SUA opţiunile s-au tranzacţionat iniţial în mod privat între diverşi comercianţi. Imediat după crearea a ceea ce avea să devină NYSE (New York Stock Exchange), în 1790, investitorii au încercat să formeze o piaţă organizată pe care să tranzacţioneze opţiuni. Cu toate aceste eforturi, piaţa opţiunilor a rămas foarte restrânsă până la începutul anilor 1900.

Până în 26 aprilie 1973, când s-a format CBOE (Chicago Board Options Exchange), opţiunile se tranzacţionau doar în sistem “over the counter” (“peste tejgea”). În această perioadă un dealer de opţiuni call sau put îşi facea în mod uzual publicitate în cotidianul Wall Street Journal, arătând opţiunile care erau oferite în acea zi. Un investitor care dorea să vândă sau să cumpere opţiuni urma să-i telefoneze dealerului şi să încheie tranzacţia.

Pentru a putea implementa o piaţă ordonată pentru contractele cu opţiuni, CBOE a sugerat crearea unei organizaţii intermediare care să standardizeze şi să regularizeze aceste contracte. Această organizaţie este acum cunoscută sub numele de OCC (Options Clearing Corporation), fiind în prezent o corporaţie deţinută de bursele care tranzacţionează opţiuni.

CBOE a revoluţionat tranzacţionarea contractelor options prin asigurarea unei pieţe secundare şi garantarea tranzacţiilor. Dacă la început dreptul de a tranzacţiona în ringul bursei s-a vândut cu 10.000$, cu timpul acesta a ajuns la suma de 450.000$.

Prin anul 1975 opţiunile au devenit foarte populare şi alte burse au realizat potenţialul extraordinar pe care îl ofereau. Astfel American Stock Exchange şi Philadelphia Stock Exchange au început să tranzacţioneze opţiuni fiind urmate imediat de Pacific Stock Exchange şi New York Stock Exchange.

La 10 ani după ce CBOE îşi deschisese porţile, a avut loc o revoluţie în domeniu prin introducerea opţiunilor pe indici. CBOE a început să tranzacţioneze opţiuni cu lichidare în bani (cash-settled) bazate pe indicele Standard&Poor's100 (S&P100), opţiuni ce aveau simbolul OEX. În ziua lansării lor, au fost tranzacţionate 4827 contracte şi popularitatea opţiunilor OEX a continuat să crească. Datorită succesului pe indicele S&P100 şi alte burse au început să introducă opţiuni bazate pe diferiţi indici compoziţi. CBOE a replicat prin introducerea opţiunilor bazate pe indicele Standard&Poor's500 (S&P500), având simbolul SPX, care din nou s-a dovedit a fi un produs de succes.

În acelaşi an, bursele care tranzacţionau opţiuni au început listarea unor opţiuni bazate pe indici sectoriali, compuşi din acţiuni aparţinând aceluiaşi domeniu de activitate, cum ar fi: biotehnologie, software, vânzari, farmaceutic, asigurări, bancar, metale preţioase, etc.

Spre finalul anilor 80, răspunzând necesităţii ca investitorii să aibă la dispoziţie opţiuni care să aibă o maturitate mai mare decât cele clasice, CBOE a introdus contractele LEAPS (Long-Term Equity Anticipation Securities) ce au scadenţe de până la 3 ani.

Opţiunile în Europa

Şi bursele europene s-au aliniat noilor cerinţe ale investitorilor care interacţionează pe plan economic la nivel mondial. Aparaţia unor riscuri tot mai complexe a dus la dezvoltarea mecanismului de protejare, opţiunile fiind introduse la tranzacţionare şi în economia euro.

Astfel, în Europa se tranzacţionează opţiuni la: Athens Stock Exchange, European Energy Exchange, Berlin Stock Exchange, Bremen Stock Exchange, Frankfurt Stock Exchange, Hamburg Stock Exchange, Hanover Stock Exchange, Munich Stock Exchange, Hanover Commodity Exchange (WTB) NEWEX, Stuttgart Stock Exchange, Budapest Stock Exchange, Irish Stock Exchange (ISE Xetra), Tel Aviv Stock Exchange, Italian Stock Exchange - Level 1 & 2, Luxembourg Stock Exchange, Amsterdam Power Exchange, Euronext LIFFE, Oslo Stock Exchange, Warsaw Stock Exchange, Euronext Lisbon (Formerly BVLP), Barcelona Stock Exchange, Bilbao Stock Exchange, Madrid Stock Exchange - Level 1 & 2, MEFF Valencia Stock Exchange, Bern Stock Exchange, EUREX - Formerly SOFFEX, Swiss Stock Exchange, Istanbul Stock Exchange, Baltic Stock Exchange, Euronext LIFFE, FTSE International, International Petroleum Exchange, London Commodity Exchange (Euronext LIFFE), London Stock Exchange, International Market, London Traded Options Market (Euronext LIFFE).

În prezent contractele cu opţiuni se tranzacţionează la peste 50 burse aflate în 38 ţări ale lumii.

Preview document

Piața Opțiunilor - Pagina 1
Piața Opțiunilor - Pagina 2
Piața Opțiunilor - Pagina 3
Piața Opțiunilor - Pagina 4
Piața Opțiunilor - Pagina 5
Piața Opțiunilor - Pagina 6
Piața Opțiunilor - Pagina 7
Piața Opțiunilor - Pagina 8
Piața Opțiunilor - Pagina 9
Piața Opțiunilor - Pagina 10
Piața Opțiunilor - Pagina 11
Piața Opțiunilor - Pagina 12
Piața Opțiunilor - Pagina 13
Piața Opțiunilor - Pagina 14
Piața Opțiunilor - Pagina 15
Piața Opțiunilor - Pagina 16
Piața Opțiunilor - Pagina 17
Piața Opțiunilor - Pagina 18
Piața Opțiunilor - Pagina 19
Piața Opțiunilor - Pagina 20
Piața Opțiunilor - Pagina 21
Piața Opțiunilor - Pagina 22
Piața Opțiunilor - Pagina 23
Piața Opțiunilor - Pagina 24
Piața Opțiunilor - Pagina 25
Piața Opțiunilor - Pagina 26
Piața Opțiunilor - Pagina 27
Piața Opțiunilor - Pagina 28
Piața Opțiunilor - Pagina 29
Piața Opțiunilor - Pagina 30
Piața Opțiunilor - Pagina 31
Piața Opțiunilor - Pagina 32
Piața Opțiunilor - Pagina 33
Piața Opțiunilor - Pagina 34

Conținut arhivă zip

  • Piata Optiunilor.doc

Alții au mai descărcat și

Mecanismul Tranzacțiilor cu Contracte Futures pe Indicii Bursieri

Capitolul I Contractul futures I.1. Caracteristicile contractelor futures Una din cele mai recente creaţii în materie bursieră o constituie...

Piața metalelor prețioase - aur și argint

CAPITOLUL 1 : PIATA PRODUSELOR RESPECTIVE 1.1 Caracteristicile produselor 1.1.1 Aurul Aurul, ca nici un alt metal din lume, are o istorie...

Evoluția pieței instrumentelor financiare derivate din România

Instrumentele financiare derivate au apărut pe piața tranzacțiilor financiare din motive speculative și din doleanța operatorilor economici care...

Piețe de capital

AIG American International Group sau AIG este o companie importantă americană de asigurări, listată la NYSE, al cărui sediu se găsește în clădirea...

Raport de analiza Alro SA

PARTEA I:ANALIZA COMPANIEI Compania ALRO S.A. a fost înființată în România, în anul 1961, făcând parte dintr-un grup ,integrat pe verticală, care...

Bursă de Mărfuri

1.1. ISTORICUL BURSELOR DE MARFURI Aparitia si formarea burselor de marfuri este rezultatul unui proces evolutiv firesc care a început în urma...

Bursa de Valori București

Construirea celei mai performante piete de capital din regiune, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Misiunea Bursei este de a asigura si a...

Te-ar putea interesa și

Tranzacțiile futures și cu opțiuni la bursa monetara - financiară și de mărfuri Sibiu

1.1. Bursa - definire, scop, trăsături 1.1.1. Definiţie şi scop Bursa este o constituţie cu putere de autoreglementare, specifică economiei de...

Managementul Organizației

Introducere Una dintre caracteristicile definitorii ale societăţii contemporane este schimbarea în sens general, manifestată pe toate planurile...

Fundamentarea strategiei de piață a SC Tabco Campofrio SA Tulcea

CAPITOLUL 1 STRATEGIA DE PIATA ÎN ACTIVITATEA DE MARKETING. 1.1. ETAPE ÎN EVOLUTIA CONCEPTULUI DE STRATEGIE DE PIATA. Grecii din perioada antica...

Piața capitalului în România - Bursa de Valori

PIAŢA CAPITALULUI Piaţa de capital este acea componentă a pieţei financiare care caracterizează investiţiile în titluri financiare pe termen mediu...

Strategii pe piețele financiare derivate

Cap. I Strategii şi tactici pe piaţa financiară 1.1 Strategii în politica de investiţii pe piaţă financiară Politica de investiţii pe pieţele...

Tranzacțiile cu opțiuni

Tranzactiile cu optiuni se practica de mult timp în lumea comerciala. Se pare ca astfel de contracte au fost utilizate pentru prima data în Olanda,...

Operațiuni pe Piața Financiară

1.1. Piaţa de capital Conform cu clasificarea anglo-saxonă, acceptată de majoritatea specialiştilor, piaţa financiară este structurată în piaţă...

Rentabilitatea și riscul plasamentelor pe piața financiară din România - strategii cu opțiuni pe acțiuni

Partea I. Rentabilitatea si riscul plasamentelor în actiuni, fonduri mutuale si euro Activul reprezintă un bun real sau financiar detinut în urma...

Ai nevoie de altceva?