Echipamente wireless de comunicatie -tehnologia Bluetooth de ultima generatie

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Echipamente wireless de comunicatie -tehnologia Bluetooth de ultima generatie.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Cuprins

1. Introducere
1.1. Tehnologii wireless
1.2. Scurt istoric
1.3. Descriere
1.4. Clase de emisie Bluetooth
1.5. Standarde Bluetooth
2. Arhitectura si utilizarea Bluetooth
2.1. Stiva de protocoale
2.2. Modele de referinta OSI
2.3. Stratul fizic
2.4. Legăturile vocale si de date
2.5. Etapele stabilizării unei conexiuni
3. Produse Bluetooth
4. Aplicaţii
5. Alternative la Bluetooth
6. Concluzii
7. Bibliografie

Extras din document

1.1.Tehnologii wireless

Tehnicile şi tehnologiile utilizate în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) reprezintă baza dezvoltării societăţii informaţionale şi principalul factor de progres tehnicoeconomic mondial, astfel explicându-se atât diversitatea, dinamica, complexitatea cât şi importanţa în cadrul global.

Tehnicile de comunicaţie utilizabile pentru transmiterea datelor între un robot mobil şi PC restrâng, în majoritatea aplicaţiilor specifice, gama tehnologiilor la cele cu o rază de acţiune mobilă dar limitată, care sunt reprezentate de standardele wireless (fără fir), radio sau infraroşu.

Până acum proiectarea sistemelor de comunicaţie fără fir s-a axat mai mult pe creşterea performanţelor de transmisie prin aer. În acest context atenuarea şi interferenţele sunt privite ca şi zgomote inevitabile unui astfel de mediu de transmisie. Ultimele tendinţe au arătat că acum accentul se pune prepondernt pe creşterea eficienţei spectrale.

1.2. Scurt istoric

Harald Bluetooth a fost regele viking al Danemarcei între anii 940 şi 981. Unul

dintre scopurile sale era să determine oamenii să comunice între ei şi în timpul domniei

sale Danemarca şi Norvegia au fost unite.

Astăzi tehnologia wireless Bluetooth îngăduie oamenilor să comunice între ei, dar de această dată prin intermediul unei legături radio de cost redus şi pe domenii restrânse.

Tehnologia Bluetooth reprezintă un set de specificații bazate pe undele radio, pentru o rețea wireless personală, PAN (Personal Area Network). Documentația acestui standard a fost creată în anul 1994 de către Jaap Haartsen și Sven Mattisso, angajați ai diviziei Mobile Platforms din cadrul companiei Erricsson.

Astfel, standardul dezvoltat de aceștia se baza pe tehnologia de transmisie cu salt în frecvență și spectru distribuit, FHSS (Frequency-Hopping Spread Spectrum). Specificațiile platformei Bluetoth au fost formalizate de către Bluetooth Special Interest Group (SIG). Acestă organizație a fost fondată în data de 20 mai 1998 de către Ericsson, IBM, Intel, Toshiba, Sony Ericsson și Nokia, urmând ca de-a lungul timpului peste 7000 de companii să adere la acest grup.

1.3. Descriere

Tehnologia Bluetooth creează o cale prin care se poate face schimb de informații între aparate precum telefoane mobile, laptopuri, calculatoare personale, imprimante, camere digitale și console video, printr-o frecvență radio sigură și de rază mică.

În cea mai simplă formă, rețelele de interconectare în sistem folosesc paradigma stăpân-sclav (master-slave). Unitatea centrală a sistemului este în mod normal stăpânul, care discută cu perifericele ca sclavi. Stăpânul le comunica sclavilor ce adrese să folosească, când pot să difuzeze mesaje, cât timp pot să transmită, ce frecvențe pot să folosească și așa mai departe.

1.4. Clase de emisie Bluetooth

Aparatele Bluetooth comunică între ele atunci când acestea se află în aceeaşi rază de acţiune. Ele folosesc un sistem de comunicații radio, astfel încât nu este nevoie să fie aliniate față in față pentru a transmite, putând fi plasate chiar în camere diferite dacă transmisia este suficient de puternică.

ClasaPuterea maximă permisă

[mW]Puterea maximă permisă

[dBm]Raza

[aproximativă]

Clasa 1100 mW20 dBm100 m

Clasa 22.5 mW4 dBm10 m

Clasa 31 mW0 dBm1 m

Deoarece semnalele radio pot fi uşor interceptate, dispozitivele Bluetooth au încorporate proceduri de securizare, pentru prevenirea receptorilor rău-intenţionaţi şi nevizaţi de mesaj.

Există trei metodele de securizare a informaţiei:

1. Rutina de interpelare pentru autentificare;

2. Cifrarea fluxului informaţional, ca metodă de criptare;

3. Generarea unor chei de sesiune - aceste chei pot fi oricând schimbate pe parcursul

unei conexiuni stabilite.

1.5. Standarde Bluetooth

Bluetooth v1.0 si v1.0B - 1999

Primele versiuni v1.0 şi v1.0B au avut multe probleme şi mai mulţi producători au avut multe dificultăţi în a face produsele interoperabile.

Fisiere in arhiva (1):

  • Echipamente wireless de comunicatie -tehnologia Bluetooth de ultima generatie.doc

Bibliografie

- http://www.bluetooth.com
- http://www.bluetoot.org
- http://www.opengroup.com/bluetooth
- http://www.palowireless.com/bluetooth
- http://www.palowireless.com/infotooth/tutorial.asp
- http://www.wirelessnetwork.info
- http://www.en.wikipedia.org/wiki/Bluetooth
- http://www.ro.wikipedia.org/wiki/Bluetooth
- “Specification of the Bluetooth system”, Bluetooth SIG
- “Rețele de calculatoare”,Andrew S. Tanenbaum