Auditarea Sistemelor Informatice

Imagine preview
(7/10 din 8 voturi)

Acest proiect trateaza Auditarea Sistemelor Informatice.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Popa Marian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Cuprins

CUPRINS:
1. INTRODUCERE…1
2. SISTEME INFORMATICE COMPLEXITATE SI COSTURI.4
3. AUDITAREA SISTEMELOR INFORMATICE FINANCIAR-CONTABILE SI BANCARE ….5
4. BIBLIOGRAFIE….17

Extras din document

1.Având în vedere modificarile intervenite în economia româneasca si europeana agentii economici care folosesc în contabilitate si finante-banci sisteme informatice au obligativitatea de a realiza periodic auditarea acestor sisteme.

Auditul intern al oricarui agent economic include si auditul informatic. De cele mai multe ori, se produce o confuzie între auditul intern si controlul intern, iar auditul informatic (auditul tehnologiilor informatiei si ale comunicatiilor, IT/&C) sau auditul sistemelor (aplicatiilor) informatice ale agentului economic este considerat, în mod restrictiv, ca fiind limitat la latura tehnica a auditului financiar si a auditului intern.

Practica a impus renuntarea la semnificatia auditului intern corelata numai de functia financiar-contabila a agentului economic si cresterea importantei acestuia prin includerea functiei de audit intern subordonata direct conducatorului agentului economic, devenind astfel un instrument puternic de descoperire si monitorizare a riscurilor. În aceeasi idee, auditul sistemelor informatice ale agentului economic trebuie privit ca audit al sistemului informatic integrat al agentului economic care contine si componenta de subsistem informatic financiar-contabil.

Auditul intern, ce contine si auditul informatic, este reprezentat de numeroase grupari ale organismelor nationale, realizate pe criterii geografice sau de limba, ca, de exemplu, Uniunea Francofona a Auditului Intern si Confederatia Europeana a Institutelor de Audit Intern.

Auditul financiar si auditul intern se efectueaza având la baza date si informatii obtinute în format electronic în conditiile existentei unui sistem informatic integrat al agentului economic, auditul financiar si auditul intern nu exclud auditul informatic, pentru care sunt necesare substantiale eforturi de conceptualizare, reglementare si implementare.

Camera Auditorilor Financiari din România a asimilat integral Standardele Internationale de Audit Intern, inclusiv pentru mediile de sisteme informatice, CIS (Computerised Information Systems).

Necesitatea realizarii controlului si auditului sistemelor informatice financiar-contabile, reflectata în legislatie si normative, rezulta în primul rând din existenta amenintarilor si vulnerabilitatilor la adresa sistemelor informatice utilizate de agentii economici în desfasurarea activitatilor de toate tipurile, adica în administrarea electronica a afacerilor. Toate aceste amenintari si vulnerabilitati ale sistemelor informatice integrate ale agentilor economici genereaza riscuri asociate ce afecteaza securitatea datelor si care fac obiectul controalelor si auditului informatic.

Fisiere in arhiva (1):

  • Auditarea Sistemelor Informatice.doc

Alte informatii

spiru haret, bucuresti, master