Retele de Calculatoare

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Retele de Calculatoare.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 90 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Calculatoare, Alte Domenii

Cuprins

Prefata.3
1. Notiuni de baza.4
1. Modelul OSI si TCP/IP.4
2. Necesitate administrarii.13
2. Managementul retelelor de calculatoare.15
2.1 SNMP.15
2.2 Arhitectura SNMP.18
2.3 Coexistenta SNMPv1, SNMPv2, SNMPv3.55
3. Aplicatii pentru managementul retelelor de calculatoare.87
Nagios.87
Bibliografie.91

Extras din document

Lucrarea Modele si solutii pentru administrarea reteleor de calculatoare contine o prezentare succinta a protocolului de administrare SNMP (Simple Network Management Protocol), protocol ce faciliteaza schimbul de informatii mangeriale între componentele unei retele. Lucrarea reprezinta un prim pas în întelegerea conceptului de management a unei retele de calculatoare.

Documentul este structurat pe 4 capitole, fiecare distinct de anteriorul, încercându-se astfel acoperirea unui domeniu cât mai vast, pentru o întelegere cât mai buna a notiunilor de administrare .

Capitolul1 prezinta o serie de notiuni introductive, de baza, pentru o întelegere mai buna a notiunilor viitoare. Sunt descrise notiuni recapitulative despre modelul OSI si TCP/IP precum si argumente pentru necesitatea administrarii.

Capitolul2 reprezinta punctul central al acestei lucrari. Sunt descrise aici pe larg notiuni introductive despre managementul unei retele de calculatoare. O parte integranta a acestui capitol o reprezinta arhitectura SNMP colectia de statii care administreaza reteaua si elementele de retea, precum si coexistenta celor trei tipuri de versiuni SNMP: versiunea 1 (SNMPv1), versiunea 2 (SNMPv2), versiunea 3 (SNMPv3). În cadrul subcapitolului Coexistenta SNMPv1, SNMPv2, SNMPv3, s-a insistat asupra versiunii 3 (SNMPv3) care se detaseaza de versiunile anterioare prin noile facilitati referitoare la securitate ce le aduce in managementul retelei.

Capitolul3 prezinta o aplicatie practica a managementului retelelor de calculatoare.

Capitolul4 prezinta concluziile ce se desprind din aceasta lucrare.

1. Notiuni de baza

Retelele de calculatoare reprezinta o colectie de sisteme interconectate care pot comunica între ele. O retea de calculatoare care interconecteaza diferite sisteme de calcul poate functiona în bune conditii numai daca exista o conventie care stabileste modul în care se transmite si se interpreteaza informatia, conventie numita protocol. Protocolul reprezinta setul de reguli prin care se stabileste modul în care trebuie sa fie transmisa si receptionata informatia folosind calculatoare.

Pachetele reprezinta unitatea de baza a comunicatiilor in retea. Pentru ca mai multi utilizatori sa poata transmite simultan informatii în retea, datele trebuie fragmentate în unitati mai mici si mai usor de manevrat, de aceea s-a introdus notiunea de pachete sau cadre.

1.1 Modelul OSI

În încercarea sa de standardizare a protocoalelor de comunicatie, ISO (Open Systems Interconnection) a propus un model de retea, structurat pe sapte niveluri ierarhice  model cunoscut sub numele de modelul de referinta ISO pentru interconectarea sistemelor deschise sau, mai pe scurt, modelul de referinta OSI (ISO).

Nivelurile sunt separate între ele prin niste granite numite interfete.Toate cererile sunt transmise de la un nivel la altul prin intermediul interfetelor.

Prin sisteme deschise se înteleg sisteme care fac publice conceptul si toate detaliile lor de implementare, permitând atasarea de noi entitati care îi respecta regulile (deci extinderea sa cu usurinta) dar si participarea specialistilor la perfectionarea sa.

Numarul de 7 niveluri pentru modelul de referinta OSI (ISO) a fost stabilit având în vedere urmatoarele considerente:

Fiecare nivel este responsabil pentru realizarea unui subset de functii necesare procesului de comunicare.

Fiecare nivel ofera un numar de functii elementare (primitive) care se bazeaza pe functiile oferite de catre nivelul inferior.

Fiecare nivel ofera servicii nivelului superior.

Schimbarile la un nivel nu trebuie sa influenteze nivelul superior.

În cele ce urmeaza, prezentam succint rolul fiecarui nivel ierarhic al modelului de referinta OSI (ISO).

Nivelul fizic este primul nivel din modelul OSI si asigura mijloacele mecanice, electrice, functionale si procedurale pentru activarea, mentinerea si dezactivarea circuitelor de date, la cererea nivelului Legatura de date. Circuitele de date reprezinta o cale pentru comunicarea între doua sau mai multe entitati fizice si accesoriile necesare pentru transmiterea de biti prin circuit.

O alta functie a nivelului fizic este multiplexarea reprezentata de transmisia a doua sau mai multe conexiuni pe un singur circuit. Nivelul fizic permite transmisia duplex adica transmisia se face în ambele directii si semi-duplex când transmisia se face în ambele directii dar secvential.

Fisiere in arhiva (1):

  • Retele de Calculatoare.doc