Dispozitiv Numeric

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 8 fișiere: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 4738
Mărime: 208.64KB (arhivat)
Publicat de: Blanduzia Stănescu
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: conf. univ. dr. ing. Vasile Gisca
Analiza si Sinteza Dispozitivelor Numerice.În cadrul proiectului dat am elaborat schema elementului multifunctional a regestrului-numarator invers cu deplasare la stînga, în baza bistabilului SR, si a elementelor functionale SI  NU.

Cuprins

  1. CAPITOLUL I
  2. Elaborarea algoritmului de înmultire începând cu bitii mai semnificativi ai înmultitorului cu deplasarea la dreapta a deînmultitului.
  3. §1.1 Descrierea metodei de înmultire.6
  4. §1.2 Exemplu de verificare a algoritmului.7
  5. §1.3 Descrierea algoritmului.9
  6. CAPITOLUL II
  7. Sinteza Automatului Operational
  8. § 2.1 Alegerea componentelor.12
  9. §2.2 Descrierea Automatului Operational.12
  10. CAPITOLUL III
  11. Sinteza Automatului de Comanda
  12. §3.1 Descrierea automatului de comanda.14
  13. 3.1.1.Formarea listei de semnale de comanda.15
  14. 3.1.2.Codificarea Algoritmului.16
  15. 3.1.3.Desemnarea starilor automatului.17
  16. 3.1.4.Codificarea starilor automatului.17
  17. 3.1.5 Elaborarea tabelului structural.18
  18. 3.1.6 Determinarea expresiilor pentru functiile logice.19
  19. 3.1.6 Elaborarea schemei automatului de comanda.20
  20. CAPITOLUL IV
  21. Sinteza elementului multifunctional: registru  numarator (mod 24) invers
  22. cu deplasare la stînga. 21
  23. Concluzie .28
  24. Bibliografie. 29

Extras din proiect

Dispozitivele numerice sunt componentele de baza ale calculatoarelor electronice si ale altor sisteme si aparate destinate procesarii informatiei. Aceste structuri numerice asigura precizia, fiabilitatea , viteza si comlexitatea, necesara prelucrarii datelor. Succesele în domeniul utilizarii tehnicii de calcul în timpurile noastre determina nu numai nivelul de productie si organizarea diferitor procese de conducere, dar si posibilitatile fundamentale ale cercetarilor în toate domeniile stiintei. Din aceasta cauza tehnica de calcul a devenit principalul factor al progresului stiintific si principala parte componenta a fortelor productive în toate tarile dezvoltate a lumii.

De aceia a aparut o necesitate stricta de proiectarea unitatilor de calcul, care vor îndeplini anumite operatii. În fiecare calculator au loc o multime de operatii logice si aritmetice, care sunt îndeplinite de microprocesor. În proiectul dat am facut sinteza automatelor de comanda si celor operationale pentru îndeplinirea unei oarecare operatii. În cazul dat avem de efectuat sinteza automatului operational si celui de comanda, care va face înmultirea a doua numere cu virgula mobila cu deplasarea la dreapta a deînmultitului. Orice sistem de calculatoare sun alcatuite de registre - elemente secventiale pentru pastrarea si deplasarea informatiei într-o oarecare directie, numaratoare (elemente secventiale destinate numararii impulsurilor), care la rândul sau sunt formate din bistabile. Unele si aceleasi bistabile pot fi folosite ca parte componenta a registrelor si numaratoarelor concomitent. Astfel de elemente sunt numite elemente multifunctionale.

Lucrare consta din sintezei elementului multifunctional a registrului - numarator care va numara invers si deplasarea informatiei la stînga. Si a automatului operational si de comanda care ar înmulti doua numere.

Lucrarea este structurata în patru capitole care la rîndul lor sunt împartite în paragrafe.

Capitol I contine descrierea metodei de înmultire a doua numere fractionare cu semn cu virgula mobila si elaborarea algoritmului de înmultire începând cu bitii mai semnificativi ai înmultitorului cu deplasarea la dreapta a deînmultitului. Pentru îndeplinirea înmultirii a doua numere cu virgula mobila procedam în felul urmator:

La început se aduna puterile. Apoi se examineaza mantisele numerelor, în cazul numerelor cu semn se calculeaza suma modulo 2 a semnelor mantiselor, daca aceasta suma este egala cu unu atunci mantisa rezultatului va fi negativa. Se examineaza de la bun început cifra cea mai semnificativa a mantiselor, daca ea este egala cu unu la urmatorul pas calculam modulele mantiselor, daca mantisa este negativa atunci ea se inverseaza si i-se aduna unitatea. Dupa aceia se înmultesc modulele mantiselor prin metoda de înmultire începând cu bitii mai semnificativi ai înmultitorului cu deplasarea la dreapta a deînmultitului. Dupa efectuarea înmultirii se face normalizarea rezultatului. La urmatorul pas se face descrierea algoritmului de înmultire a numerelor fractionare cu virgula mobila cu semn.

Capitolul II Sinteza automatului operational include stabilirea componentelor automatului operational si descrierea functionarii automatului de comanda cu trimitere la desenul respectiv.

Avînd datele din capitolul doi în

capitolul III se efectueaza sinteza automatului de comanda la început se formeaza lista semnalelor de comanda necesare pentru functionarea automatului apoi desemnam starilor automatului, codificam aceste stari si elaboram tabelului structural a automatului. Dupa minimizarile efectuate se elaboreaza schema automatului de comanda.

Capitolul IV contine informatie privitoare la elementul multifunctional, care este facut în baza bistabililor SR, si în special sinteza acestui element. În calculatoarele numerice foarte des se utilizeaza elementele care în acelasi timp îndeplinesc mai multe functii din acest considerent ele se numesc multifunctionale. De cele mai dese ori sunt cumulate functiile registrelor si a numaratoarelor, aceasta se face în cazul când unele si aceleasi bistabile sunt parte componenta ale unui numarator si registru.

CAPITOLUL I

Elaborarea algoritmului de înmultire începând cu bitii mai semnificativi ai înmultitorului cu deplasarea la dreapta a deînmultitului. Numere cu semn, cu virgula mobila.

§ 1.1 Descrierea metodei de înmultire

Înmultirea numerelor în virgula mobila are loc dupa un algoritm separat ce prelucreaza puterea si mantisa aparte

X*Y=MX*MY

X

Y

Mantisele în acest caz se prelucreaza ca numere fractionale iar puterea ca numere întregi. Înmultirea data are cîteva etape :

I etapa

Se determina puterea rezultatului prin adunarea puterilor operanzilor initiali.

II etapa

Se determina mantisa rezultatului la înmultirea începând cu bitii mai semnificativi ai înmultitorului cu deplasarea la dreapta a deînmultitului.

III etapa

Preview document

Dispozitiv Numeric - Pagina 1
Dispozitiv Numeric - Pagina 2
Dispozitiv Numeric - Pagina 3
Dispozitiv Numeric - Pagina 4
Dispozitiv Numeric - Pagina 5
Dispozitiv Numeric - Pagina 6
Dispozitiv Numeric - Pagina 7
Dispozitiv Numeric - Pagina 8
Dispozitiv Numeric - Pagina 9
Dispozitiv Numeric - Pagina 10
Dispozitiv Numeric - Pagina 11
Dispozitiv Numeric - Pagina 12
Dispozitiv Numeric - Pagina 13
Dispozitiv Numeric - Pagina 14
Dispozitiv Numeric - Pagina 15
Dispozitiv Numeric - Pagina 16
Dispozitiv Numeric - Pagina 17
Dispozitiv Numeric - Pagina 18
Dispozitiv Numeric - Pagina 19
Dispozitiv Numeric - Pagina 20
Dispozitiv Numeric - Pagina 21
Dispozitiv Numeric - Pagina 22
Dispozitiv Numeric - Pagina 23
Dispozitiv Numeric - Pagina 24
Dispozitiv Numeric - Pagina 25
Dispozitiv Numeric - Pagina 26
Dispozitiv Numeric - Pagina 27
Dispozitiv Numeric - Pagina 28
Dispozitiv Numeric - Pagina 29
Dispozitiv Numeric - Pagina 30
Dispozitiv Numeric - Pagina 31
Dispozitiv Numeric - Pagina 32
Dispozitiv Numeric - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • AC.doc
  • autom operat.doc
  • COALA1.1.doc
  • COALA1.2.doc
  • CUPRINSUL ASDN.doc
  • element multif.doc
  • Foaie_Titlu_Lucrare.doc
  • proiectul meu.doc

Te-ar putea interesa și

Proiect reglarea și corectarea automată a luminilor de întâlnire

Capitolul I PREZENTAREA GRUPULUI DACIA - RENAULT 1.1. ISTORIC DACIA 1.1.1. Începuturile Născută ca fabrica de piese de avion în 1943,...

Lucrare de curs la analiza și sinteza dispozitivelor numerice

INTRODUCERE În ultimul timp microcalculatoarele capătă o răspândire tot mai largă în domeniile dirijării automate şi în diverse sisteme...

Analiza și sinteza dispozitivelor numerice - automat de coca - cola

Functionarea automatului: In starea S0 automatul verifica daca are Coca Cola.Daca nu are , se intoarce in starea initiala.Daca are , trece in...

Proiectarea Dispozitivelor Numerice

Să se proiecteze circuitul de control al semafoarelor din intersecția a două străzi cu două sensuri de mers pe fiecare stradă. Se consideră că...

Proiectarea logică a dispozitivelor numerice

1. Aspecte teoretice Algebra booleanã O algebră booleană este un ansamblu ( M ,, ,  format din mulţimea suport M cu un număr finit de...

Analiza și Sinteza Dispozitivelor Numerice

Tema: Sinteza circuitelor logice combinaţionale Scopul lucrării: Studierea practică şi cercetarea procesului de sinteză a circuitelor logice...

Analiza și Sinteza Dispozitivelor Numerice

Curs 1 CAPITOLUL I ELEMENTE DE ALGEBRA BOOLEANA 1.1. Generalitati Transferul, prelucrarea si pastrarea datelor numerice sau nenumerice în...

Ai nevoie de altceva?