Echipamente Periferice - Sinteza Interfetei Video VGA

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Echipamente Periferice - Sinteza Interfetei Video VGA.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ababii Victor

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Cuprins

Cuprins
Introducere pag.3
Arhitectura sistemei video VGA pag.4
Regimurile textuale pag.5
Controlorul regimului textual pag.6
Schema functionala pag.8
Schema bloc pag.9
Regimurile grafice pag.10
Regimurile grafice nestandarte pag.14
Bibliografie pag.15

Extras din document

Introducere:

VGA (eng.- Video Graphics Array) – standartul monitoarelor si interfetelor video. A fost eliberat de catre firma IBM in anul 1987pentru calculatoarele PS/2(seria calculatoarelor personale IBM pe procesoarele din seria Intel 286 si 386) modelul 50 si mai sus. VGA era ultimul standart de care se foloseau majoritatea producatorilor de sisteme video.

Sistema video VGA sustine atit la monitoarele colorate cit si la cele monocromate, in plus sunt disponibile toate video regimurile standarte. Rezolutia ecranului lucreaza pe toate regimurile standarte in afara de 640x480 – 70 Hz si 640x480 – 60 Hz. Sistema video are posibilitatea in acelasi timp de a imprima pe ecran 256 de culori diferite dintre care fiecare poate sa accepte una din 262144 de diferite tipuri (cite 6 biti la componentele rosu, verde si albastru). Marimea memoriei video VGA este de 256 kB.

Sistema VGA , spre deosebire de vechile video sisteme (MDA, CGA, EGA), foloseste semnal analog pentru transmiterea informatiei in culori. Trecerea la semnalul analogic a fost facut datorita nevoiei de a micsora numarul firelor in cablu. Pe linga aceasta semnalul analogic dadea posibilitatea de a folosi VGA monitoare cu ultimele inovatii, care puteau reda mai multe culori.

Dupa standartul VGA a fost suspendat de standartul IBM XGA, dupa care si acesta, de catre SVGA.

Interfata video este destinata pentru citirea memoriei video de codificare si generare a semnlelor si dirjare cu video monitirul in dependent de regimul de functionare. Interfata video f-neaza in 2 regimuri:

- Regimul textual

- Regimul graphic

Arhitectura sistemei video VGA:

- Graphics Controller – prin care are loc transmiterea si primirea datelor intre memoria video si procesorul central. Are proprietatea de indeplini operatiile logice intre date.

- Memoria Video – in care se incarca datele, generate pe ecranul monitorului. 256 kB DRAM impartite in 4 culori a cite 64 kB.

- Serializer – Transforma datele din memoria video intr-un sir de biti, ducindu-se la controlorul atributelor.

- Controlorul Atributelor – cu ajutorul “pupitrului” se genereaza datele introduce sub forma de culori.

- Syncronizatorul – controleaza cu parametrii temporari ai sistemei video si conectarii catre “sloiurile” colorate.

- Controlorul CRT – genereaza semnale sincronizate pentru CRT (transforma semnalele electrice in culori (cinescopul)).

In comparatie cu CGA si EGA, principalele subsisteme se aranjeaza intr-o microschema , ceea ce permite sa se micsoreze marimea sistemei video. In calculatoarele PS/2 sistema video este integrata in motherboard.

Regimurile textuale :

In regimurile textuale standarte simbolurile se formeaza in matrici de 9x16 pixeli, posibil folosirea marimilor de 8-9 pixeli in latime si 1-32 pixeli in inaltime. Marimile simbolurilor insasi sunt mai mici , deoarece o parte din ele se foloseste pentru generarea spatiilor intre simboluri. Functia de alegere a marimii stilului sumbolurilor este despartita de functia de alegere a video regimului, ceea ce permite de a folosi diferite combinatii intreregimuri si stiluri. Este posibilitatea de a incarca 8 si totodata de genera la ecran doua stiluri diferite de simboluri.

In VGA BIOS se pastreaza urmatoarele feluri de stiluri si functii pentru incarcare si activare:

- 8x16 pixeli (stil standart VGA).

- 8x14 pixeli (pentru compatibilitate cu VGA).

- 8x8 pixeli (pentru compabilitatea cu CGA).

Fisiere in arhiva (1):

  • Echipamente Periferice - Sinteza Interfetei Video VGA.doc

Alte informatii

Ministerul Educatiei Stiintei si Invatamintului al Republica. Moldova