Hard Disk-ul

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Hard Disk-ul.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 0 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: George, Carutasu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Calculatoare, Automatica, Retele

Extras din document

Stocarea datelor

Datele sunt stocate pe suprafata platanului în sectoare si în piste. Pistele sunt cercuri concentrice, iar sectoarele sunt arcuri de cerc (subdiviziuni ale pistelor):

....

În aceasta figura (3), pista este colorata cu galben, iar sectorul cu albastru. Un sector contine un numar fix de bytes, de exemplu 256 sau 512.Procesul de formatare de nivel jos presupune trasarea pistelor si sectoarelor, stabilirea punctului de start si punctului final al platanelor. Acest proces pregateste platanul pentru stocarea blocurilor de biti.Formatarea de nivel înalt scrie apoi structura sistemului de fisiere (FAT – File Allocation Table), care poate diferi de la un sistem de operare la altul. Ex: FAT, FAT32, NTFS, XFS, etc, dupa aceste procese, discul fiind pregatit pentru utilizare.

Transferul datelor la memorie

Modalitatea în care datele sunt transferate în memorie determina viteza efectiva a combinatiei controller - hard disc. Sunt folosite patru metode:

Programmed I/O - Cu aceasta metoda, porturile controllerului au grija atât de comenzile drive-ului cât si de transferul de date între controller si memorie. Se folosesc comenzile IN si OUT ale limbajului de asamblare. Aceasta înseamna ca fiecare octet este transferat prin intermediul procesorului. Aici, viteza datelor va fi limitata la cea a bus-ului PC si la performanta procesorului.

Memory Mapped I/O - Procesorul poate procesa datele provenite dintr-un controller de disc mult mai repede daca sunt stocate într-o regiune fixa de memorie. Segmentul localizat deasupra memoriei video RAM este folosit în general cu acest scop. Datele sunt transferate cu ajutorul instructiunii de transfer (mov în cazul arhitecturii x86). Este mai rapida decat metoda precedenta.

DMA - Folosind DMA, un dispozitiv poate transfera datele direct în memorie. Procesorul nu participa la acest transfer. Pentru a folosi DMA, un program trebuie sa îi precizeze controller-ului DMA marimea în bytes a pachetului de date ce urmeaza a fi transferat dintr-o locatie într-alta. Totusi, controllerul DMA într-un PC este inflexibil si lent. Controller-ele DMA opereaza la 4 MHz, în concluzie sunt extrem de lente.

Busmaster DMA - Folosind aceasta metoda, controllerul hard-discului deconecteaza procesorul de la bus si transfera datele în memorie singur.

Fisiere in arhiva (1):

  • Hard Disk-ul.doc

Alte informatii

Proiectul a fost prezentat in cadrul facultatii de informatica manageriala a universitatii Romano-Americane