Istoricul și evoluția aplicațiilor de mesagerie instantă

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 39 în total
Mărime: 4.31MB (arhivat)
Publicat de: Dan State
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Petrica Iancu, Razvan Onofrei
Facultatea de chimie aplicată şi ştiinţa materialelor Istoricul şi Evoluţia Aplicaţiilor de Mesagerie Instantantă

Extras din proiect

Introducere

În prezent, definiţia „erei informaţionale” este sinonimă cu termenul,conceptul şi obiectul Internet, însă, din punct de vedere istoric, formularea corectă ar putea fi: „la început a fost cablul”.

1831 Joseph Henry descoperă electromagnetul şi foloseşte proprietăţile acestuia pentru a transmite un impuls electric la distanţă, via cablu. Inspirat de invenţia lui Henry, Samuel Morse dezvoltă prototipul telegrafului (1835) folosit pentru a transmite pattern-uri de impulsuri electrice la distanta,via cablu.

1858 s-a stabilit prima legatura de comunicatii instantaneetransatlantice via cablu („cablul atlantic”). Desi din punct de vedere social,acest eveniment a fost privit ca unul de importanta majoră, comparat mai târziu cu aselenizarea, din punct de vedere tehnic „cablul Atlantic” a reprezentat un eşec, conexiunea fiind activă doar câteva zile. Urmatoarele seturi de cabluri (1866) au fost puse în funcţiune cu succes, ramânând în uz pentru aproape un secol.

Sistemele de mesagerie instantanee, desemnate și prin anglicismul „chat” care în românește se pronunță „cet” și înseamnă „sporovăială, taifas, discuție”, sunt sisteme care asigură schimbul instantaneu de mesaje de tip text cu una sau chiar mai multe persoane sau calculatoare deodată, interconectate de obicei prin intermediul Internetului.

Deoarece mesajele de transmis reprezintă puține date, chatul este de obicei gratuit și se practică intensiv cu viteze mulțumitoare, chiar la depărtări intercontinentale.

Exemple amuzante:

Istoric

Istoria mesageriei instante poate fi urmarită începând cu aparitia primelor computere personale. Primele sisteme de operare multi-user au apărut ca

CTSS (Compatibil time-sharing System ) şi

Multics (Multiplexed Information Computing Service) în mijlocul anilor 1960.

Între anii 1970 şi 1980 au fost realizate aplicaţii diferite, care au servit ca bază pentru mesageria instantă asa cum este ea cunoscută astăzi.

Primele aplicaţii destinate mesageriei au apărut în anii '70 în cadrul sistemelor de operare de tip multi-utilizator cum este UNIX. Ele facilitau initial comunicarea între utilizatorii aceleiaşi maşini, apoi între cei din aceeasi retea şi ulterior prin Internet.

Conținut arhivă zip

  • Istoricul si Evolutia Aplicatiilor de Mesagerie Instantanta.ppt

Ai nevoie de altceva?