Protectia si Securitatea Sistemelor Informationale

Proiect
7/10 (4 voturi)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 4711
Mărime: 46.00KB (arhivat)
Cost: 10 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Oprea Dumitru
Universitatea Al.I.Cuza,F.E.A.A.,Contabilitate si informatica de gestiune,Iasi

Cuprins

CUPRINS

Prefata

Cap. I Prezentarea firmei4

Cap. II Descrierea arhitecturii informationale a organizatiei X5

II.1. Descrierea sistemului informational din punct de vedere hardware.5

II.2. Reteaua interna.10

II.3. Descrierea arhitecturii informationale din punct de vedere software11

II.4. Arhitectura informationala din punct de vedere al personalului14

Cap. III Circulatia informatiilor 15

Cap. IV Clasificarea resurselor informationale.17

Cap. V Pericolele resurselor informationale.19

Extras din document

Prefata

Societatea, civilizatia umana, nu poate exista fara informatie si comunicarea ei. Relatia societate-informatie este indisolubila. Schimbul de informatii reprezinta o categorie esentiala în existenta societatii, o realitate care defineste primordial societatea în relatie cu toate componentele dezvoltarii acesteia.

Securitate! Toata lumea vorbeste de securitate: securitatea datelor din interiorul companiei, securitatea accesului la distanta, securitatea tranzactiilor pe Internet, intranet sau portal, securitatea în retelele wireless. Securitatea este o problema la ordinea zilei pentru majoritatea companiilor.

Cu aceasta problema se confrunta si firma X prezentata în acest proiect. Pentru a asigura o buna desfasurare a activitatii, cei de la conducere încearca sa ia cele mai bune masuri de precautie.

CAP. I PREZENTAREA FIRMEI

Firma X , înfiintata în anul 2004 are drept obiect de activitate reparatiile materialului rulant de cale ferata-vagoane de calatori si de marfa-si fabricatie de piese de schimb si subansambluri destinate materialului rulant.

Principalele domenii ale activitatii societatii sunt:

- reparatii si modernizari ale vagoanelor pentru transport de calatori;

- fabricatia de piese de schimb si subansambluri pentru locomotive si pentru vagoane de calatori si de marfa;

- reparatii ale vagoanelor pentru transport de marfuri;

- constructii de vagoane noi pentru transport de marfuri;

- confectii de piese forjate si matritate;

- constructii metalice-diverse;

- piese de schimb asamblate, subansambluri si echipamente pentru mijloace de transport rutiere;

Succesul firmei este:

- satisfacerea cerintelor calitative si termenelor clientilor

- orientarea spre noi posibilitati de dezvoltare a noi produse

- preocupare pentru satisfactia membrilor firmei

- orientarea spre crestere si profit

- imaginea publica si mediul în care functioneaza

- eficienta.

Întreprindere dispune de 9 cladiri. Într-o cladire cu doua etaje îsi au sediul principalele departamente. La parter întâlnim departamentul Protocol-Secretariat, departamentul Proiectare tehnico-tehnologica, normare precum si departamentul personal-salarizare. La etajul 1 gasim biroul directorului general, o sala pentru sedinte, Directia comerciala (aprovizionare-Desfacere), biroul Export-Import, precum si Centrul de calcul. La ultimul etaj asi au sediul urmatoarele departamente: biroul financiar, biroul contabilitate, biroul analize, biroul consilier tehnic si economic.

O alta cladire este folosita pentru depozitare, iar alaturi de aceasta o urmatoare constructie pentru analiza calitatii. Restul de 6 cladiri reprezinta sectii de productie.

Cladirile construite sunt pozitionate sub forma literei U.

Cap. II Descrierea arhitecturii informationale

a organizatiei X

Arhitectura unui sistem informatic face referire la structura sa. Conform teoriei generale a sistemelor, prin structura se descriu elementele componente ale sistemului, interconexiunile între acestea, pe de o parte, între acestea si sistem, pe de alta parte.

I. NOTIUNI INTRODUCTIVE. DEFINITII. LEGISLATIE IN VIGOARE

Leasingul s-a afirmat ca metoda de finantare pe termen mediu si lung in ultimele decenii, indeosebi in SUA si tarile Europei Occidentale. In esenta, leasingul este o forma de inchiriere realizata de societati financiare specializate (societati de leasing) a unor bunuri de echipament catre firme (beneficiari), care nui dispun de fonduri proprii, ori nu pot sau nu doresc sa recurga la credite bancare pentru cumpararea acestora de la producatori.

Operatiunile de leasing au devenit o necesitate datorita ritmului rapid al progresului tehnic si al concurentei, ritm care devanseaza posibilitatile de autofinantare sau de creditare ale agentilor economici.

Aceasta presupune, in principiu, doua contracte: unul de vanzare-cumparare, incheiat intre producator, ca vanzator, si societatea de leasing, care crediteaza operatiunea de leasing in calitate de cumparator si un contract de locatiune incheiat intre societatea de leasing si un tert beneficiar. Operatiunea este initiata de firma care doreste inchirierea produsului si care se adreseaza in acest sens societatii de leasing cu o cerere de oferta. Societatea de leasing, in urma acceptarii cererii, procedeaza la stabilirea contactului cu producatorul bunului solicitat, in vederea achizitionarii acestuia. In acest proces este implicat direct si viitorul beneficiar. Urmeaza incheierea contractului de leasing si cumpararea bunului de catre societatea de leasing in vederea punerii lui la dispozitia beneficiarului.

Pentru utilizarea bunului, beneficiarul va plati societatii de leasing costul, sub forma de rate esalonate pe perioada de valabilitate a contractului incheiat.

La sfarsitul perioadei de inchiriere, beneficiarul are o tripla optiune: sa abandoneze contractul, sa-l prelungeasca sau sa cumpere bunul la valoarea reziduala.

Sunt cunoscute doua tipuri de contracte de leasing:

-leasingul financiar , care transfera , in mare masura, toate riscurile si avantajele aferente dreptului de proprietate asupra bunului .Titlul de proprietate poate fi transferat , in cele din urma , sau nu.

-leasingul operational , care este operatiunea de leasing ce nu intra in categoria leasingului financiar.

Conform prevederilor legale existente, societatile aplica tratamente contabile diferite, astfel:

- societatile care aplica OMFP nr 94/2001 pentru aprobarea Reglementarilor Contabile Armonizate cu Directiva a IV-a a comunitatii Economice Europene si cu Standardele Internationale de Contabilitate au in vedere IAS Leasing;

- societatile care conduc contabilitatea conform OMFP nr 306/2002 pentru aprobarea Reglementarilor contabile simplificate, armonizate cu Directivele Europene, respecta dispozitiile OG nr 51/1997, republicata, si prevederile Legii nr 571/22.12.2003 privind Codul Fiscal.

II. LEASINGUL FINANCIAR

1. Leasingul financiar aspecte juridice

Operatiunile de leasing financiar sunt reglementate in legislatia romaneasca prin Ordonanta Guvernului nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing , republicata in M.O. nr. 9/2000, modificata si completata de Legea nr. 533/2004 precum si Legea nr. 571/ 2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare.

Ordonanta Guvernului nr. 51/1997, republicata , defineste leasingul drept o operatiune comerciala prin care o parte , denumita locator/finantator , transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun al carui proprietar este celeilalte parti, denumite utilizator , la solicitarea acesteia , contra unei plati periodice, denumita rata de leasing. La sfarsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale.

Preview document

Protectia si Securitatea Sistemelor Informationale - Pagina 1
Protectia si Securitatea Sistemelor Informationale - Pagina 2
Protectia si Securitatea Sistemelor Informationale - Pagina 3
Protectia si Securitatea Sistemelor Informationale - Pagina 4
Protectia si Securitatea Sistemelor Informationale - Pagina 5
Protectia si Securitatea Sistemelor Informationale - Pagina 6
Protectia si Securitatea Sistemelor Informationale - Pagina 7
Protectia si Securitatea Sistemelor Informationale - Pagina 8
Protectia si Securitatea Sistemelor Informationale - Pagina 9
Protectia si Securitatea Sistemelor Informationale - Pagina 10
Protectia si Securitatea Sistemelor Informationale - Pagina 11
Protectia si Securitatea Sistemelor Informationale - Pagina 12
Protectia si Securitatea Sistemelor Informationale - Pagina 13
Protectia si Securitatea Sistemelor Informationale - Pagina 14
Protectia si Securitatea Sistemelor Informationale - Pagina 15
Protectia si Securitatea Sistemelor Informationale - Pagina 16
Protectia si Securitatea Sistemelor Informationale - Pagina 17
Protectia si Securitatea Sistemelor Informationale - Pagina 18
Protectia si Securitatea Sistemelor Informationale - Pagina 19
Protectia si Securitatea Sistemelor Informationale - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Protectia si Securitatea Sistemelor Informationale.DOC

Alții au mai descărcat și

E-Learning

Premizele crearii societatii informationale au fost asigurate prin producerea masiva si raspândirea vertiginoasa a calculatoarelor electronice,...

Auditul Sistemelor Informatice la Sirius SA

Cap. 1 Descrierea sistemului informatic SIRIUS S.A. este o societate pe actiuni constituita conform legii 31/1990 republicata cu capital integral...

Sistem Informatic de Gestiune a Aprovizionarilor cu Materiale

1. INTRODUCERE: Societatea zilelor noastre se bucura de un timp al informatizari, informatizare ce in unele cazuri este chiar indispensabila....

Implemetarea unei Platforme de E-Learning

DETALII 1. PRECIZARI SI DATE INITIALE: Desi exista numeroase definitii posibile pentru termenul de e-learning, o varianta acceptabila in limba...

Analiza și Proiectarea Sistemelor Informatice

ANALIZA SI PROIECTAREA SISTEMELOR INFORMATICE INTRODUCERE Analiza si proiectarea sistemelor informatice comporta o varietate mare de activitati...

Inginerie Software

1. Specificarea cerintelor sistemului software La o agentie de zboruri un client poate, prin intermediul unor terminale instalate in sediul...

Arhitectura Calculatoarelor

I. Arhitectura calculatoarelor 1. Scurt istoric Momentul iniţial al istoriei calculatoarelor este, de obicei legat de numele matematicianului...

Unitatea de Hard-Disc

UNITATEA DE HARD-DISC Unitatea de hard-disc este pentru utilizatori o parte foarte importanta a unui sistem de calcul. O unitate de hard-disc este...

Ai nevoie de altceva?