Dispozitiv Numeric

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Dispozitiv Numeric.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 8 fisiere doc de 30 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: conf. univ. dr. ing. Vasile Gisca

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Cuprins

CAPITOLUL I
Elaborarea algoritmului de înmultire începând cu bitii mai semnificativi ai înmultitorului cu deplasarea la dreapta a deînmultitului.
§1.1 Descrierea metodei de înmultire.6
§1.2 Exemplu de verificare a algoritmului.7
§1.3 Descrierea algoritmului.9
CAPITOLUL II
Sinteza Automatului Operational
§ 2.1 Alegerea componentelor.12
§2.2 Descrierea Automatului Operational.12
CAPITOLUL III
Sinteza Automatului de Comanda
§3.1 Descrierea automatului de comanda.14
3.1.1.Formarea listei de semnale de comanda.15
3.1.2.Codificarea Algoritmului.16
3.1.3.Desemnarea starilor automatului.17
3.1.4.Codificarea starilor automatului.17
3.1.5 Elaborarea tabelului structural.18
3.1.6 Determinarea expresiilor pentru functiile logice.19
3.1.6 Elaborarea schemei automatului de comanda.20
CAPITOLUL IV
Sinteza elementului multifunctional: registru  numarator (mod 24) invers
cu deplasare la stînga. 21
Concluzie .28
Bibliografie. 29

Extras din document

Dispozitivele numerice sunt componentele de baza ale calculatoarelor electronice si ale altor sisteme si aparate destinate procesarii informatiei. Aceste structuri numerice asigura precizia, fiabilitatea , viteza si comlexitatea, necesara prelucrarii datelor. Succesele în domeniul utilizarii tehnicii de calcul în timpurile noastre determina nu numai nivelul de productie si organizarea diferitor procese de conducere, dar si posibilitatile fundamentale ale cercetarilor în toate domeniile stiintei. Din aceasta cauza tehnica de calcul a devenit principalul factor al progresului stiintific si principala parte componenta a fortelor productive în toate tarile dezvoltate a lumii.

De aceia a aparut o necesitate stricta de proiectarea unitatilor de calcul, care vor îndeplini anumite operatii. În fiecare calculator au loc o multime de operatii logice si aritmetice, care sunt îndeplinite de microprocesor. În proiectul dat am facut sinteza automatelor de comanda si celor operationale pentru îndeplinirea unei oarecare operatii. În cazul dat avem de efectuat sinteza automatului operational si celui de comanda, care va face înmultirea a doua numere cu virgula mobila cu deplasarea la dreapta a deînmultitului. Orice sistem de calculatoare sun alcatuite de registre - elemente secventiale pentru pastrarea si deplasarea informatiei într-o oarecare directie, numaratoare (elemente secventiale destinate numararii impulsurilor), care la rândul sau sunt formate din bistabile. Unele si aceleasi bistabile pot fi folosite ca parte componenta a registrelor si numaratoarelor concomitent. Astfel de elemente sunt numite elemente multifunctionale.

Lucrare consta din sintezei elementului multifunctional a registrului - numarator care va numara invers si deplasarea informatiei la stînga. Si a automatului operational si de comanda care ar înmulti doua numere.

Lucrarea este structurata în patru capitole care la rîndul lor sunt împartite în paragrafe.

Capitol I contine descrierea metodei de înmultire a doua numere fractionare cu semn cu virgula mobila si elaborarea algoritmului de înmultire începând cu bitii mai semnificativi ai înmultitorului cu deplasarea la dreapta a deînmultitului. Pentru îndeplinirea înmultirii a doua numere cu virgula mobila procedam în felul urmator:

La început se aduna puterile. Apoi se examineaza mantisele numerelor, în cazul numerelor cu semn se calculeaza suma modulo 2 a semnelor mantiselor, daca aceasta suma este egala cu unu atunci mantisa rezultatului va fi negativa. Se examineaza de la bun început cifra cea mai semnificativa a mantiselor, daca ea este egala cu unu la urmatorul pas calculam modulele mantiselor, daca mantisa este negativa atunci ea se inverseaza si i-se aduna unitatea. Dupa aceia se înmultesc modulele mantiselor prin metoda de înmultire începând cu bitii mai semnificativi ai înmultitorului cu deplasarea la dreapta a deînmultitului. Dupa efectuarea înmultirii se face normalizarea rezultatului. La urmatorul pas se face descrierea algoritmului de înmultire a numerelor fractionare cu virgula mobila cu semn.

Capitolul II Sinteza automatului operational include stabilirea componentelor automatului operational si descrierea functionarii automatului de comanda cu trimitere la desenul respectiv.

Avînd datele din capitolul doi în

capitolul III se efectueaza sinteza automatului de comanda la început se formeaza lista semnalelor de comanda necesare pentru functionarea automatului apoi desemnam starilor automatului, codificam aceste stari si elaboram tabelului structural a automatului. Dupa minimizarile efectuate se elaboreaza schema automatului de comanda.

Capitolul IV contine informatie privitoare la elementul multifunctional, care este facut în baza bistabililor SR, si în special sinteza acestui element. În calculatoarele numerice foarte des se utilizeaza elementele care în acelasi timp îndeplinesc mai multe functii din acest considerent ele se numesc multifunctionale. De cele mai dese ori sunt cumulate functiile registrelor si a numaratoarelor, aceasta se face în cazul când unele si aceleasi bistabile sunt parte componenta ale unui numarator si registru.

CAPITOLUL I

Elaborarea algoritmului de înmultire începând cu bitii mai semnificativi ai înmultitorului cu deplasarea la dreapta a deînmultitului. Numere cu semn, cu virgula mobila.

§ 1.1 Descrierea metodei de înmultire

Înmultirea numerelor în virgula mobila are loc dupa un algoritm separat ce prelucreaza puterea si mantisa aparte

X*Y=MX*MY

X

Y

Mantisele în acest caz se prelucreaza ca numere fractionale iar puterea ca numere întregi. Înmultirea data are cîteva etape :

I etapa

Se determina puterea rezultatului prin adunarea puterilor operanzilor initiali.

II etapa

Se determina mantisa rezultatului la înmultirea începând cu bitii mai semnificativi ai înmultitorului cu deplasarea la dreapta a deînmultitului.

III etapa

Fisiere in arhiva (8):

  • AC.doc
  • autom operat.doc
  • COALA1.1.doc
  • COALA1.2.doc
  • CUPRINSUL ASDN.doc
  • element multif.doc
  • Foaie_Titlu_Lucrare.doc
  • proiectul meu.doc

Alte informatii

Analiza si Sinteza Dispozitivelor Numerice.În cadrul proiectului dat am elaborat schema elementului multifunctional a regestrului-numarator invers cu deplasare la stînga, în baza bistabilului SR, si a elementelor functionale SI  NU.