Ce este Bluetooth

Proiect
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 22712
Mărime: 2.01MB (arhivat)
Publicat de: Mihail Danilă
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. CUPRINS:
  2. Introducere 2
  3. 1. Generalitati. 4
  4. 1.1. Ce este Bluetooth ? 4
  5. 1.2. Fundamente tehnologice. 6
  6. 1.2.1. Comunicatii pe fir si comunicatii fara fir. 6
  7. 1.2.2. Comunicatii de radiofrecventa – RF. 7
  8. 1.2.2.1. Comunicatii RF în banda de frecvente de 2,4 GHz. 8
  9. 1.2.2.2. Împrastierea spectrala în comunicatiile RF. 8
  10. 1.2.3. Relatia dintre tehnologia Bluetooth si tehnologia de comunicatie în infrarosu. 9
  11. 1.2.4. Solutia oferita de Bluetooth pentru comunicatia în radiofrecventa. 10
  12. 1.2.4.1. Ce reprezinta pentru Bluetooth notiunile de master si slave? 10
  13. 1.2.4.2. Modurile de functionare la nivelul baseband si modalitati de conservare a energiei 11
  14. 1.2.4.3. Topologia comunicatiilor Bluetooth. 14
  15. Scenarii (modele) de utilizare pentru dispozitivele Bluetooth. 15
  16. 2.1. Computerul fara fir (cordless computer). 16
  17. 2.2. Uluitorul dispozitiv headset. 17
  18. 2.3. Telefonul 3 în 1 (the three in one phone). 17
  19. 2.4. Conferinta interactiva sau transferul de fisire. 18
  20. 2.5. Pod Internet (Internet bridge). 19
  21. 2.5.1. Accesul la Internet prin dial-up. 19
  22. 2.5.2. Accesul direct (Direct Network Access). 19
  23. 2.6. Modelul Speaking Laptop. 20
  24. 2.7. Sincronizatorul automat. 21
  25. 2.8. Cartea postala instantanee (The instant postcard). 21
  26. 2.9. Formarea retelelor ad-hoc (Ad-hoc networking). 23
  27. 2.10. Modelul hidden computing. 23
  28. 3. Câteva cuvinte despre specificatia Bluetooth. 24
  29. 4. Specificatia Bluetooth examinata. 26
  30. 4.1. Stiva de protocoale Bluetooth. 26
  31. 4.1.1. Componentele stivei de protocoale. 26
  32. 4.1.2. Grupul protocoalelor de transport. 28
  33. 4.1.3. Grupul protocoalelor de mijloc. 31
  34. 4.1.4. Grupul aplicatiilor. 35
  35. 4.2. Protocoalele de transport. 37
  36. 4.2.1. Nivelul radio. 38
  37. 4.2.2. Link Controller-ul si nivelul Baseband. 43
  38. 4.2.2.1. Adresa de dispozitiv Bluetooth (BD_ADDR). 46
  39. 4.2.2.2. Ceasul Bluetooth. 46

Extras din proiect

Introducere

Ca fiinte umane acceptam fara oprelisti ca avem capacitatea de a comunica, ca daca vorbim sau scriem conform unui set predefinit de reguli lingvistice reusim sa transmitem unul altuia informatii. Mijloacele comunicarii umane odata învatate devin reflexe. Singura limitare a acestor procese fizice este posibilitatea efectiva a fiecaruia de a traduce propriile gânduri, idei în propozitii spuse ori scrise care sa aiba înteles. Atunci când vine vorba de comunicarea prin mijloace electronice lucrurile se schimba, putine pot fi luate ca atare. Comunicatia între dispozitivele electronice se poate face doar în situatia în care acestea respecta si ele un set de reguli predeterminate si standarde, un prim exemplu în acest sens fiind modelul OSI (Open Systems Interconect) pentru stivele de protocoale din alcatuirea sistemelor comunicante, acesta constituind de fapt baza, punctul de plecare pentru multe altele. Aceste standarde trebuie sa acopere toate aspectele procesului de comunicatie, de la modul de manipulare a datelor la cel mai înalt nivel, pâna la modul de utilizare a mediului fizic – la nivelul inferior.

Comunicatiile electronice au evoluat semnificativ în ultimul deceniu, de la retelele de date cu comutatie de pachete (PSDN), Xerox, Ethernet, reteaua de tip inel cu jeton de la IBM (Token Ring) - toate tehnologii LAN – la retelele de telefonie mobila si comunicatiile de date pe linii dedicate de mare viteza. De asemenea, apar noi tehnologii care permit comunicatiile numite wireless, adica fara fir. De exemplu standardul IEEE 802.11b (WiFi) poate constitui o veritabila retea transparenta wireless, extinzând reteaua statica pe cablu. Prin aceasta pot fi transportati 11 Mb/s de informatie, ceea ce-i permite sa intre serios în competitie cu retelele cablate. Acest standard evolueaza prin IEEE 802.11a si între timp mai apare si un competitor: HyperLAN2, cu rate de transfer si mai mari. Dar, caci inevitabil urmeaza si un dar, aceasta tehnologie este prea scumpa si astfel incompatibila ca pret cu dorintele si asteptarile consumatorilor de astfel de produse. Dar iata ca acum exista posibilitatea de a crea legaturi wireless între dispozitive cu consum redus de energie si cu costuri justificate, legaturi ad-hoc si chiar fara ca utilizatorul sa fie constient de realizarea lor (de aceea se numesc unconscious), cu ajutorul unui software de configurare si un setup initial adecvat al dispozitivului. Numele sau: BLUETOOTH.

Se întâmpla atât de des ca o noua tehnologie sa apara, sa cucereasca si sa schimbe lumea prin inovatie… . Sa luam ca exemplu automobilul sau televiziunea sau Internetul – impactul lor asupra lumii este incomensurabil. Bluetooth nu este însa una dintre aceste tehnologii. În ciuda publicitatii asidue ce i s-a facut, efectul tehnologiei Bluetooth asupra omului de rând poate fi mai degraba asemanat cu inventarea transmisiei automate decât cu inventarea masinii, ceea ce ne spune ca va face lucrurile mult mai simple pentru utilizator (va usura munca utilizatorului) dar nu-i va schimba fundamental modul de viata si de a gândi. Altfel spus, omul obisnuit ar putea spune referitor la Bluetooth “Grozav!” sau “Oare ce o idee nastrusnica o sa le mai vina?” dar cu siguranta nu va ramâne mut de uimire si nici cu gura cascata. Asta nu înseamna nicidecum ca aceasta tehnologie este cumva lipsita de importanta (caci nu as mai vorbi eu acum despre ea!) sau macar nu foarte interesanta, ba dimpotriva, doar ca aceia cu adevarat fascinati de ea sunt cei care au creat-o, cei care dezvolta software si vad în ea un tarâm înca nou si bun de exploatat care le hraneste imaginatia creatoare, si înca multe alte persoane printre care si eu, autoarea acestei lucrari. În rândul celor ce dezvolta software se obisnuieste ca o comunicatie între doua dispozitive sa fie privita în termeni ca mare sau mic, primar sau secundar (terminal si structura cadru, client si server, aparat si accesoriile sale). În vreme ce acesti termeni sunt cu siguranta înca relevanti în anumite situatii, Bluetooth ne pune în fata unor scenarii în care liniile de legatura pentru comunicatia între dispozitive nu-si mai locul. Atunci când doua persoane fac schimb de carti de vizita prin PDA-urile (Personal Digital Assistant) personale, cine poate spune care dintre ei este clientul si care serverul? În mod obisnuit, atât un telefon celular cât si o imprimanta pot fi considerate accesorii, dar dar atunci când folosim tehnologia Bluetooth pentru a printa un mesaj SMS de pe telefon, care este accesoriul cui? Totusi mai folosim termenii de client si server pentru a face referire la anumite aspecte ale interactiunii dintre doua dispozitive, cum ar fi de exemplu cine initiaza conexiunea, dar se va vedea ca multe alte idei legate de acesti termeni nu mai au relevanta. Sintagma (formularea) “de la egal la egal”(peer-to-peer) folosita în domeniul Internet în legatura cu aplicatiile descentralizate se refera de fapt la o relatie de egaliate între dispozitivele comunicante. Asa se întâmpla în comunicatiile Bluetooth; totusi dispozitivele Bluetooth sunt si ele mai mult sau mai putin egale, si nu toate categoriile de aplicatii se supun acestui model de comunicatie.

1. Generalitati.

1.1. Ce este Bluetooth ?

Termenul Bluetooth se refera la o asa-numita “open specification” pentru o tehnologie de comunicatie fara fir, pe distante scurte, utilizabila oriunde în lume, prin intermediul careia se pot transmite voce si date. Aceasta definitie contine câteva elemente cheie care vor fi explicate pe rând în continuare.

Þ Ce înseamna “Open specification” ?

Pentru a lamuri aceasta formulare trebuie sa vorbim putin despre cei care au pus bazele acestei tehnologii, constituindu-se în Grupul Special de Interes pentru Bluetooth (Bluetooth SIG- Special Interest Group). Aceasta tehnologie a fost conceputa de catre inginerii de la compania suedeza de telecomunicatii Telefonaktiebolaget LM Ericsson, care au intuit potentialul urias la nivel global al comunicatiilor fara fir, pe distante scurte. În 1994 Ericsson a initiat un proiect pentru studiul fezabilitatii unei interfete radio cu consum redus si cost minim, menita sa înlocuiasca (deci sa elimine) cablurile dintre telefoanele mobile si accesoriile acestora.

Preview document

Ce este Bluetooth - Pagina 1
Ce este Bluetooth - Pagina 2
Ce este Bluetooth - Pagina 3
Ce este Bluetooth - Pagina 4
Ce este Bluetooth - Pagina 5
Ce este Bluetooth - Pagina 6
Ce este Bluetooth - Pagina 7
Ce este Bluetooth - Pagina 8
Ce este Bluetooth - Pagina 9
Ce este Bluetooth - Pagina 10
Ce este Bluetooth - Pagina 11
Ce este Bluetooth - Pagina 12
Ce este Bluetooth - Pagina 13
Ce este Bluetooth - Pagina 14
Ce este Bluetooth - Pagina 15
Ce este Bluetooth - Pagina 16
Ce este Bluetooth - Pagina 17
Ce este Bluetooth - Pagina 18
Ce este Bluetooth - Pagina 19
Ce este Bluetooth - Pagina 20
Ce este Bluetooth - Pagina 21
Ce este Bluetooth - Pagina 22
Ce este Bluetooth - Pagina 23
Ce este Bluetooth - Pagina 24
Ce este Bluetooth - Pagina 25
Ce este Bluetooth - Pagina 26
Ce este Bluetooth - Pagina 27
Ce este Bluetooth - Pagina 28
Ce este Bluetooth - Pagina 29
Ce este Bluetooth - Pagina 30
Ce este Bluetooth - Pagina 31
Ce este Bluetooth - Pagina 32
Ce este Bluetooth - Pagina 33
Ce este Bluetooth - Pagina 34
Ce este Bluetooth - Pagina 35
Ce este Bluetooth - Pagina 36
Ce este Bluetooth - Pagina 37
Ce este Bluetooth - Pagina 38
Ce este Bluetooth - Pagina 39
Ce este Bluetooth - Pagina 40
Ce este Bluetooth - Pagina 41
Ce este Bluetooth - Pagina 42
Ce este Bluetooth - Pagina 43
Ce este Bluetooth - Pagina 44
Ce este Bluetooth - Pagina 45
Ce este Bluetooth - Pagina 46
Ce este Bluetooth - Pagina 47
Ce este Bluetooth - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • Ce este Bluetooth.doc

Alții au mai descărcat și

Bluetooth

Ca fiinte umane acceptam fara oprelisti cã avem capacitatea de a comunica, cã dacã vorbim sau scriem conform unui set predefinit de reguli...

Securitatea Rețelelor de Comunicații

Introducere “Nevoile de securitate diminuează libertatea, dar fără securitate libertatea nu există”. D. Kahn În secolul XX, cel mai mare...

Dispozitive periferice de întrare

ARGUMENT Un calculator, numit si computer sau ordinator, este o masină de prelucrat date si informatii conform unei liste de instructiuni numită...

Comunicația prin Bluetooth

1. Fundamente tehnologice Bluetooth Comunicaţia poate îmbrăca multe forme: audio, vizuală, scrisă, electronică şi putem spune că prin telefon,...

Echipamente wireless de comunicație -tehnologia Bluetooth de ultimă generație

1.1.Tehnologii wireless Tehnicile şi tehnologiile utilizate în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) reprezintă baza...

Securitatea și Vulnerabilitatea Datelor

1. Securitatea informatică Securitatea informatică a devenit una din compenentele majore ale internetului. Analiştii acestui concept au sesizat o...

Comunicații prin bluetooth

1. CONSIDERAŢII GENERALE 1.1.Tehnologia Bluetooth Dezvoltarea într-un ritm alert a reţelelor wireless a venit pe fondul creşterii accentuate a...

Te-ar putea interesa și

Parcare controlată prin microsistem Arduino și aplicație Android

Capitolul 1. Parcare inteligentă, principii de funcționare 1.1 Introducere Acest proiect își propune să ușureze căutarea unui loc de parcare...

Tehnologia Bluetooth

Tehnologia Bluetooth În prezent există multe exemple de comunicaţie digitală pe distanţe scurte în ceea ce priveşte computerele, dispozitivele de...

Roboți cu șenile

Introducere Unul din cele mai importante aspecte în evoluţia fiinţei umane este folosirea uneltelor care să simplifice munca fizică. În aceasta...

Bluetooth

Ca fiinte umane acceptam fara oprelisti cã avem capacitatea de a comunica, cã dacã vorbim sau scriem conform unui set predefinit de reguli...

Sistem în timp real care să măsoare temperatura dintr-o încăpere

Tema de proiectare: Sa se imagineze un sistem in timp real care sa masoare temperatura dintr-o incapere. Sistemul trebuie sa contina urmatoarele:...

Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON

INTRODUCERE Ultimul deceniu a fost martorul unor evoluţii semnificative in domeniul reţelelor optice. Astfel de tehnologii avansate precum...

Comunicație între Dispozitive Mobile folosind Tehnologia Bluetooth

Capitolul I . Analiza temei de proiect. Investigarea soluţiilor posibile 1. Analiza cerinţelor temei de proiect Prin tema de proiect se cere să...

Ai nevoie de altceva?