Formatul de partiționare NTFS

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 2 fișiere: doc, pps
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 7228
Mărime: 3.88MB (arhivat)
Publicat de: Flaviu Sabău
Puncte necesare: 8
Hard Disk, Formatul de partitionare NTFS Network File System

Cuprins

  1. - Discul Fix
  2. - Mediul de memorare al Hard-Disk-ului - 4
  3. - Interfete pentru unitatile de Hard-Disk - 5
  4. - Controlere - 5
  5. - Interfata ST-506/412 - 6
  6. - Interfata ESDI - 7
  7. - Interfata IDE - 7
  8. - SCSI - 8
  9. - NTFS
  10. - Arhitectura NTFS - 10
  11. - NTFS 5 (NTFS 2000) - 11
  12. - Compatibilitatea cu sistemul de fisiere NTFS - 12
  13. - Crearea unitatilor NTFS - 12
  14. - Instrumente NTFS - 13
  15. - Sisteme de fisiere de inalta performanta HPFS - 13
  16. - Mesaj de eroare si solutii posibile - 14
  17. - Missing Operating System - 14
  18. - NO ROM BASIC – SYSTEM HALTED - 15
  19. - Boot Error Press F1 to Retry - 15
  20. - Invalid Drive Specification - 15
  21. - Invalid Media Type - 16
  22. - Hard Disk Controller Failure - 16
  23. - Depanarea sistemului de fisiere pentru sisteme MS-DOS,
  24. Windows 9X si Windows ME - 16

Extras din proiect

ARGUMENT

Hard-disk-ul serveste drept memorie non-volatila ,mediu de stocare pentru documentele ,fisierele sau aplicatiile utilizatorului.

In 1954 IBM a inventat primul hard-disk cu o capacitate, extraordinara pentru acea perioada , de 5MB impartita pe 24 de platane.

Cu 25 de ani mai tarziu cunoscutul producator de HDD-uri, Seagate introduce pe piata primul HDD pentru calculatoare personale , capabil sa inmagazineze panala 40 MB, ajungand la rate de transfer de 625KBps folosind modul de codare MFM (Modified Frequency Modulation).

Acest mod de codare era folosit de vechile FDD-uri (floppy disk drive) sau sisteme de inmagazinare de date .Este destul de greu de crezut ca daca in anul 1980, spatiu de 100 MB pe hard-disk era considerat foarte generos in timp ce in zilele noastre ar fi cu totul nefolositor chiar si numai pentru sistemul de operare.

Constructia HDD-ului

Denumirea „hard-disk”(disc rigid) arata de fapt proprietatea fizica a discurilor din interiorul carcasei.

Aceste discuri se numesc platane si sunt compuse dintr-un substrat si un mediu magnetic . Substratul sau materialul de baza din care este facut platanul trebuie, prin natura lui sa fie un material non-magnetic capabil sa fie prelucrat in forme foarte subtiri (grosimea acestor platane este de ordinul milimetrilor sau chiar mai mici).

Platanul - este de fapt suportul magnetic pe care se stocheaza datele. Dimensiunile (diametrul) acestuia pot fi de 3.5” sau 5.25”, cele mai intalnite fiind de 3.5”. Materialul de baza din care sunt facute aceste platane, este sticla deoarece este foarte maleabila usor de finisat la dimensiuni mici si rezistenta (in ciuda dimensiunilor extrem de mici) la fortele fizice care actioneaza asupra sa in momentul functionarii.

Interiorul hard-disk-ului trebuie ferit de actiunea prafului, presiunea constanta a aerului din interior fiind pastrata cu ajutorul unor filtre.Platanele sunt complet izolate fiind mentinute intr-un vacuum partial.

De regula exista doua sau trei platane asezate unul peste altul si fixate de un ax ce roteste tot ansamblul de platane la mii de rotatiipe minut(4000-10000 Rpm).Intre platane exista spatiu, ele nefiind lipite, tocmai pentru a permite capului de citire/scriere (montat pe bratul ce il antreneaza) sa se deplaseze pe toata latimea platanului.

Din aceasta cauza, o singura particula de praf ar fi de ajuns pentru a se realiza contactul intre capul de citire/scriere si suprafata magnetica a platanului ducand la zgarierea irecuperabila a acestuia,compromitand astfel datele aflate in acea zona.

Controllerul de disc - acest controller se ocupa de tot mecanismul din interiorul hdd-ului:de capetele de citire, de viteza de rotatie a platanelor sau de reimprospatarea memoriei tampon.

Capul citire-scriere - reprezinta „translatorul”, cel care prelucreaza informatia de pe platane, asa cum se afla ea in format digital si o transfera la controllerul de disk.

De aici, aceasta sub forma de date ajunge la procesor si mai departe.Exista cate un cap de citire/scriere pentru fiecare din partile platanului acestea fiind actionate simultan, prin intermediul unui modul electro-magnetic, de catre bratul de miscare in varful caruia se afla.

Capetele sunt concepute sa atinga discul numai cand platanele s-au oprit iar „parcarea” lor nu se face oriunde, ci intr-o zona speciala numita LZ (Landing Zone).

- Discul Fix

Discul fix se regaseste sub denumiri ca disc amovibil, disc dur, cel mai adesea insa se foloseste termenul de hard-disk (HD). Hard disk-ul este principalul dispozitiv de stocare a datelor pentru PC-urile de astazi. Nici un alt periferic nu se apropie de utilitatea pe care o confera hard disk-ului viteza, capacitatea si facilitatile de instalare. Hard disk-ul unui PC stocheaza fisierele si extinde capacitatea RAM a PC-ului cu memoria virtuala. El opereaza in megabytes (sute sau mii). Intr-o secunda, hard disk-ul trebuie sa fie capabil sa puna la dispozitie o cantitate de informatie foarte mare si sa distribuie segmentele de memorie ca sa le inlocuiasca cu versiuni revizuite pentru a mentine actualizat sitemul PC-ului. El stocheaza toate programele si toate fisierele utilizatorului si trebuie sa le furnizeze sistemului intr-un timp extrem de scurt dupa ce aceasta operatie i-a fost solicitata. Hard disk-urile difera de tehnologie de fabricatie, interfata, viteza si capacitate de stocare a datelor, toate aceste elemente fiind interdependente.

- Mediul de memorare al Hard-Disk-ului

Mediul de memorare a hard disk-ului este alcatuit dintr-o colectie de platane circulare din aluminiu; aceste platane au dus la denumirea hard-disk (disc dur), spre deosebire de unitatea floppy-disk care are suportul de memorare pe discuri flexibile; de asemenea, platanele nu pot fi extrase din unitate, motiv pentru care unitatea se mai numeste unitate de disc fix.

Hard disk-urile sunt numite uneori si discuri Winchester, denumire care dateaza din anii ’60, cand IBM a realizat un hard-disk cu capacitate de 30 MB pe platane fixate in unitate, si 30 MB pe volume interschimbabile. Unitatea avea platane ce se roteau cu viteza mare si capete de citire/scriere care glisau pe perna de aer pe deasupra platanelor, toate situate intr-o carcasa etansata. Aceasta unitate numita 30-30 a primit denumirea de disc Winchester, dupa faimoasa carabina Winchester 30-30. Dupa aceea, denumirea s-a extins pentru toate unitatile de disc care aveau mai multe platane si capete de citire/scriere glisante pe perna de aer. Termenul nu are nici un inteles tehnic sau stiintific, este o denumire argotica, sinonima cu “unitate de hard-disk”.

Modul de functionare al unei unitati de hard disk este similar cu cel al unei unitati de floppy-disk. O unitate de hard-disk, ca si cea de floppy-disk, are platane care se rotesc in jurul unui ax si capetele care se deplaseaza pe deasupra platanelor; pe aceste platane, informatiile se stocheaza pe piste si sectoare logice. Totusi, unitatea de hard-disk difera de cea dea floppy-disk prin multe alte caracteristici. Hard disk-ul are mai multe platane, fiecare avand doua fete pentru stocarea informatiilor. Multimea pistelor care au aceeasi distanta fata de centru formeaza un cilindru.

Un cilindru poate fi imaginat deci ca o stiva verticala de piste. Unitatea de hard-disk are cate un cap de citire/scriere pentru fiecare fata a platanelor; toate capetele sunt montate pe un mecanism special care asigura deplasarea lor pe orizontala. Capetele sunt deplasate inainte si inapoi simultan, pe suprafetele platanelor; ele nu se pot deplasa independent unul de altul, deoarece sunt montate in acelasi suport. Cea mai mare parte a hard disk-urilor au cateva platane, desi unele unitati cu inaltime redusa (half-height) au doar un singur platan. Numarul platanelor unui hard disk este limitat de dimensiunile fizice ale unitatii. Astfel, numarul maxim de platane pentru unitatile de 5 ¼ inch cu inaltime normala (full height) este de 11; unitatile half-height de 5 ¼ si 3 ½ inch pot avea pana la 8 platane. Platanele sunt de obicei confectionate din aliaj de aluminiu, cu duritate mare si greutate mica; unele unitati folosesc platane confectionate din sticla. Platanele sunt acoperite cu un strat de substanta magnetica care constituie suportul magnetic ce memoreaza informatiile. Doua tipuri de suport magnetic sunt utilizate la platanele hard disk-urior: strat de oxid si pelicula subtire.

Preview document

Formatul de partiționare NTFS - Pagina 1
Formatul de partiționare NTFS - Pagina 2
Formatul de partiționare NTFS - Pagina 3
Formatul de partiționare NTFS - Pagina 4
Formatul de partiționare NTFS - Pagina 5
Formatul de partiționare NTFS - Pagina 6
Formatul de partiționare NTFS - Pagina 7
Formatul de partiționare NTFS - Pagina 8
Formatul de partiționare NTFS - Pagina 9
Formatul de partiționare NTFS - Pagina 10
Formatul de partiționare NTFS - Pagina 11
Formatul de partiționare NTFS - Pagina 12
Formatul de partiționare NTFS - Pagina 13
Formatul de partiționare NTFS - Pagina 14
Formatul de partiționare NTFS - Pagina 15
Formatul de partiționare NTFS - Pagina 16
Formatul de partiționare NTFS - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Formatul de Partitionare NTFS
    • Formatul de partitionare NTFS.doc
    • Formatul de partitionare.pps

Alții au mai descărcat și

Evoluția Supercalculatoarelor

Introducere Odată cu progresul ştiinţific au evoluat şi s-au multiplicat problemele ce afectează întreaga societate. Evoluţia furtunoasă a...

Arhitectura calculatoarelor - Intel vs AMD

Rezultatele din testul 3DS Max 7 SPECapc Test Testul alaturat consta in crearea modelelor 3D, modificarea si randarea scripturilor. Conform...

Autentificarea prin semnătură digitală

Introducere O semnatura digitala reprezinta o informatie care il identifica pe expeditorul unui document. Semnatura digitala este creata prin...

Sistem de Prognosticare a Unei Avarii

Acest sistem calculeaza gradul de avariere a unei cladiri în cazul unui cutremur, precum si posibila necesitate a reconstructiei cladirii (partiala...

Te-ar putea interesa și

Descrierea și Configurarea unei Rețele cu Windows 2003 Server

CAP.1 INTRODUCERE In aceasta epoca a calculului distribuit, reţelele sunt prezentate in aproape toate mediile de lucru. O data cu extinderea...

Hard-Diskul

Argument HDD este o componenta de baza fara de care calculatorul nu ar putea functiona. Daca la inceput HDD-ul era de dimensiuni mari si spatiul...

Network Operating System

Lo1.1 TYPES OPERATING SYSTEMS The tremendous development of the computer and communications industry over the last few years has made most...

Sisteme de operare și protocoale de rețea

CAP 1: Introducere Ubuntu este o distribuţie populară de Linux, concepută în special pentru computerele personale. Inrudit cu sistemul de operare...

Sisteme de Operare - Sistemul de Operare Windows XP

1 Sisteme de operare 1.1 Definirea sistemelor de operare.Generalităţi Un sistem de operare este un ansamblu de programe de control şi de serviciu...

Hard Disk

1. Introducere Fiecare sistem de operare are un mod propriu de organizare si exploatare a informatiei stocate pe suporturile de memorare fizice....

Restabilirea informației - restabilirea fișierelor

1. Informatia În ultimul timp, tot mai mulţi cercetători şi oameni de ştiinţă îşi pun întrebarea dacă este posibil de construit o teorie a...

Laboratoare la Arhitectura PC

Scopul lucrării: De studiat şi de aplicat în practică metodele şi recomandările la pregătirea iniţială a PC către lucru după modernizare sau...

Ai nevoie de altceva?