Probleme de Securitate a Retelelor si Informatiilor Aparute prin Dezvoltarea Intranetului si Extranetului

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 52 în total
Cuvinte : 19642
Mărime: 163.57KB (arhivat)
Cost: 6 puncte

Extras din document

CAP. I INTRANETUL SI EXTRANETUL NOTIUNI GENERALE

I.1 Eficientizarea comunicarii si aparitia Intranetului si Extranetului

“Prin Intranet se intelege utilizarea tehnologiilor Internet in vederea legarii intr-un tot unitar a resurselor informationale ale unei organizatii: de la teze la baze de date vechi la fluxul de munca si gestiunea documentelor.” (John Desborough)

Definitia de mai sus este atat de generala, incat se impune a se face unele precizari. Industria Informationala este strans legata de mediile de afaceri si Intranetul si Extranetul nu fac exceptie.

Comunitatile umane tind sa se organizeze si sa-si optimizeze activitatea desfasurata; in acest sens, se impun de-a lungul timpului diferite modele, metafore ce-si dovedesc eficienta timpului lor. Intranetul si Extranetul sunt tocmai asa ceva: propun un model, un mod de organizare a comunicatiilor inter-umane.

Mai mult sau mai putin independente una de alta, o serie de tehnici si tehnologii din industria tehnologiilor informationale si-au facut drum in dezvoltarea corporatiilor: baze de date, editoare de texte, programe de calcul tabelar, posta electronica, servicii Internet, si multe altele. Ele au raspuns, la momentul aparitiei, unor anumite nevoi, generand altele noi.

Ceea ce intranetul si extranetul aduc nou in tot acest mediu foarte aglomerat, sunt la nivel conceptual: ele nu propun noi tehnologii, ci integrarea celor existente intr-o forma usor accesibila pentru utilizatori.

Un alt beneficiu rezultat in urma Internetului este costul scazut de mentinere si intretinere a unui sistem intranet si extranet. Datorita faptului ca exista o mare varietate de produse software dezvoltate pentru tehnologia de Internet, disponibile la preturi destul de mici, intranetul si extranetul devin inca de la inceput o optiune tentanta din acest punct de vedere. Mai mult, expertiza acumulata de cei care au avut o activitate conexa Internetului nu este pierduta. Poate tot aici merita mentionata forta puternic atractiva exercitata de Internet asupra unei bune parti a utilizatorilor serviciilor sale. Nu de putine ori se poate observa ca cei care au un prim contact cu Internetul tind sa-si petreaca mai mult timp in fata computerului in per ioada de timp imediat urmatoare; incep sa caute informatiile pe care le doresc, incep sa-si construiasca propriile pagini — devin preocupati de tehnologia din spatele fenomenului. Astfel de oameni se vor simti confortabil cand, in timpul sarcinilor de serviciu, vor fi obligati sa foloseasca exact aceleasi unelte cu care se obisnuisera deja.

Intranetul si Extranetul sunt raspunsul momentan care acopera nevoile legate de gestiunea informatiilor si lucrul in grup ale unei organizatii. Ele nu sunt un model final, obligatoriu, ci doar varful de lance al domeniului din care fac parte.

Internetul este o reţea formată din mii de LAN-uri, WAN-uri şi noduri de reţele (calculatoare şi alte dispozitive ataşate reţelelor). Un Intranet este un Internet privat ce aparţine unei organizaţii sau firme. Foloseşte standardele tehnologiei Internet pentru a oferi o largă varietate de informaţii salariaţilor.

Extranetul este o retea cu caracter comercial, compusa din retele interne ale mai ,multor firme care comunica intre ele prin Internet, cu ajutorul unui server WEB securizat. Spre deosebire de Intranet, care este relativ izolat, Extranetul este destinat comunicarii mai largi, nu numai cu angajatii aflati la distanta, ci si cu partenerii, clientii si furnizorii.

Extranetul poate atat sa intareasca si sa usureze relatiile si comunicarea cu partenerii si clientii prin acces la diferite date, cat si sa reduca costurile si timpul necesar efectuarii unor operatii cum ar fi procesarea comenzilor, tinerea la curent cu privire la stocuri, preturi si oportunitati de afaceri.

Afacerile online sau comertul electronic nu se rezuma numai la tranzactii cu carti de credit; presupune de asemenea negocieri complexe si colaborari la diferite proiecte. Cand informatii vitale si confidentiale sunt implicate, administratorii IS nu pot risca compromiterea nici unei parti din retea.

Ce este VPN-ul – Virtuale-Private-Network?

Termenul de VPN, retea virtuala privata, defineste un set de solutii si tehnologii conceput pentru a realiza conexiuni securizate, criptate punct-la-punct (Site-to-Site VPN) sau la distanta (Remote-Access VPN) peste reteaua publica de date, adica peste Internet. Aceste tipuri de conexiuni reprezinta o altenativa ieftina fata de realizarea unei retele private de tip WAN - frame relay sau ATM.

Aplicatii VPN

Avand acum notiunile de baza privind structura unei retele private virtuale, sa vedem care sunt modalitatile de aplicare a unei astfel de retele. Practic, o retea virtuala poate fi necesara in trei situatii: cand un utilizator aflat la distanta doreste sa acceseze reteaua companiei sale folosind Internetul, cand o firma cu multiple birouri doreste sa le conecteze intr-o retea privata de tip intranet, insa folosind Internetul si nu o linie inchiriata scumpa, sau cand acelasi lucru este facut intre companii partenere ale caror retele vor comunica intr-un asa-numit Extranet de tip virtual privat. Sa le luam pe rand si sa discutam aspectele legate de arhitectura si modalitati de implementare.

Avantaje ale VPN-ului.

- Reducerea costurilor - Operarea unei retele virtuale private este mai ieftina decat crearea unei retele private proprii, acesta din urma necesitind costuri suplimentare pentru instalarea conexiunii fizice, precum si pentru achizitionarea de hardware si software specifice. Mai exact, pentru relizarea unei retele virtuale private este suficient ca fiecare sediu al companiei respective sa fie conectat la Internet prin intermediul unui furnizor local (accesul facandu-se prin linii inchiriate DSL, conexiune radio sau dial-up), accesul la date facindu-se, in urma autentificarii, prin intermediul unui tunel criptat realizat in reteaua publica.

- Securitate - Reteaua virtuala privata asigura un nivel ridicat de securitate a informatiilor transmise prin utilizarea unor protocoale avansate de autentificare si criptare.

Conținut arhivă zip

  • Probleme de Securitate a Retelelor si Informatiilor Aparute prin Dezvoltarea Intranetului si Extranetului.doc

Alții au mai descărcat și

Securitatea in Retelele TCP-IP

INTRODUCERE Societatea modernă infor¬matizată reprezintă deja o realitate, în care se ignoră frontierele şi se trece peste orice constrângeri de...

Crearea Rețelei Virtual Private Pentru Salamer-Com

Introducere În fiecare an, companiile din lumea întreagă cheltuiesc sume mari în vederea informatizării, însă creşterea investiţiilor în acest...

Sisteme de Securitate in Retele de Calculatoare

1. Introducere in retelele cu acces la Internet TIPURI DE RISCURI - VEDERE GENERALA Conectarea unui sistem de calcul la Internet il expune la...

Rețele VPN

Memoriu justificativ Dezvoltarea extraordinara pe care a cunoscut-o industria calculatoarelor a fost însotita pas cu pas de aparitia si extinderea...

Securitatea Rețelelor de Comunicații

Introducere “Nevoile de securitate diminuează libertatea, dar fără securitate libertatea nu există”. D. Kahn În secolul XX, cel mai mare...

Proiectarea unei Retele Virtuale Network Folosind Ipsec

1.Noţiuni introductive Soluţiile de afaceri prin Internet, cum sunt comerţul electronic, managementul lanţului de distribuţie şi marketing-ul prin...

Arhitectura Calculatoarelor - Intel vs AMD

Rezultatele din testul 3DS Max 7 SPECapc Test Testul alaturat consta in crearea modelelor 3D, modificarea si randarea scripturilor. Conform...

Rețele de Calculatoare

1. Introducere în Reţele de Calculatoare 1.1. Conexiunea la Internet Pentru a înţelege rolul pe care îl au calculatoarele într-o reţea, să...

Ai nevoie de altceva?