Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 12330
Mărime: 1.13MB (arhivat)
Publicat de: Ovidiu Nagy
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA „SPIRU HARET” FACULTATEA DE CONTABILITATE ŞI FINANŢE, CÂMPULUNG MUSCEL MASTERAT: Contabilitatea şi managementul afacerilor Disciplina: AFACERI ELECTRONICE PE INTERNET

Cuprins

  1. Introducere pag.1
  2. Capitolul I Scurtă prezentare a comerţului electronic pag.4
  3. 1.1. Ce este Comerţul Electronic? pag.4
  4. 1.2. Importanţa comerţului electronic pag.4
  5. 1.3. Mijloace de plată în comerţul electronic pag.5
  6. 1.4. Clasificările Comerţului Electronic pag.7
  7. 1.5. Avantaje şi dezavantaje ale Comerţului Electronic pag.8
  8. 1.5.1. Avantaje si dezavantaje pentru cumpărători pag.9
  9. 1.5.2. Avantaje pentru comercianţi pag.9
  10. 1.5.3. Dezavantaje pentru comercianţi pag.10
  11. Capitolul II Scurtă prezentare a organizaţiei pag.11
  12. 2.1. Scurt istoric QUELLE s.r.l pag.11
  13. 2.2. Quelle în România pag.11
  14. Capitolul III Servirea clienţilor la Quelle România pag.13
  15. 3.1. Conceptul de servire al clienţilor pag.13
  16. 3.1.1. Componentele servirii clienţilor pag.14
  17. 3.1.2. Măsurarea nivelului de servire pag.15
  18. 3.2. Componentele majore ale servirii clienţilor pag.15
  19. 3.2.1. Disponibilitatea produselor în stoc pag.15
  20. 3.2.2. Durata ciclului comenzii pag.16
  21. 3.2.3. Retragerea produselor de pe piaţă pag.17
  22. 3.3. Importanţa servirii clienţilor pag.18
  23. 3.3.1. Impactul asupra vânzărilor firmei pag.18
  24. 3.3.2. Impactul asupra profitului firmei pag.18
  25. 3.4. Strategia de servire logistică a clienţilor pag.19
  26. 3.4.1. Variante ale strategiei de servire logistică pag.19
  27. Capitolul IV Prezentarea aplicaţiei practice pag.20
  28. Concluzii pag.24
  29. Bibliografie pag.25
  30. Anexa 1 pag.26
  31. Anexa 2 pag.26
  32. Anexa 3 pag.27
  33. Anexa 4 pag.27
  34. Anexa 5 pag.28

Extras din proiect

Introducere

În ultimul deceniu, Internet-ul a evoluat într-o unealtă formidabilă având un impact major în toate aspectele vieţii. La fiecare jumătate de an apar schimbări aşa de importante încât este imposibil de prevăzut unde se va ajunge în următorii 10 ani În prezent, participăm cu toţii la o revoluţie care are loc în comerţ şi telecomunicaţii. Marile companii ale secolului îşi vor avea originile în această decadă.

Primele tranzacţii comerciale realizate prin Internet au apărut în anul 2000, în cadrul unor site-uri precum www.emania.ro, www.casadecomenzi.ro sau www.rate.ro. Numărul redus de calculatoare, slaba penetrare a Internet-ului şi, nu în ultimul rând, neîncrederea românilor în siguranţa noului tip de comerţ au determinat ca astfel de afaceri să nu se dezvolte foarte mult. Situaţia devine mult mai bună în 2002, atât datorită creşterii rapide a penetrării Internet-ului, cât şi a unor iniţiative guvernamentale de e-commerce care au întărit încrederea consumatorilor în onestitatea unor astfel de tranzacţii. De atunci comerţul electronic a luat o mare amploare, o multitudine de firme au în prezent pagini pe Internet, precum şi locuri de unde poţi comanda tot ceea ce vrei şi te interesează.

Din momentul în care intervine Internet-ul cu marile avantaje pe care acesta le aduce (e-mail, comerţ electronic şi tranzacţii electronice, piaţa Internet, distribuţia de „conţinut”) prin cuprinderea în sfera informaţiei electronice a unui număr cât mai mare de cetăţeni se trece la societatea informaţională. De aceea societatea cunoaşterii nu este posibilă decât grefată pe societatea informaţională şi nu poate fi separată de aceasta. În acelaşi timp, ea este mai mult decât societatea informaţională prin rolul major care revine informaţiei – cunoaştere în societate. Cel mai bun înţeles al Societăţii cunoaşterii este probabil acela de Societate informaţională şi a cunoaşterii. Denumirea de Societate a cunoaşterii (knowledge-society) este utilizată astăzi în întreaga lume. Această denumire este o prescurtare a termenului Societate bazată pe cunoaştere (knowledge-based society). Un termen tot mai utilizat în ultimul timp este acela de noua economie. Se ştie că în societatea informaţională se dezvoltă economia Internet. În societatea cunoaşterii se formează cu adevărat o nouă economie, care înglobează şi economia Internet. De aceea, economia nouă este economia societăţii informaţionale şi a cunoaşterii.

Comerţul electronic, unul dintre cele mai importante aspecte ale Internet-ului, se derulează în contextul internaţionalizării continue a activităţilor economice sub incidenţa revoluţiei tehnologice contemporane şi în special a noilor tehnologii din domeniul informaţiei şi telecomunicaţiilor. Modelele conceptuale pentru comerţul electronic diferă în funcţie de produsul care este vândut şi de entităţile care intervin în cadrul unei tranzacţii.

Modelele de afaceri folosite pentru vânzarea on-line de bunuri, precum informaţii sau acces la baze de date, diferă considerabil de cele folosite pentru vânzarea de bunuri fizice. Analizând aplicaţiile curente dezvoltate pe Internet, identificăm următoarele modele de afaceri în comerţul electronic: magazin electronic (e-shop), aprovizionarea electronică (e-procurement), magazin electronic universal (e-mall), piata unui terţ (3rd party marketplace), comunităţi virtuale (virtual communities), furnizor de servicii cu valoare adăugată pentru canalele de comerţ electronic (value chain service provider), platforme de colaborare, brokeraj de informaţii şi alte servicii. În strânsă corelaţie cu produsele de comerţ electronic ale marilor companii din domeniul informaticii, comunicaţiilor şi nu numai, s-au realizat (sau sunt în curs de realizare) platforme care să servească la implementarea cât mai rapidă, dar totuşi viabilă şi sigură, a comerţului electronic. Platformele se sprijină şi utilizează aceleaşi concepte teoretice generale surprinse de modelele conceptuale, dar oferă facilităţi diferite. Alegerea unei soluţii în acest scop este determinată în cea mai mare măsură de criteriile de performanţă şi cost şi de schema de profit pe care fiecare companie le aşteaptă de la soluţia de comerţ electronic. Adoptarea unei anumite soluţii nu impune alegerea integrală a tuturor elementelor necesare sistemului de comerţ electronic.

Comerţul electronic a devenit o parte integrantă din viaţa curentă a multor occidentali datorită comodităţii, eficienţei şi dezvoltării unor soluţii sigure de plată online. În România, mulţi dintre utilizatorii Internet au o oarecare reticenţă faţă de procesarea tranzacţiilor online. Dar, încet-încet lucrurile încep să se schimbe.

Există 7,5 milioane de carduri emise la nivelul României, aproape 5 milioane de conexiuni la Internet şi numai 500 de magazine virtuale. Din acest număr, puţin peste 100 de magazine acceptă plata online. Iar din acestea, maxim 75 o promovează în mod activ.

Din cele aproximativ cinci milioane de carduri preînrolate sub standardul 3D Secure – cât reprezintă portofoliile BCR, BRD, Raiffeisen şi Banca Ţiriac – numai 5.000 de carduri sunt active şi generează tranzacţii pe Internet. S-a făcut un studiu de piaţă, care a cuprins 414 magazine virtuale care au adresabilitate românilor (adică sunt pe domenii cu ro sau în limba română). Ele au fost analizate, pe de o parte, din punct de vedere al website-ului în sine (aspect grafic, tehnologii,

funcţionalităţi) şi, din punct de vedere al afacerii (mod de comandă, de livrare, facilităţi, modalitate de plată, companii implicate în proces). Din acest punct de vedere, România probează că produsele care merg bine la nivel internaţional, sunt cele care merg bine şi pe plan naţional (excepţia serviciilor de ticketing şi rent-a-car). Primele poziţii sunt dominate de magazine care vând produse IT, cărţi, foto, electronice, cadouri, telefonie mobilă, farmaceutice şi articole pentru copii. Aceste magazine reprezintă ca număr 70% din magazinele românesti. La capătul celălalt, magazine de nişă, nu găsim decât 5% din magazine şi constatăm o mai mare grijă şi pasiune a posesorilor faţă de afacerile lor.

Am vrut să vorbesc despre acest subiect deoarece acum, în mileniul al III-lea, afacerile, relaţiile între firme, cu furnizorii şi consumatorii se menţin cu ajutorul Internet-ului, prin utilizarea e-business-ului. Pentru Romania, care în condiţiile actuale parcurge importante transformări, comerţul electronic (afacerile electronice) reprezintă o adevarată provocare şi totodată o soluţie pentru rezolvarea multor probleme atât de bani cât şi de timp.

Trăind în aceste timpuri când totul în jurul nostru e din ce în ce mai automatizat, iar lumea practic comunică, se documentează şi află cele mai multe informaţii doar de pe Internet, voi încerca prin această lucrare să prezint cât mai bine structura Comerţului Electronic şi tendinţele acestuia.

Preview document

Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 1
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 2
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 3
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 4
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 5
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 6
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 7
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 8
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 9
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 10
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 11
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 12
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 13
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 14
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 15
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 16
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 17
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 18
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 19
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 20
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 21
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 22
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 23
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 24
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 25
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 26
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 27
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 28
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 29
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 30
Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Impactul Informatiei si a Comertului Electronic asupra Societatii Economice.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Portal - Suport pentru Afaceri Electronice

1. CONSIDERAŢII PRIVIND AFACERILE ELECTRONICE 1.1. INTERNETUL - MEDIU DE AFACERI Interferenţele Internetului, în diferite domenii de activitate,...

Rolul Afacerilor Electronice în Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii

Introducere Odată cu intrarea în era Internetului şi a e-business-ului, se constată în majoritatea organizațiilor, o evoluţie a informaticii de la...

Modul de Funcționare a Memoriei Interne

INTRODUCERE În această lucrare de curs va fi analizată atît din punct de vedere logic, cît şi fizic, memoria internă. În lucrarea dată vor fi...

Testarea Interfețelor Grafice

1. Consideraţii generale În cadrul ingineriei software, testarea interfeţelor grafice este procesul de verificare a interfeţei grafice a...

Întretinerea Componentelor Hardware

I. INTRODUCERE Calculatorul este un aparat a carui utilitate nu mai poate fi pusa la indoiala si a carui prezenta in casele oamenilor tinde sa...

Microsoft Power Point

CAPITULUL I: NOŢIUNI DE BAZĂ PowerPoint este un produs software din pachetul Microsoft Office, destinat muncii de birou. PowerPoint realizează...

Componente hardware - plăci video

Prezentare generala Acceleratorul grafic, componenta esentiala a unui computer personal, cel responsabil pentru redarea pe monitor a imaginilor 2D...

Arhitectura calculatoarelor - microprocesorul

Cap. 1. Arhitectura calculatoarelor 1.1. Primele calculatoare. Încercarile oamenilor de a crea instrumente pentru procesarea datelor dateaza înca...

Te-ar putea interesa și

Comerțul electronic în România din perspectiva integrării în UE

CAPITOLUL 1. COMERTUL ELECTRONIC. CONCEPTE SI DEFINITII 1.1. Definirea activitatii de comert „Comertul reprezinta schimbul de produse prin...

Dezvoltarea Serviciilor de Comerț Electronic în România

CAP. I – Noţiuni introductive privind comerţul electronic şi afacerile electronice Lucrarea tratează o problemă de mare actualitate, şi anume, cea...

Tehnici promoționale în comerțul electronic

INTRODUCERE Am ales să abordez tema „Tehnici promoționale în comerțul electronic” în cadrul acestei lucrări deoarece sunt două domenii tot mai...

METRO Cash Carry Sibiu

INTRODUCERE Dezvoltarea economica este un concept complex, analizat in literatura de specialitate in mod deosebit in partea a doua a secolului XX....

eCommerce - fraudă prin licitații online pe Ebay

1.1. Provocãri în Noua Economie. Traziţia la Noile Tehnologii Informaţionale, o necesitate De-a lungul istoriei omenirii, schimbul de produse şi...

Implementarea E-Guvernării în Uniunea Europeană

CAP. I. UNIUNEA EUROPEANĂ ŞI SOCIETATEA INFORMAŢIONALĂ I. 1. Societatea informaţională, egalitate şi dezvoltare Fiinţa umană este facută să...

Comerțul electronic - prezent și perspective

CAPITOLUL I COMERŢUL ELECTRONIC.PREZENT ŞI PERSPECTIVE Comerţul electronic (E - Commerce), în concepţia Organizaţiei Economice de Cooperare şi...

Globalizarea și investițiile străine

INTRODUCERE Globalizarea exercită efecte la mai multe nivele: firmele au tot mai multe oportunităţi pe care trebuie să încerce să le exploateze...

Ai nevoie de altceva?