Indicele de bipolarizare a varianței bazat pe datele din Cameroonian

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 3469
Mărime: 127.82KB (arhivat)
Publicat de: Adam Pascu
Puncte necesare: 7
Universitatea Politehnica Bucuresti FACULTATEA DE STIINTE APLICATE Statistica computationala

Extras din proiect

Abstract: Aceasta lucrare prevede unul dintre indicii de bipolarizare din clasa larga de indici de polarizare Duclos-Estebane-Ray. Relatia dintre polarizare, inegalitate si saracie este analizata prin intermediul indicelui. In primul rand, masura de polarizare pentru mediana este definita si legata de scaderea intre grup si intergrupuri, componente ale coeficientului de variatie la patrat. In al doilea rand, masura de bipolarizare este generalizata, definita si este in legatura cu saracia prin raportul efectiv, raportul diferenta de venit si raportul decalaj excese. In special, se arata ca polarizarea este mare atunci cand raportul efectiv este in jur de 0,5 si polarizarea este mica atunci cand raportul efectiv este departe de aceasta valoare. In al treilea rand, rezultatele precedente sunt aplicate pentru a analiza distributia consumului gospodariei Cameroonian.

1‐Introducere

In ultimii ultimii ani, in literatura de specialitate , a existat un interes crescut privind notiunea si masura de polarizare. Conceptul joaca un rol pertinent in analiza evolutiei distributiei veniturilor, consecintele cresterii economice si conflictele sociale.

Este bine de stiut, ca polarizarea este diferita de inegalitate. Polarizarea concentreaza distributia veniturilor pe mai multe modele focale si polare intrucat inegalitatea se refera la dispersia de ansamblu a distributiei. Wolfson (1994) a observat ca o distribuire a veniturilor bi-polarizata este una care este mai raspandita de la mijloc, astfel incat exista mai putine persoane sau gospodarii cu venituri de nivel mediu. Este bine cunoscut faptul ca o distributie a veniturilor s-ar putea confrunta cu o scadere (crestere) a inegalitatii, in timp ce in acelasi timp, care ruleaza intr-o crestere (scadere) in polarizare. In acest context, pentru a analiza si compara distributia de venit, nu numai inegalitatea, saracia si bunastarea sunt luate in considerare, dar, in zilele noastre, polarizare este, de asemenea, luata in considerare pentru a pune mai multa lumina cu privire la comportamentul de distributie a veniturilor.

Multi indici de polarizare au fost definiti in literatura de specialitate. In general, acesti indici pot fi impartiti in doua categorii de masuri. Prima categorie incearca sa capteze formarea unui numar arbitrar dintre grupuri. Acest lucru a fost studiat in special de Esteban si Ray (1994) (pentru distributii discrete), Zhang si Kanbur (2001), Duclos, Esteban si Ray (2004) (pentru distributii continue). A doua familie de indici (denumit ca masuri de bi-polarizare) este elaborat in contextul in care polarizarea este retinuta ca un proces prin care o distributie devine.bipolara.

Lucrarea de fata poate fi situata in acest domeniu de cercetare care se incearca sa se extinda. O masura de bi-polarizare bazata pe variatia este revizuita. Apoi, in urma Rodriguez si abordare Salas (2003), polarizare este legata de inegalitate si saracie (Rodriguez, 2004).

In primul rand, masura de polarizare este definita de mediana. Aceasta este considerata a fi in trimestrul al patratului diferentei relative dintre mijloacele de venit ale grupului de persoane (sau gospodarii) cu venitul lor mai putin decat mediana si grupul opus. Apoi o relatie directa intre polarizare si inegalitatea este stabilita. Rezultatul gasit este in perfect acord cu rezultatul Rodriguez si Salas (2003) cu privire la Wolfson (1994) si indicele de raportul inegalitate Gini. In special, se arata ca polarizarea si inegalitatea pot fi obtinute, respectiv, cu scaderea si adaugarea dispersiei in interiorul grupurilor de coeficientul de variatie la patrat. In subgrupuri descompunerea coeficientului patrat de variatie utilizat difera de forma sa clasica.

Abordarea este împrumutata de la Chameni Nembua.C. (2006, 2007) si este similar cu cel utilizat de C. Dagum (1997) in cazul 3- descompunere raport Gini. De asemenea, relatia dintre masura de bi-polarizare si curba Lorenz este stabilita. Prin urmare, raportul dintre indicele Wolfson bi-polarizare si raportul Gini poate fi legat de masura de bi-polarizare.

In al doilea rand, masura de polarizare generalizata este definita. Se propune ca bi-polarizarea in termen de withingroups si intre componenta grupurilor de coeficientul de variatie patrat pentru grupurile cu venituri separate de orice valoare venituri z. In plus, se arata ca masurile de bi-polarizare si saracie sunt legate de cazul in care valoarea veniturilor z utilizata pentru a separa cele doua grupuri de venituri coincid cu pragul saraciei. In special, masura de bi-polarizare generalizata propusa este exprimata ca o functie de raportul efectiv, raportul diferenta de venit si raportul decalaj excese. Cu toate acestea, ca si in cazul indicelui Wolfson, masura de bi-polarizare nu este o functie crescatoare a acestor trei masuri ale saraciei. In plus, se dovedeste ca exista un prag de la care o crestere a proportiei de saraci asigura o mai mare polarizare.

SeThird, rezultatele precedente sunt aplicate pentru a analiza datele consumption. Utilizand ECAM gospodariei Camerun privind cheltuielile, se obtine ca, rezultatele pe polarizare masurata prin indicele de bi-polarizare Wolfson si noul index de polarizare poate diferi cateodata. Cu toate acestea, cele doua abordari arata in mod clar ca, masurile de polarizare pentru mediana si evaluate pe consumul personal echivalent total, reduce foarte mult in timpul perioadei 1996-2001 si stagnant 2001-2007, asa cum a făcut saracia.

Bibliografie

1. Chameni Nembua C. (2010) ’’On a class of bi-polarization variance-based measurement: Evidence from Cameroonian data.”

2. Chameni Nembua C. (2007), The multi-decomposition of the Hirschman-Herfindahl index: Measuring households inequalities in Cameroon, 1996-2001, Applied Economics Letters, 14,27-43.

3. Rodriguez J.G and Salas R. (2003), Extended bi-polarization and inequality measures, Research on Economic Inequality, Vol 9, 69-83.

Preview document

Indicele de bipolarizare a varianței bazat pe datele din Cameroonian - Pagina 1
Indicele de bipolarizare a varianței bazat pe datele din Cameroonian - Pagina 2
Indicele de bipolarizare a varianței bazat pe datele din Cameroonian - Pagina 3
Indicele de bipolarizare a varianței bazat pe datele din Cameroonian - Pagina 4
Indicele de bipolarizare a varianței bazat pe datele din Cameroonian - Pagina 5
Indicele de bipolarizare a varianței bazat pe datele din Cameroonian - Pagina 6
Indicele de bipolarizare a varianței bazat pe datele din Cameroonian - Pagina 7
Indicele de bipolarizare a varianței bazat pe datele din Cameroonian - Pagina 8
Indicele de bipolarizare a varianței bazat pe datele din Cameroonian - Pagina 9
Indicele de bipolarizare a varianței bazat pe datele din Cameroonian - Pagina 10
Indicele de bipolarizare a varianței bazat pe datele din Cameroonian - Pagina 11
Indicele de bipolarizare a varianței bazat pe datele din Cameroonian - Pagina 12
Indicele de bipolarizare a varianței bazat pe datele din Cameroonian - Pagina 13
Indicele de bipolarizare a varianței bazat pe datele din Cameroonian - Pagina 14
Indicele de bipolarizare a varianței bazat pe datele din Cameroonian - Pagina 15
Indicele de bipolarizare a varianței bazat pe datele din Cameroonian - Pagina 16
Indicele de bipolarizare a varianței bazat pe datele din Cameroonian - Pagina 17
Indicele de bipolarizare a varianței bazat pe datele din Cameroonian - Pagina 18
Indicele de bipolarizare a varianței bazat pe datele din Cameroonian - Pagina 19
Indicele de bipolarizare a varianței bazat pe datele din Cameroonian - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Indicele de bipolarizare a variantei bazat pe datele din Cameroonian.doc

Ai nevoie de altceva?