Floppy

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Floppy.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 24 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Cuprins

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I
FLOPPY
1.1. Prezentare generala 6
1.2. Formatul 6
1.3. Unitatile de discheta 8
1.4. Proiectarea mecanica 8
1.5. Controlul vitezei 8
1.6. Controlul capetelor 9
1.7. Indexarea capetelor 9
1.8. Consideratii privind densitatea foarte mare 9
1.9. Circuite electronice de control 10
1.10. Functionarea 10
1.11. Hardware 11
1.12. Comprimarea discurilor 12
CAPITOLUL II
ARHIVARE SI DEZARHIVARE

2.1. Prezentare generala 13
2.2 Arhivare de discuri 14
2.3. DriveSpace 14
CAPITOLUL III
GESTIONAREA FISIERELOR CU AJUTORUL
PROGRAMULUI EXPLORER

3.1. Prezentare generala 16
3.2. Sa intelegem fisierele si dosarele 16
3.3. Utilizarea programului Explorer pentru afisarea fisierelor si a dosarelor 16
3.4. Schimbarea modului de prezentare a fisierelor si a dosarelor 18
3.5. Ordonarea fisierelor si a dosarelor 18
3.6. Redenumirea fisierelor si a dosarelor 19
3.7. Gestionarea fisierelor si a dosarelor 19
3.8. Selectia fisierelor si a dosarelor 19
3.9. Crearea dosarelor noi 20
3.10. Mutarea si copierea fisierelor si a dosarelor
3.11. Copierea discurilor
3.12. Stergerea fisierelor si a dosarelor
3.13. Refacerea fisierelor sterse
Bibliografie

Extras din document

La începuturile computerelor, rolul dischetei era foarte important, în lipsa altor dispozitive de stocare, si primele computere functionau numai cu programe încarcate de pe discheta în momentul executiei. La ora actuala, discheta e folosita mult mai rar, si mai mult pentru operatii de întretinere si depanare, sau transferuri de fisiere mici. Desi nu mai este un dispozitiv vital pentru functionarea unui computer modern, unitatea de discheta este, totusi, foarte utila si astazi.

Pretul unui FDD este in jur de 8$.

Daca presupunem ca avem de-a face cu un PC nou-nout si pe care inca nu este instalat nici un program, atunci urmatoarea componenta care trebuie sa intre in functiune este discheta (sau floppy-disk-ul). Dar ca sa putem porni PC-ul cu un program de pe discheta, acesta trebuie sa dispuna de o unitate floppy, adica de acel dispozitiv in care informatia de pe discheta poate fi citita, modificata sau chiar stearsa. Trebuie sa precizam ca unitatea de discheta nu este absolut necesara functionarii computerului, daca acesta isi poate lansa programele de pe un alt disc la care are acces dupa pornire (un hard-disk, un CD sau chiar un disc aflat pe un alt computer in aceeasi retea). Deci un computer poate functiona foarte bine si fara unitatea de discheta.

Dar daca el nu dispune de un alt disc de unde sa-si lanseze programele, atunci unitatea de discheta este necesara pentru aceasta, si uneori ea este folosita numai in astfel de situatii, cind - dintr-un motiv oarecare - computerul nu mai porneste normal de pe un alt disc. In unele situatii, mai ales in institutii cu retele locale de computere, conducerea institutiei poate alege sa interzica folosirea dischetelor pe computere, fie pentru a se evita scurgerea de informatii din retea (prin copierea lor pe dischete), fie pentru a se evita patrunderea accidentala de virusi sau instalarea de programe straine (aduse pe dischete) in reteaua locala. Sa nu ne miram, deci, daca vom intilni in unele locuri computere care nu dispun de o unitate floppy. In cazul in care dorim sa pornim computerul de pe discheta, in loc sa lasam sa porneasca un program de pe hard-disk, trebuie sa punem in unitatea floppy o discheta care contine programul de pornire necesar.

Pornirea computerului mai este numita boot (pronuntat buut), deci si discheta respectiva poate purta numele de discheta de boot, si ea trebuie sa contina pe ea anumite date care ii vor permite PC-ului sa o foloseasca pe post de suport pentru programele de pornire. O alta conditie necesara este ca PC-ul sa fie astfel configurat incit primul dispozitiv de pe care va incerca sa porneasca sa fie discheta, si numai daca nu exista discheta in unitate, sa incerce sa porneasca un program de pe alt dic (de obicei de pe hard-disk).

De aceea se intimpla uneori, ca daca uitam o discheta in unitate, primim la pornire un mesaj de eroare care ne sugereaza ca este ceva in neregula cu discheta: de fapt, acea discheta nu este o discheta de boot si trebuie sa o scoatem din unitate pentru a permite computerului sa porneasca normal. In ce priveste alegerea unitatii de discheta atunci cind cumparam un computer, adesea nu avem de unde alege, in sensul ca furnizorii nu se omoara sa ofere o gama mai larga de tipuri de unitati de discheta. Probabil se intimpla asa si din cauza ca nu exista diferente prea mari intre tipurile existente pe piata si principalul criteriu care trebuie avut in vedere este sa cumparam o unitate de discheta care sa functioneze bine.

Cea mai folosita astazi este discheta de 3.5 inch cu capacitatea de 1.44 MB, si orice furnizor de componente de computer va poate oferi o unitate floppy de acest tip. Si ca pret, unitatea floppy este una dintre componentele mai ieftine din computer (incepind de la 8$, dar exista si unitati floppy care depasesc 30$). O imagine a preturilor practicate in lume pentru citeva tipuri de unitati floppy puteti avea daca vizitati magazinul online NECX si cautati rubrica Storage and Media/Floppy Drives Internal (<http://necxdirect.necx.com/>) Ca un reper simplu pentru controlarea functionarii unitatii de discheta, observati micul indicator luminos de pe ea. Daca el sta aprins tot timpul, ceva nu este in regula. S-ar putea ca unitatea sa nu fie corect conectata la placa de baza (panglica de conectare este defecta sau este gresit pusa). Daca nu se aprinde in momentul cind dati o comanda care opereaza cu discheta, iarasi ceva este in neregula. Apelati la un specialist pentru rezolvarea ei, deoarece asemenea defecte se repara numai deschizind cutia PC-ului. Ca un ultim sfat: dupa o operatie de citire/scriere pe discheta, NU scoateti discheta din unitate inainte de stingerea indicatorului luminos al unitatii! El arata ca se opereaza inca pe discheta, si daca incercati sa o scoateti, se poate defecta discheta sau capul de citire/scriere al unitatii floppy. In caz ca indicatorul luminos ramine aprins mult timp dupa ce s-a incheiat o operatie pe discheta si nu se mai stinge, este de preferat sa scoateti discheta numai dupa oprirea computerului. Cu alte cuvinte, incercati sa observati permanent indicatiile pe care vi le da computerul cu privire la operatiile in curs, ca sa aveti siguranta ca operatiile se deruleaza normal.

Presupunem ca stii deja sa copiezi fisiere de pe hard-disk pe discheta si invers. Acest articol se va referi la citeva trucuri practice legate de folosirea dischetelor, fara sa includa prea multe detalii despre operarea cu fisiere.

Discheta este catalogata (in teoria componentelor unui PC) drept dispozitiv de memorie externa, adica un dispozitiv folosit pentru stocarea de informatii pe el, dar care se poate afla in exteriorul computerului propriu-zis (spre deosebire de memoria RAM, care se afla chiar pe placa de baza si face parte din structura interna, indispensabila, a PC-ului). Ea este foarte mult folosita pentru a pastra copii de siguranta ale fisierelor utile, sau pentru a se transporta fisiere de la un PC la altul.

Discheta mai poarta si numele de floppy disk (disc flexibil), pentru ca ea consta dintr-un disc subtire facut dintr-un material plastic flexibil, si acoperit cu o substanta cu proprietati magnetice, care poate inregistra informatie prin polarizare, la fel ca pe banda magnetica. Discul este protejat de o husa de carton, de obicei de culoare neagra, care are citeva deschizaturi prin care sa se poata roti discul flexibil sau sa se poata citi datele de pe suprafata magnetica. Se va evita atingerea suprafetei care se vede prin aceste deschizaturi, pentru a nu o murdari sau deteriora! Se recomanda pastrarea cu grija a dischetelor, in cutii speciale, caci o simpla zgirietura pe suprafata magnetica poate determina pierderea datelor inscrise pe ea din cauza imposibilitatii de a se citi corect zona respectiva.

Fisiere in arhiva (1):

  • Floppy.doc

Alte informatii

Grup Scolar “ Iuliu Maniu “ Carei