Monitorul Sincroprocesorul

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 5459
Mărime: 483.27KB (arhivat)
Publicat de: Remus Nica
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Emil Robciuc

Extras din proiect

Monitorul

Monitorul face legătura între utilizator şi calculator. Chiar dacă ne dispensăm de unităţile de disc şi de plăcile de extensie, la monitor nu putem renunţa. Fără el am opera orbeşte, nu am putea vedea rezultatele calculelor sau greşelile de tastare.

Primele microcalculatoare erau mici cutii lipsite de dispozitivele de afişare video. Utilizatorii nu puteau decât să observe prin intermediul unor grupuri de leduri conţinutul registrelor sistemului şi să aştepte ca rezultatele finale să fie tipărite. Interacţiunea cu calculatorul se realiza prin intermediul unui (HC) terminal de tip maşină de scris. După introducerea monitorului ,calculatorul a devenit mai atrăgător pentru un public tot mai larg .Subsistemul video al unui calculator personal constă din două componente principale : Monitorul (sau afişajul video ), adaptorul video ( numit şi placă video sau placă grafică) .

Capitolul I

Prezentarea generală a dispozitivului

1.1Monitoarele. Generalităţi

Monitorul este dispozitivul de afişare aşezat deasupra, lângă sau în interiorul calculatorului.Ca orice dispozitiv aferent calculatoarelor, monitorul necesită o sursă de intrare. Semnalele care ajung la monitor provin de la partea video a circuitelor electronice din interiorul calculatorului .Unele sisteme cum ar fi cele de tip Low Profile (LPX)conţin aceste circuite pe placa de bază . Totuşi majoritatea calculatoarelor folosesc o placa separata ; care se cuplează la unul dintre sloturile de extensie. Plăcile de extensie care produc semnale video se numesc plăci video sau plăci grafice.

1.2Mod de funcţionare

Există câteva tehnologii de fabricare a monitoarelor .cea mai răspândită este de departe cea bazata pe tubul catodic (CRT –cathode ray - tube ), adică aceiaşi folosită la televizoare .

Tubul catodic consta dintr-un tub vidat din sticla .La unul din capete se afla un tun de electroni iar la celălalt ,un ecran acoperit cu un strat de fosfor .

Prin încălzire tunul emite un fascicul de electroni care sunt atraşi de capătul opus al tubului .Pe parcurs o bobina de deflexie şi de control al focalizării conduce fascicolul către un anumit punct de pe stratul de fosfor .

Lovit de raza de electroni , fosforul devine luminos ,iar această lumina este ceea ce vedeţi când priviţi televizorul sau ecranul calculatorului .Fosforul are o proprietate , numită remanenţă , care permite ca lumina emisă să rămână vizibilă pe ecran o anumită perioadă: frecvenţă de baleiere trebuie să fie adecvată deoarece astfel imaginea pâlpâie (dacă remanenţa este prea mică) sau apără imaginea ,,fantomă” ( dacă remanenţa este prea mare) .

Raza de electroni se mişcă foarte rapid şi baleiază ecranul de la stânga la dreapta ,pe linii de sus până jos ,după un model numit rastru .Rata de baleiere pe orizontală se referă la viteza cu care fasciculul de electroni se mişcă de-a latul ecranului

În timpul baleierii raza loveşte stratul de fosfor în punctul în care trebuie să apară pe ecran .De asemenea ,intensitatea ei variază pentru a produce diferite grade de luminozitate pentru a menţine o imagine, fascicolul de electroni trebuie să baleieze ecranul continuu ,întrucât efectul de luminozitate se diminuează aproape imediat. Această tehnică se numeşte reîmprospătare (redresarea) ecranului.

Cele mai multe monitoare au o rată de reîmprospătare ( numită şi frecvenţă de baleiere pe verticală ) în jur de 70 de hertzi (Hz) ceea ce înseamnă că imaginea de pe ecran este reîmprospătată de 70 de ori pe secundă.

Ratele de reîmprospătare scăzute provoacă pâlpâirea imaginii şi obosirea ochilor. Cu cât rata de reîmprospătare, cu atât este mai bine pentru ochi. Un monitor care acceptă mai multe standarde video se numeşte monitor cu frecvenţe multiple .În prezent cele mai multe monitoare sunt cu frecvenţe multiple, ceea ce înseamnă că acceptă o gamă de semnale video conforme standardelor principale. Monitoarele cu frecvenţe multiple se pot întâlni sub diverse denumiri cum ar fi : multisspuc, multifrecvenţă, multiscan, autosincrone, autotracking.

Ecranele cu fosfor sunt în două variante: curbe şi plate. Ecranul obişnuit este cel cu ecran convex (bombat). Acest model este întâlnit la majoritatea modelelor cu tuburi catodice (acelaşi ca şi la televizoare ).

Preview document

Monitorul Sincroprocesorul - Pagina 1
Monitorul Sincroprocesorul - Pagina 2
Monitorul Sincroprocesorul - Pagina 3
Monitorul Sincroprocesorul - Pagina 4
Monitorul Sincroprocesorul - Pagina 5
Monitorul Sincroprocesorul - Pagina 6
Monitorul Sincroprocesorul - Pagina 7
Monitorul Sincroprocesorul - Pagina 8
Monitorul Sincroprocesorul - Pagina 9
Monitorul Sincroprocesorul - Pagina 10
Monitorul Sincroprocesorul - Pagina 11
Monitorul Sincroprocesorul - Pagina 12
Monitorul Sincroprocesorul - Pagina 13
Monitorul Sincroprocesorul - Pagina 14
Monitorul Sincroprocesorul - Pagina 15
Monitorul Sincroprocesorul - Pagina 16
Monitorul Sincroprocesorul - Pagina 17
Monitorul Sincroprocesorul - Pagina 18
Monitorul Sincroprocesorul - Pagina 19
Monitorul Sincroprocesorul - Pagina 20
Monitorul Sincroprocesorul - Pagina 21
Monitorul Sincroprocesorul - Pagina 22
Monitorul Sincroprocesorul - Pagina 23
Monitorul Sincroprocesorul - Pagina 24
Monitorul Sincroprocesorul - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Monitorul-Sincroprocesorul.doc

Ai nevoie de altceva?