Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 59 în total
Cuvinte : 20389
Mărime: 1.53MB (arhivat)
Cost: 8 puncte
UNIVERSITATEA DE VEST TIMIŞOARA FACULTATEA DE MATEMATICĂ COLEGIU DE TEHNOLOGIE INFORMATICĂ

Cuprins

I. Introducere

II. Evoluţia sistemelor de calcul II.1 Abace şi socotitoare II.2 Maşinile de calculat mecanice

II.3 Maşinile electromecanice de calculat

II.4 Primele maşini de calculat electronice

III Sisteme de operare

III.1 Sistemul de Operare DOS

III.1.1 Fişiere şi directoare în sistemul de operare DOS

III.1.2 Comenzi MS-DOS

III.2 Sistemul de Operare Windows

III.2.1 Evoluţia sistemelor Windows

III.2.2 Sistemul de operare Windows 2000

III.2.2.1 Arhitectura Windows 2000

IV. Reţele de calculatoare

IV.1 Definire şi prezentare

IV.2 Reţele locale

IV.2.1 Aspecte legate de utilizarea reţelelor locale

IV.2.2 Partajarea resurselor într-o reţea locală. Drepturi de acces

IV.2.3 Mesaje în reţea

IV.3 Topologia reţelelor

IV.4 Arhitectura reţelelor

IV.5 Modelul arhitectural ISO-OSI

IV.6 Modelul arhitectural TCP/IP

IV.6.1 Nivelul gazdă-reţea

IV.6.2 Nivelul transport

IV.6.3 Nivelul aplicaţie

IV.6.4 Nivelul internet

IV.7 Sarcinile unui administrator de reţea

V.Aplicaţia

VI. Concluzii

VII. Bibliografie

Extras din document

I. Introducere

De când au apărut primele computere oamenii aveau tendinţa de a face schimb de informaţii mai uşor decât prin intermediul suporturilor externe, de aici şi tendinţa de a lega două computere pentru a face schib de informaţii. După ce primele reţele au fost posibile şi în afara laboratoarelor de testare firmele mari care prelucrau baze de date şi aveau nevoie ca computerele lor să comunice au recurs la legarea calculatoarelor în reţea pentru uşurarea munci.

Reţelele au început să se extindă, şi pe vremea accea existau persoane care întreţineau reţelele şi le făceau să funcţioneze, s-a dezvoltat de pe atunci ideea de administrare de reţea şi computere.

Cu trecerea timpului computerele şi odată cu el şi accesoriile de reţea au început să se dezvolte şi să fie din ce în ce mai uşoară conectarea lor.

În ziua de astăzi administrarea unei reţele locale se face cu uşurinţă, Win 2000 are opţiuni care fac administrare reţelei extrem de uşoară, detectarea părţilor hard şi instalarea lor se face automat în Win 2000. Faţă de Win 98 sau Win 95 unde placa de reţea trebuia instalată manual şi setarea reţelei se făcea tot manual. În windows me unele plăci de reţea erau recunoscute fără probleme, având în vedere că nu era un sistem de operare de tip server gen Win NT.

Pentru a putea face o comparaţie între structura unei reţele din trecut şi una actuală este necesar să ne reamintim de unde au pornit computerele şi cum erau administrate şi să parcurgem firul istorie până la cel mai eficient sistem de operare pentru reţea din zilele noastre, care se spune că este Windows 2000 Server. De acee am făcut o incursiune în trecut pentru a vedea de unde a pornit computerul şi unde a ajuns în ziua de azi.

Dar un computer fără un sistem de operare nu este decât un set de circuite şi un morman de fiare. Dar de unde a apărut ideea sistemelor de operare, care a fost primul sistem de operare, până la microcomputere ce utilizau computerele, la aceste întrebări se găseşte răspunsul în trecut şi pe foile care urmează. Pentru a înţelege mai pe larg de ce nu se mai folosesc unele sisteme de operare sau programe trebuie să realizăm cât de mult a evoluat tehnica de calcul.

De aceea m-am decis să fac această lucrare pentru a nu pierde din vedere de unde au plecat computerele şi unde au ajuns, pe mulţi nu îi interesează şi uni vor spune că fără un trecut nu avem un viitor. DOS este cel mai veci sistem de operare dar şi cel mai popular, deoarece acum el este integrat în toate windows-urile, cum a reuşit să supravieţuiască?

Asta vom descoperi în continuare.

II. Evoluţia sistemelor de calcul

II.1 Abace si socotitoare

Acum 4.000 de ani a aparut abacul, primul dispozitiv de calcul, un cadru cu 9 bare pe care culisau 7 bile. Abacul a fost dispozitivul de calcul cu viaţa cea mai lungă, el fiind folosit înca în China şi Rusia la magazinele de la ţara.

Adoptarea sistemului de numeraţie pozitional în locul sistemului de numeraţie nepoziţional roman a permis utilizarea în calcule a tabelelor de adunare şi a tabelelor de înmulţire, care au uşurat calculele aritmetice.

II.2 Maşinile de calculat mecanice

În 1617, la Edinburg, John Neper a creat logaritmii. Ulterior matematicianul englez William Oughtred în 1633 a construit o riglă de calcul pentru efectuarea înmultirilor şi împărţirilor, care apoi a fost perfectionată de englezul Partridgi în 1662, care a adus-o practic la forma ei actuală.

Prima maşina veritabilă de calcul a fost inventată de matematicianul Blaise Pascal în anul 1642. Pentru realizarea calculelor de adunare şi scădere era folosit un sistem de roţi dinţate, deci principiul de functionare era mecanic. Acest principiu de realizare a maşinii de calcul a fost generalizat în întreaga lume şi folosit până de curând.

În 1671, Leibnitz, utilizând tot piesele mecanice şi roţile dinţate, a construit o maşina care putea să efectueze şi operaţii de înmultire iar în 1820 De Colma a realizat prima maşină cu patru operaţii.

În 1801, Joseph Jacquard a dezvoltat primul război de ţesut capabil să repete un model în mod automat. Paşii care trebuiau urmaţi în procesul de ţesut erau determinaţi de modelul perforaţiilor executate pe cartele de hârtie.

Matematicianul englez Charles Babbage, a enunţat o serie de idei moderne pentru organizarea unui calculator şi a introdus în maşina sa analitică şi un bloc de memorare care consta din perforaţii în cartela şi care păstra datele care urmau să fie prelucrate şi respectiv datele de calcul intermediare.

În America, în 1879 James Ritty a inventat prima maşina de marcat care calcula, înregistra şi controla vânzările, aceasta s-a perfectionat ulterior şi a fost folosită în multe magazine.

În 1890, Herman Hollerith a folosit ideea reprezentării informaţiilor sub forma perforaţiilor în cartele de hârtie şi a realizat un mare calculator utilizat pentru înregistrarea şi prelucrarea datelor din recensământul din SUA, care a durat astfel doar 3 ani. Maşinile cu cartele perforate ale firmei Hollerith s-au perfecţionat şi producţia lor a crescut vertiginos, astfel că în 1924 după mai multe fuziuni a fost creată International Business Machines Corporation -IBM- fiind şi astăzi cea mai mare companie de calculatoare din lume căreia i se datorează deschiderea pieţei de computere personale (PC - IBM compatibile).

II.3 Maşinile electromecanice de calculat

Maşinile electromecanice şi-au făcut apariţia în anul 1920, o dată cu apariţia electricităţii, forţa motrice motoare a fost înlocuită cu forţa motrice electrică. Acestea au folosit mult mai uşor cartela perforată, uşor de citit şi perforată de către dispozitivele electromagnetice, astfel încât rezultatele obţinute de o masină puteau fi folosite ca date de intrare pentru altă maşină.

Astfel în perioada anilor 1920 - 1930 au fost perfecţionate maşinile cu cartele perforate, ele prelucrând şi informaţii alfanumerice care cuprindeau statele de plată, fişele de magazie, etc.

În anul 1928 Taushek a descoperit principiul tamburului magnetic pentru înregistrarea informaţiilor, principiu folosit şi azi la calculatoarele PC, pentru memoria externă cu dischete.

Profesorul Howard Aiken de la Universitatea Harvard împreună cu specialiştii firmei IBM Corporation, a construit în 1940 prima maşină electromecanică complexă de calculat, numită Mark1. Această maşina folosea relee electromagnetice controlate electronic şi folosea sistemul de introducere, stocare şi prezentare a rezultatelor pe cartele perforate.

Preview document

Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 1
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 2
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 3
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 4
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 5
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 6
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 7
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 8
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 9
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 10
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 11
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 12
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 13
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 14
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 15
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 16
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 17
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 18
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 19
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 20
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 21
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 22
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 23
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 24
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 25
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 26
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 27
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 28
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 29
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 30
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 31
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 32
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 33
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 34
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 35
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 36
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 37
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 38
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 39
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 40
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 41
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 42
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 43
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 44
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 45
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 46
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 47
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 48
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 49
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 50
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 51
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 52
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 53
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 54
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 55
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 56
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 57
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 58
Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea - Pagina 59

Conținut arhivă zip

  • Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS si de Retea.doc

Alții au mai descărcat și

E-Learning

Premizele crearii societatii informationale au fost asigurate prin producerea masiva si raspândirea vertiginoasa a calculatoarelor electronice,...

Securitatea Autentificarii Informatiei - Kerberos

INTRODUCERE Fiecare din ultimele trei secole a fost dominat de 0 anumita tehnologie. Secolul al XVIII-lea a fost secolul marilor sisteme...

RTC

Capitolul 1. MEDII DE TRANSMISIE Mediile de transmisie se pot grupa în funcţie de suport: • medii de transmisie bazate pe fir (hardwire), cum ar...

Implemetarea unei Platforme de E-Learning

DETALII 1. PRECIZARI SI DATE INITIALE: Desi exista numeroase definitii posibile pentru termenul de e-learning, o varianta acceptabila in limba...

Interfață Software pentru Administrare și Comunicare Online

Capitol 1.Programarea în sistemul de operare windows 1.1 Chestiuni generale despre programarea în windows Modelul de programare Windows În...

Dezvoltarea unei Platforme - E-learning

Cap. 1: Concepte e-Learning Prefata Abordarea învăţământului la distanţă ca modalitate alternativă sau complementară de a face educaţie porneşte...

Rețele VPN

Memoriu justificativ Dezvoltarea extraordinara pe care a cunoscut-o industria calculatoarelor a fost însotita pas cu pas de aparitia si extinderea...

Retele de Calculatoare

INTRODUCERE Reteaua de calculatoare (network) este un ansamblu de calculatoare (sisteme de calcul) interconectate prin intermediul unor medii de...

Ai nevoie de altceva?