Componentele și Funcționarea Microprocesorului

Proiect
9.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 10041
Mărime: 63.79KB (arhivat)
Cost: 5 puncte

Cuprins

1. Arhitectura microprocesorului

1.1 Nucleul procesorului

1.1.1 Unitatea de comandă-control (CU-Control Unit)

1.1.2 Unitatea aritmetică şi logică (ALU-Aritmetic Logic Unit)

1.2 Memoria Cache

2. Parametrii de evaluare a microprocesorului

3. Evolutia microprocesoarelor calculatoarelor personale

Extras din document

Argument:

Am ales acest proiect deoarece am considerat că în contextul actual al dezvoltării tehnologice este necesară o cât mai bună şi complexă clasificare a gamelor de microprocesoare apărute pe piaţă înca din anii `80 şi până acum.

Primul microprocesor a fost realizat şi lansat în anul 1981 de corporaţia INTEL pentru calculatoarele personale IBM.

Consider că este important un astfel de proiect deoarece microprocesoarele au cunoscut încă de la apariţie o evoluţie continuă şi rapidă, iar în prezent numărul persoanelor care mai au cunoştinţe despre arhitectura şi dimensiunile procesoarelor din anii `80 a scăzut considerabil. Microprocesoarele au evoluat mult de-alungul timpului, atât ca şi viteză de procesare a datelor cât şi ca dimensiuni.

Astfel, microprocesoarele au ajuns să fie încorporate într-o gamă largă de aparate electronice, începând de la calculatoare personale de tip desktop, continuând cu cele portabile şi culminând cu telefoanele mobile,sistemele de navigare de tip GPS, etc.

În prezent microprocesoarele sunt foarte raspândite la nivel global,ele fiind utile pentru aproape toate categoriile de persoane.

Acest proiect nu este important doar pentru noi, cei ce studiem informatica într-un mod mai avansat, ci şi pentru cei care vor să aibă cunoştinţe generale despre istoria şi evoluţia microprocesorului.

În vederea realizării unei cât mai bune clasificări, am folosit ca sursă de informare şi documentare atât internetul cât şi cărţi ale unor profesori din Catedra de Informatică a Academiei de Studii Economice Bucuresti.

În continuare o să fac o prezentare tehnică detaliată a microprocesoarelor încercând să pun în evidenţă atât aspectele tehnice cât şi cele practice ale acestora.

Calculatorul personal (PC) este recunoscut şi sub numele de microcalculator – un sistem electronic de calcul a cărei unitate centrală de prelucrare este construită pe baza unui microprocesor.

Din punct de vedere funcţional arhitectura unui calculator personal cuprinde aceleaşi unităţi funcţionale ca oricare alte calculatoare electronice:

- Microprocesor (CPU-Central Proccessing Unit)

- Memorie (Main Memory)

- Periferice

1. Arhitectura microprocesorului

Microprocesorul reprezinta elementul de bază al unui microcalculator deoarece comandă, coordonează şi supraveghează toate activitaţile care se desfăşoară într-un calculator electronic. Un microprocesor trebuie să aibă capacitatea de a citi şi a scrie informatii în şi din memoria calculatorului electronic deoarece atât instrucţiunile programelor de aplicaţii transmise de procesor cât şi datele cu care procesorul lucrează sunt stocate temporar în această memorie. Trebuie să aibă capacitatea de a decodifica şi a executa instrucţiunile programelor, trebuie să aibă posibilitatea să transmită comenzi celorlalte componente ale calculatorului, asigurându-se astfel funcţionarea întregului calculator.

Pentru a-şi realiza serviciile microprocesorul este format din celule numite regiştrii. Un registru este o zonă de memorie temporal, cu acces foarte rapid, care acceptă, stochează şi transmite date şi informaţii necesare procesului de prelucrare imediată a datelor.

Pe masură ce hardul a evoluat, numărul acestor regiştrii a evoluat şi el, registrele s-au specificat şi diversificat, de asemenea, capacitatea de memorare a crescut de la 8, 16, 32, 64 Biti. Cu cât capacitatea de memorare a regiştrilor din interiorul microprocesorului este mai mare, cu atât viteza de memorare a microprocesorului creşte, deoarece scade numărul operaţiilor de transfer cu memoria, operaţii consumatoare de timp.

Microprocesorul este un set de circuite integrate într-o pastilă de siliciu numită CIP. Un astfel de circuit contine zeci de milioane de tranzistori microscopici, gravaţi şi integraţi prin tehnologii chimice şi foto-litografice pe o structură de siliciu cu mai multe straturi. Tranzistorul este un dispozitiv din material semiconductor care amplifica un semnal sau care deschide sau închide un circuit. Aceşti minusculi tranzitori stochează sarcini electrice, lasând să treacă sau nu, prin porţi, curentul electric de foarte joasă tensiune (între 1,5 si 0,7 V)

Astfel, un tranzistor care se lasă străbătut de sarcini electrice (poarta deschisă) reprezintă informaţia într-o logică binară de tip 1, iar tranzistorul care îşi inchide porţile, nelasându-se străbătut de sarcini electrice, reprezintă informaţia într-o logică binară 0. Toată această fluctuaţie de sarcini electrice reprezintă baza limbajului unui calculator, atât pentru reprezentarea informaţiei, cât şi pentru comunicaţiile dintre mai multe astfel de echipamente de calcul.

Preview document

Componentele și Funcționarea Microprocesorului - Pagina 1
Componentele și Funcționarea Microprocesorului - Pagina 2
Componentele și Funcționarea Microprocesorului - Pagina 3
Componentele și Funcționarea Microprocesorului - Pagina 4
Componentele și Funcționarea Microprocesorului - Pagina 5
Componentele și Funcționarea Microprocesorului - Pagina 6
Componentele și Funcționarea Microprocesorului - Pagina 7
Componentele și Funcționarea Microprocesorului - Pagina 8
Componentele și Funcționarea Microprocesorului - Pagina 9
Componentele și Funcționarea Microprocesorului - Pagina 10
Componentele și Funcționarea Microprocesorului - Pagina 11
Componentele și Funcționarea Microprocesorului - Pagina 12
Componentele și Funcționarea Microprocesorului - Pagina 13
Componentele și Funcționarea Microprocesorului - Pagina 14
Componentele și Funcționarea Microprocesorului - Pagina 15
Componentele și Funcționarea Microprocesorului - Pagina 16
Componentele și Funcționarea Microprocesorului - Pagina 17
Componentele și Funcționarea Microprocesorului - Pagina 18
Componentele și Funcționarea Microprocesorului - Pagina 19
Componentele și Funcționarea Microprocesorului - Pagina 20
Componentele și Funcționarea Microprocesorului - Pagina 21
Componentele și Funcționarea Microprocesorului - Pagina 22
Componentele și Funcționarea Microprocesorului - Pagina 23
Componentele și Funcționarea Microprocesorului - Pagina 24
Componentele și Funcționarea Microprocesorului - Pagina 25
Componentele și Funcționarea Microprocesorului - Pagina 26
Componentele și Funcționarea Microprocesorului - Pagina 27
Componentele și Funcționarea Microprocesorului - Pagina 28
Componentele și Funcționarea Microprocesorului - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Componentele si Functionarea Microprocesorului.doc

Alții au mai descărcat și

Retele Wireless

Argument INFORMATIA INSEAMNA PUTERE . A avea putere inseamna sa ai bani . Suntem intr-o era in care ne batem orbeste pentru putere , deoarece...

Placa de Baza

De mai bine de 20 de ani placa de baza a fost parte integranta a majoritatii calculatoarelor personale reprezentand infrastructura transferului de...

Formatul de Partitionare NTFS

ARGUMENT Hard-disk-ul serveste drept memorie non-volatila ,mediu de stocare pentru documentele ,fisierele sau aplicatiile utilizatorului. In 1954...

Proiectarea cu Microprocesoare

1. Tema generala de proiectare. Date de proiectare Sa se proiecteze un microsistem care sa efectueze operatiile aritmetice similare cu un...

Microprocesor

La baza functionarii unui calculator(SC) se afla microprocesorul(mP), inventat în anul 1971 de catre ing. M.F. HOFF de la firma INTEL, care a...

Memorii Interne și Externe

Argument Un calculator personal este un sistem electronic programabil de prelucrere a datelor proiectat pentru a fi folosit de un singur...

Unitati de Stocare Optice

Argument Dezvoltarea rapidă şi complexă a societăţii a dus inevitabil la o sporire însemnată a volumului de informaţii care tind să aglomereze şi...

Arhitectura Calculatoarelor - Microprocesorul

Cap. 1. Arhitectura calculatoarelor 1.1. Primele calculatoare. Încercarile oamenilor de a crea instrumente pentru procesarea datelor dateaza înca...

Ai nevoie de altceva?