Extras din document
INTRODUCERE
Reteaua de calculatoare (network) este un ansamblu de calculatoare (sisteme de calcul) interconectate prin intermediul unor medii de comunicatie (cablu coaxial, fibra optica, linie telefonica, ghid de unde) in scopul utilizarii in comun de catre mai multi utilizatori a tuturor resurselor fizice (hardware), logice ( software de baza si aplicatii) si informationale (baze de date, fis iere), asociate calculatoarelor din retea. In general, toate retelele au anumite componente, functii si caracteristici comune, printre acestea sunt Servere (Calculatoare care ofera resurse partajate pentru utilizatorii retelei), Clienti (Calculatoare de lucru care acceseaza resursele partajate in retea de un server, Mediu de comunicatie (Modul si elementele in care sunt conectate calculatoarele in retea), Date partajate ( Fisiere puse la dispozitie de serverele de retea), Imprimante (sau alte periferice partajate), Resurse (Fisiere, imprimante si alte componente care pot fi folosite de utilizatorii retelei).
In functie de raspândirea geografica, implicit de dimensiuni, retele le se clasifica in retele locale (LAN ) care lucreaza la nivelul unei cladiri sau al unui grup de cladiri având distanta intre statiile de lucru de 10 – 1000 m, retele teritoriale (WAN ) care lucreaza la nivelul unei regiuni sau la nivel mondial având distanta intre statiile de lucru de ordinul miilor de kilometrii, retele publice (PDN ) (lucreaza la nivelul unei regiuni sau la nivel mondial si au acces la diverse retele locale, de exemplu Internet (e -mail, WWW – World Wide We b), Usenet si Eunet (posta electronica si circulatia stirilor), Csnet si Arpanet (cercetare stiintifica), Bitnet (informatii in diverse domenii)
Internet este o “retea de retele”, cu zeci sau sute de milioane de calculatoare, dispuse pe întregul glob, stationare sau mobile, retea ce detine cantitati uriase de informatii, din care foarte multe pot fi consultate fara restrictii, iar unele contra cost sau numai cu diferite parole de acces. Fiecare individ care poseda un calculator cu modem cu viteza de transmitere de cel putin 14,4 kbps (kilobiti pe secunda, viteza indicata fiind cea minima pentru Internet, se recomanda chiar o viteza mai mare), o linie telefonica fixa sau mobila, se poate conecta la aceasta mare retea prin intermediul unei firme furnizoare de servicii Internet. În cadrul retelei Internet poate fi folosita posta electronica sau pot fi consultate site-uri ale retelei WWW.
Reteaua World Wide Web, denumita Web sau WWW, este partea cea mai dezvoltata din internet. A fost creata în 1989, la centrul european de cercetari nucleare. Reteaua este bazata pe grafica, fiind folosit un limbaj special, HTML (Hypertext Markup Language – limbaj de marcare pentru hipertext). Cu un click pe textul sau imaginea grafica cu o anumita codificare se ajunge la alte documente denumite pagini Web (Web pages), unde se pot vedea imagini, text, videoclipuri, se pot asculta mesaje vocale. Pe ecranul propriului calculator pot fi aduse imagini din toata lumea sau informatii referitoare la orice domeniu de activitate. Totul este sa “salvati” pe hard-diskul calculatorului propriu. O alta modalitate de utilizare a internetului o reprezinta dialogul efectiv realizat cu ajutorul chat-ului.
1.1. CONCEPTUL DE RETEA
Reteaua de calculatoare (network) este un ansamblu de calculatoare (sisteme de calcul) interconectate prin intermediul unor medii de comunicatie (cablu coaxial, fibra optica, linie telefonica, ghid de unde) in scopul utilizarii in comun de catre mai multi utilizatori a tuturor resurselor fizice (hardware), logice ( software de baza si aplicatii) si informationale (baze de date, iere), asociate calculatoarelor din retea.
In general, toate retelele au anumite componente, functii si caracteristici comune, printre acestea sunt urmatoarele :
- Servere - Calculatoare care ofera resurse partajate pentru utilizatorii retelei.
- Clienti - Calculatoare de lucru (terminale, statii de lucru) care acceseaza resursele partajate in
retea de un server.
- Mediu de comunicatie- Modul si elementele in care sunt conectate calculatoarele in retea.
- Date partajate - Fisiere puse la dispozitie de serverele de retea.
- Imprimante sau alte periferice partajate
- Resurse - Fisiere, imprimante si alte componente care pot fi folosite de utilizatorii retelei.
In Fig.1 sunt reprezentate principalele componente ale unei retele de calculatoare, enumerate mai sus. Rolul principal al unei retele este de a permite partajarea urmatoarelor trei categorii de resurse :
a) Resurse fizice
b) Resurse logice
c) Resurse informationale.
a) Partajarea resurselor fizice reprezinta posibilitatea utilizarii in comun, de mai multi utilizatori, a unitatilor de discuri, imprimante, scannere etc. Acest lucru inseamna ca se poate instala oricare dintre unitatile enumerate mai sus, dupa care urmeaza operatiunile de partajare (sharing). In urma declararii partajate a unui echipament (hard disc, CD-ROM, imprimanta, etc.), toate calculatoarele din retea au acces la acest echipament.
b) Partajarea resurselor logice (programe). Resursele logice ale unui calculator sunt de fapt, ansamblul de programe sistem sau de aplicatii. Se recomanda ca programele, pe care le folosesc toti utilizatorii din retea, sa fie puse pe un disc partajabil. In acest fel nu mai este nevoie ca fiecare utilizator sa pastreze o copie a respectivelor programe, ce se utilizeaza in comun.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Retele de Calculatoare.doc