Utilitatea Indicilor Bursieri pe Piata de Capital din Romania

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Utilitatea Indicilor Bursieri pe Piata de Capital din Romania.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 29 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Teodora Cristina Barbu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Burse

Extras din document

1. Indici Bursieri

1.1 Notiuni generale si tipologia

1.1.1 Notiuni generale

Indicii bursieri sunt produse sintetice ce exprima evolutia cursului valorilor mobiliare pe o anumita piata . Necesitatea introducerii indicilor bursieri a fost determinata de existenta unui produs bursier prin care sa se realizeze urmarirea in ansamblu a pietei respective si nu evolutia unui singur titlu cotat . Rolul principal al unui indice bursier este de acela de feed-back a portofolului de actiuni din care este format , respectiv a pietei la care se refera .

Primul indice bursier a fost Dow Jones Industrial Average , aparut la Bursa din New York in 1896 . Mai tarziu si-a facut aparitia indicele britanic TS-SE 30 , urmat de indicele japonez Nikkei si de multi altii , care fac parte din prima generatie de indici , in structura carora se cuprind actiuni a caror emitenti apartin aceluiasi domeniu de activitate ( de obicei din industrie – ramura cea mai important ape atunci ) de aceea avand o putere de reflectare limitata a pietei .

Indicii din “generatia a II-a” a reprezentat un pas foarte important in evolutia indicilor bursieri , acestia incluzand un numar mult mai mare de actiuni apartinand diverselor ramuri ale economiei si caracterizand piata bursiera in totalitatea ei , ceea ce a dus la o satisfacere mai buna a nevoii de informare . Printre indicii din generatia a II-a (indici compoziti ) se numara NYSE – New York Stock Exchange , FT-SE 100 pe piata Londrei sau TOPIX pe piata japoneza . Acestia au un grad de relevanta mult mai ridicat datorita cuprinderii in componeta lor a unui numar mai mare de emitenti , ce apratin unor domenii diverse cum ar fi : institutii bancare , din ramura transporului , telecomunicatiilor , constructii etc .

In prima etapa indicii bursieri au fost construiti pentru actiuni insa pe masura dezvoltarii pietei de capital si a produselor derivate acestia pot urmarii chiar obligatiuni de stat sau titluri emise de fondurile mutuale .

Ca evolutie , indicii bursieri au pornit de la a analiza piata de capital a unei singure tari , insa pe parcurs s-au constituit indici care urmaresc si piata internationala in ansamblul ei( acestia numindu-se indici mondiali ) sau a unei regiuni , de exemplu cei din spatiul monedei unice europene .

1.1.2 Tipologia indicilor bursieri

Indicii bursieri se impart in mai multe categorii structurate dupa :

a) valorile mobiliare in raport cu care se construiesc , sunt :

- Indici bursieri pentru actiuni

- Indici bursieri pentru obligatiuni

- Indici pentru titlurile emise de fondurile mutuale si alte instrumente financiare .

Indicii pentru actiuni detin cea mai mare pondere in aproape toate tarile lumii , dintrea acestia facand parte : Dow Jones Industial Average , Standard & Poor’s 500 si Nasdaq 100 (SUA ) , indicii FS-SE ( Marea Britanie ) , DAX ( Germania ) , Nikkei si Topix ( Japonia ) , CAC-40 ( Franta ) , BET , BET-C , BET-FI si RAQ ( Romania )

b) In functie de modul de calcul , indicii bursieri pentru actiuni se impart in :

- Indici din prima generatie , care se calculeaza ca medie aritmetica a cursului actiunilor incluse in indice , ajustata cu un divizor care sa exprime diversele modificari ce se petrec asupra actiunilor componente , cum ar fi fuziuni , divizari sau modificari de capital ;

- Indici bursieri din generatia a II-a , ale caror caracteristici sunt :

- cuprind un numar mare de emitenti ( 500 in cazul S&P , 2000 sau 3000 pentru Frank Russell ) ;

- actiunile componente apartin nai multor domenii de activitate ( cu exceptia indicilor sectoriali )

- metodologia lor de calcul presupune de cele mai multe ori ponderarea actiunilor cu cursul bursier sau capitalizarea bursiera .

Din aceasta categorie fac parte indicii Topix, S&P 500 , DAX , CAC-40

c) In functie de gradul de cuprindere , exista :

- indici generali de piata , care cuprind actiuni apartinand mai multor domenii de activitate , cautand sa exprime cat mai bine structura pietei respective si evolutia economiei in ansamblu . Printre cei mai cunoscuti indici de acest tip se numara Nasdaq-100 , CAC-40 , FT-SE Actuaries 100, DAX , BET-C ;

- indici sectoriali , care reflecta evolutia unui singur sectorial al economiei ca de exemplu : industria extractiva , alimentara , transporturi , constructii , publicitate , utilitati publice etc.

d) In functie de intervalul la care sunt calculati , se impart in :

- indici calculati in timp real , de obicei la intervale cuprinse intre 15 secunde si un minut

- indici calculati doar la sfarsitul zilei de tranzactionare .

e) Dupa apartenta valorilor mobiliare care intra in calculul indicilor uneia sau mai multor piete de capital , se deosebesc :

- indici ce cuprind in portofoliul lor actiuni cotate pe o singura piata bursiera , fie ale unor firme autohtone , fie ale unor firme straine cotate si pe piata respectiva

- indici mondiali , care iau in calcul actiuni ce coteaza pe diverse piete ale lumii si care au criterii suplimentare referitoare la tarile care intra in calcul , pe langa cele stabilite pentru un titlu individual .

Fisiere in arhiva (1):

  • Utilitatea Indicilor Bursieri pe Piata de Capital din Romania.DOC

Alte informatii

Proiect sustinut in cadrul Facultaii de Finante din ASE.