Componente Calculator - Periferice de Intrare

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 20 în total
Mărime: 1.18MB (arhivat)
Cost: 4 puncte

Cuprins

Introducere

Tastatura

Mouse-ul

Trackpoint

Joystickul

Creionul optic

Scannerul

Webcamul

Microfon

Periferice de intrare-iesire

Extras din document

Echipamentele periferice de intrare

Un periferic este o piesă de hardware ce se adaugă unui sistem de calcul pentru a-i extinde funcționalitatea.

in caz particular cele de intrare au rolul

De a asigura comunicarea intre unitatea centrala si mediul exterior, prin intermediul unor unitati de interfata.

Asigura introducerea datelor, a programelor si a comenzilor in memoria calculatorului.

Asigura dirijarea automata a sistemului de calcul si manipularea programelor prin comenzi transmise de utilizator.

Tastatura

Tastatura este o componentă hardware periferică a calculatorului ce permite utilizatorului să introducă în unitatea centralǎ a acestuia date (litere, cifre și semne speciale) prin apăsarea unor taste. Cele mai folosite tastaturi sunt cele de tip QWERTY (USA). Denumirea vine de la primele șase taste de pe rândul al treilea. Un alt tip de tastaturi este tipul QWERTZ(cea romaneasca).

Tastatura este probabil cel mai vechi dispozitiv de intrare din structura computerelor moderne, ea fiind inventată încă înainte de apariția monitoarelor și a mouse-ului. Fiecare tastă are asociat un număr de identificare care poartă denumirea de "cod de scanare". La apăsarea unei taste, tastatura trimite sistemului de calcul codul de scanare corespunzător tastei respective (un număr întreg de la 1 la „n” - numărul de taste). La primirea codului de scanare de la tastatură, calculatorul face conversia între numărul primit și codul ASCII (American Standard Code for Information Interchange) corespunzător, în logică binară.

Tastatura ia în considerație nu numai apăsarea (durata) unei taste, dar și momentul eliberării acesteia, fiecare acțiune fiind înregistrată separat. Există două categorii de taste:

"taste comutatoare" – au efect când sunt apăsate și/sau când sunt eliberate

"taste de control" - au efect numai atunci când sunt acționate (apăsate)

Mouse-ul

Un mouse este un dispozitiv de indicat pentru computere, care se ține în mână și care constă dintr-un obiect mic echipat cu unul sau mai multe butoane și modelat astfel încât să stea în mod natural în mână. Partea inferioară a mouse-ului conține un dispozitiv care detectează mișcarea mouse-ului relativă la suprafața pe care stă. Mișcarea 2D a mouse-ului este de obicei transformată în mișcarea unui cursor pe monitorul calculatorului (tot în 2D). Prin aceasta,utilizatorul poate indica pe ecranul monitorului o anumită poziție, ceea ce constituie un element major al interfeței grafice cu calculatorul (Graphic User Interface, GUI).

Tipuri de mouse-uri :

Mouse-uri mecanice;

Mouse-uri optice;

Mouse-uri cu laser;

Mouse-uri tactile;

Preturile difera in functie de model si firma dar si de numarul butoanelor, rotitelor si rezolutiei.

Cele mai mici preturi sunt intre 10 si 20 ron dar se poate ajunge si la peste 100 ron.

Până acum s-au inventat multe tipuri de dispozitive de indicat, pentru diverse domenii de aplicație, care pot avea cu totul alte forme și principii de funcționare decât mouse-ul tradițional, ca de exemplu: trackball, touch pad, touch screen, joy stick, graphics tablet, Nintendo Wii Remote și, cel mai recent (în toamna 2009), Apple Magic Mouse.

Trackpoint

Este punctul de piesă aşezat in mijlocul tastaturii ( de obicei intre tastele b,g şi h ) şi acţioneaza ca un mouse. Acesta a fost inventat de omul de ştiinţă IBM Ted Selker.

Operaţiunea este similară cu un joystick. Cu cat ţineţi mai mult apăsat într-o direcţie, cu atât mai repede se mişcă cursorul în această direcţie.

Joystickul

Este o manetă care se mişcă în toate direcţiile controlând deplasarea pointerului. Este similar unui mouse, cu deosebirea că la mouse mişcarea cursorului încetează odată cu deplasarea, pe când la joystick cursorul continuă să se deplaseze în direcţia în care este îndreptat joystick, încetând cu revenirea la poziţia iniţială. Este folosit mai ales pentru jocurile pe calculator.

Preturile incep de la aproximativ

30 ron si pot creste destul de

mult in functie de firma.

Conținut arhivă zip

  • Componente Calculator - Periferice de Intrare.ppt

Alții au mai descărcat și

Echipamente Periferice de Iesire - Imprimanta

ARGUMENT Termenii : calculator sau computer desemnează un mare număr de sisteme electronice, pornind de la calculatoarele personale şi ajungând la...

Echipamente Periferice ale Calculatorului

Introducere Rolul echipamentelor periferice este acela de a asigura comunicarea între unitatea centrală de prelucrare şi mediul exterior prin...

Dispozitive Periferice de Intrare

ARGUMENT Un calculator, numit si computer sau ordinator, este o masină de prelucrat date si informatii conform unei liste de instructiuni numită...

Diferite Tipuri de Software

Diferite tipuri de software Prin termenul de “software” se intelege ansamblul programelor, procedurilor si rutinelor care controleaza functionarea...

Arhitectura Calculatoarelor - Intel vs AMD

Rezultatele din testul 3DS Max 7 SPECapc Test Testul alaturat consta in crearea modelelor 3D, modificarea si randarea scripturilor. Conform...

Ai nevoie de altceva?