Procesarea Imaginilor

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 7354
Mărime: 440.24KB (arhivat)
Cost: 5 puncte

Cuprins

1. Introducere

1.1 Atributele coderului audio

1.1.1 Calitatea audio

1.1.2 Viteza octetului

1.1.3 Complexitatea

1.1.4 Intarzierea codificatorului

1.1.5 Eroarea canalului active

2. Procesarea semnalelor

2.1 Semnalele analogice si numerice

2.2 Convolutia si filtrarea semnalelor

2.2.1 Functia delta si raspunsul la impuls

2.2.2 Convolutia

2.2.3 Filtrarea

3. Cuantizarea

3.1 Esantionarea

3.2 Cuantizarea

3.2.1 Cuantizarea prin rotunjire

3.2.2 Cuantizarea prin trunchiere

3.3 Codarea

* Pulse Code Modulation(PCM)

4. Codarea entropica

4.1 Codarea Huffman

4.1.1 Algoritmul Huffman static

4.1.2 Algoritmul Huffman dynamic

4.2 Codarea aritmetica

4.3 Procedeul de codare binara Shannon-Fano

5. Reprezentarea digitala a semnalului vocal

5.1 Blocul de preprocesare

5.2 Energia semnalului vocal

5.3 Numarul trecerilor prin zero a semnalului vocal

6. Bibliografie

Extras din document

1. Introducere

1.1 Atributele coderului audio

Coderele audio sunt evaluate pe baza anumitor atribute :

-calitatea reproductiei audio,

-complexitatea calculata,

-intarzierea dispozitivului,

-viteza octetului operator,

-eroarea canalului activ.

Obiectivul este de a se a realiza un output de inalta calitate la viteze mici ale octetului ( < 32 kps), cu o acceptabila intarziere algoritmica( ~ 5 la 20 ms), cu o complexitate calculata mica ( ~ 1 la 10 milioane de instructiuni pe secunda, sau MIPS).

1.1.1 Calitatea Audio

Calitatea audio este de o extrema importanta atunci cand se proiecteaza un algoritm de codare audio. Progresele reusite au fost facute inaintea dezvoltarii dizpozitivelor aproape percepute. Tipic, obiectivele de masurare clasice a semnalului exact , SNR ( factorul de semnal zgmot) si distorsiunile armonice totale ( THD ) sunt inadecvate. In domeniul codarii audio create pentru o cerere mare de teste, a existat o crestere corespunzatoare de interes in schemele de masurare perceptive. Diversele masuri obiective si subiective de calitate au fost propuse si standardizate pe durata secolului trecut. Unele din aceste scheme au inclus : NMR ( 1987) factorul de zgomot-masca, evaluarea perceptiva ( PERCEVAL, 1992), obiectivul de masurare (POM, 1995), precum si obiectivul de masurare perceptiva ( OASE, 1997).

1.1.2 Viteza octetului

Din punctul de vedere al unui designer de dispozitiv, una din provocarile cheie este de a reprezenta un fisier audio de inalta fidelitate cu un numar minim de octeti. De exemplu, daca o mostra audio de 5 ms este probata la 48 KHz(240 de mostre pe secunda), aceasta este reprezentata folosind 80 de octeti, astfel viteza de codare va fi in jur de 80 de octeti/ 5 ms = 16 kb/s. Vitezele mici ale octetilor implica o viteza de compresare mare si o calitate de reproducere mica. Mai demult, coderele ISO/IEC MPEG-1 ( 32-448 kb/s), Dolby AC-3 ( 32-384 kb/s), Sony ATRAC ( 256 kb/s), si PHILIPS PASC ( 192 kb/s)intretineau viteze mari de octeti pentru obtinerea de reproduceri audio transparente. Totusi, dezvoltarea a anumitor instrumente de codare audio care par a fi sofisticate( instrumentele audio MPEG-4) au creat metode pentru eficienta de transmisie sau stocarea fisierelor audio la viteze cuprinse intre 8 si 32 kb/s. Algoritmii de codare audio promit sa ofere o calitate rezonabila la viteze mici pentru a clasifica viteza si calitatea in vederea egalarii diferitelor cerinte cum ar fi capacitatea canalului de a varia in timp.

1.1.3 Complexitatea

Complexitatea redusa calculata nu numai impelementeaza in timp util, dar si descreste puterea de consum si extinde durata de viata a bateriei. Complexitatea calculate este de obicie masurata la ordinal milioanelor de instructiuni pe secunda (MIPS). Estimarile complexitatii sunt de dependente de procesor. De exemplu, complexitatea asociata cu decodorul Dolby AC-3 a fost estimate la aproximativ 27 MIPS folosind Zoran ZR38001 : pentru procesorul Motorola DSP56002, complexitatea a fost estimata la 45 MIPS. De obicei, multe din decodificatoarele audio se bazeaza pe asa numitul principiu de asimetrie de codare. Aceasta inseamna ca complexitatea decodificatorului nu poate fi impartita intre codificator si decodificator ( complexitatea codificatorului fiind de 80%, si cea a decodificatorului fiind de 20%), cu o crestere foarte mare in reducerea complexitatii decodificatorului.

1.1.4 Intarzierea codificatorului

Multe din aplicatiile retelei pentru fisierele audio de inalta fidelitate( streaming audio, audio-on-demand) sunt intarziate ingaduitor( pana la 100 – 200 ms), folosind oportunitatea de a exploata proprietatile semnalului de lunga durata pentru a obtine un castig mare de codare. Totusi, in comunicarea de timp util si in aplicatiile Internet( VoIP), intarzierea mica de codare ( 10-20 ms) este importanta. Intr-un scenariu de codare ideal, cantitatea minima de intarziere ar trebui sa fie de 5 ms pentru codificator si de 5 ms pentru decodificator. Totusi, alti factori cum ar fi filtrul de analiza-sinteza, sursa de octeti, si intarzierea canalului contribuie la intarzierile aditionale. Metodele scurte de analiza-sinteza, facand abstractie de sursa de octeti, pot rezulta in intarzierea mica a codificatorului, cu eficiente mici de codificare redusa.

1.1.5 Eroarea canalului activ

Popularitatea crescanda a canalelor audio asupra retelelor wireless cum ar fi Internetul implica ca orice algoritm propus pentru astfel de aplicatii trebuie sa fie in stare sa se descurce cu un canal de zgomot variabil in timp. In particular, prevederile erorii canalului activ si protejarile de eroare trebuie sa fie incorporate la codificator in vederea obtinerii transmisiilor sigure a fisierelor digitale audio asupra canalelor protectoare de erori. O simpla idee ar putea fi sa se furnizeze o protectie mai buna la senzitivitatea de eroare si prioritatea octetilor importanti. De examplu, fisierele audio necesita eroarea maxima a canalului actie; altfel, erorile de transmisie vor strica intregul fisier audio. Numeroase coduri de codare/decodare [Lin82][Wick95][Bay197][Swee02][Zara02] pot fi si ele folosite. Includerea a codurilor de corectare a erorilor in fluxul de biti, pot ajuta la obtinerea reproducerii de erori a fisierului de intrare audio, totusi cu o complexitate si o viteza a octetului crescuta.

MPEG-4 necesita intstrumente pentru designul algoritmilor care satisfac o anumita viteza a octetului, intarziere, complexitate, precum si cereri de impiedicare a erorilor.

2. Procesarea semnalelor

Notiunea de semnal este o notiune centrala în electronica si telecomunicatii. Întrucît am aratat ca electronica este o tehnologie a prelucrarii informatiei, apare întrebarea: cine contine si transporta informatia? Raspunsul electronistilor: semnalele.

Un semnal este o marime fizica purtatoare de informatie. Cel mai adesea, este o functie scalara de variabila timp, ca în exemplele uzuale urmatoare:

- Tensiunea sau curentul furnizate de un traductor de temperatura

- Tensiunea de la intrarea unui amplificator de putere

- Tensiunea de la iesirea modulului tuner radio

- Tensiunea de la bornele microfonului

- Cîmpul electromagnetic produs în antena telefonului mobil (la emisie sau la receptie)

- Pozitia acului la un aparat indicator cu ac

- Presiunea aerului în sistemele pneumatice de masurare si comanda a proceselor (se foloseste în mediile cu potential de explozie)

- Pozitia deschis-închis a releului electromagnetic cu care se comanda functionarea centralei termice

- Succesiunea de valori afisate de ecranul unui voltmetru digital (numeric)

- Pozitia pedalei de acceleratie, transmisa catre carburator

Uneori, folosim semnalul în varianta înregistrata (memorata), în scopul reconstituirii informatiei initiale sau în scopul prelucrarii. Exemple:

- Înregistrarea vocii pe banda de magnetofon

- Înregistrarea vocii de pe un CD

Preview document

Procesarea Imaginilor - Pagina 1
Procesarea Imaginilor - Pagina 2
Procesarea Imaginilor - Pagina 3
Procesarea Imaginilor - Pagina 4
Procesarea Imaginilor - Pagina 5
Procesarea Imaginilor - Pagina 6
Procesarea Imaginilor - Pagina 7
Procesarea Imaginilor - Pagina 8
Procesarea Imaginilor - Pagina 9
Procesarea Imaginilor - Pagina 10
Procesarea Imaginilor - Pagina 11
Procesarea Imaginilor - Pagina 12
Procesarea Imaginilor - Pagina 13
Procesarea Imaginilor - Pagina 14
Procesarea Imaginilor - Pagina 15
Procesarea Imaginilor - Pagina 16
Procesarea Imaginilor - Pagina 17
Procesarea Imaginilor - Pagina 18
Procesarea Imaginilor - Pagina 19
Procesarea Imaginilor - Pagina 20
Procesarea Imaginilor - Pagina 21
Procesarea Imaginilor - Pagina 22
Procesarea Imaginilor - Pagina 23
Procesarea Imaginilor - Pagina 24
Procesarea Imaginilor - Pagina 25
Procesarea Imaginilor - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Procesarea Imaginilor.doc

Alții au mai descărcat și

Anliza și Prelucrarea Imaginilor

Introducere Prelucrarea de imagini este un domeniu care îsi pastreaza dinamismul în ciuda trecerii anilor. Dezvoltarile tehnologice au facilitat...

Tehnici pentru Recunoasterea Fetei

1. Introducere Recunoasterea automata a fetei umane este o problema foarte complexa rezolvata de oameni cu o pereche de senzori foarte complex-...

Arhitectura Calculatoarelor - Intel vs AMD

Rezultatele din testul 3DS Max 7 SPECapc Test Testul alaturat consta in crearea modelelor 3D, modificarea si randarea scripturilor. Conform...

OpenGL

Jocuri 3D pe calculator Laborator 1 OpenGL (Open Graphics Library) OpenGL este o interfata software pentru placile grafice (API). În 1992 a luat...

Codificarea și Decodificarea Datelor

Cand auzim acest titlu prima oara, imaginea care ne apare in minte este un calculator de la NASA care codifica date confidentiale si zece mii de...

Sisteme de Prelucrare Grafică

Curs nr. 1 Evolutia graficii: Se pot distinge mai multe etape: - grafica simpla care sa fie printata; - modele sau obiecte care trebuiau...

Overclocking

Placa video este responsabila cu afisarea imaginilor pe ecranul monitorului. Ea este a doua componenta, dupa procesor, care determina performanta...

Metode și Tehnici de Overclocking

Standardul DDR SDRAM a adus îmbunatatiri minore de ordin tehnologic fata de vechiul SDRAM, însa a dublat performanta. Datele sunt transmise atât pe...

Te-ar putea interesa și

Prelucrari grafice în Java

Imaginile sunt și un concept cu caracter informațional. Oamenii primesc pe cale vizuală cea mai mare parte din informația pe care sistemul lor...

Fundamentarea Strategiei de Comunicare în Marketing la Nivelul SC Complex Delta SRL

CAP. 1 : COMUNICAREA ÎN MARKETING – MIJLOC DE REALIZARE A OBIECTIVELOR POLITICII GLOBALE A ORGANIZATIEI ECONOMICE 1.1. Rolul comunicării în...

Studierea Imaginii Companiei Orange Moldova SA

INTRODUCERE Actualitatea temei cercetate. Tendinţele economiei contemporane orientează activitatea agenţilor economici spre o dezvoltare atît...

Cercetarea Imaginii Magazinului Adrian Comservice SRL

INTRODUCERE Cercetarea de marketing reprezintă o activitate formală prin care, cu ajutorul unor concepte, metode şi tehnici de investigare, în mod...

Procesarea Imaginilor - Calcul Indice Incrucisare pentru o Imagine de Test

1. Enunţarea temei proiectului Elaboraţi în C şi testaţi pe imaginile de test procedura de calcul a indicelui de încrucişare crossing_index. 2....

Rolul si Importanta Mass-Media in Crearea Imaginii Publice a Organizatiei din Domeniul Financiar-Contabil

2. Imaginea publică Imaginea publică se defineşte ca reprezentarea favorabilă pe care o instituţie sau o organizaţie o are în rândul publicului...

Lucrări fotogrammetrice de procesare a imaginilor aeriene digitale obținute cu UAV

Introducere Fotogrammetria reprezintă o aplicație a teledetecției sau un ansamblu de aplicații a imaginilor aeriene și satelitare care valorifică...

Procesarea Imaginilor în Sisteme Embedded

CAPITOLUL 1 - INTRODUCERE Proiectul de faţă îşi propune să investigheze posibilitatea de implementare a unor operaţii de prelucrare a imaginilor...

Ai nevoie de altceva?