Securitatea Bazelor de Date

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Securitatea Bazelor de Date.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 5 fisiere doc, xls de 74 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Grigore Daniel

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 9 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Cuprins

1. Securitatea datelor . pag. 4
1.1 Securitatea la nivel de sistem . pag. 7
1.2 Securitate la nivel de date . pag. 8
1.3 Securitate la nivel de utilizator . pag. 9
1.4 Controlul accesului autorizat in sistemele centralizate . pag. 11
1.5 Administrarea utilizatorilor si a resurselor . pag. 13
1.6 Metode de autentificare a utilizatorilor . pag. 14
1.7 Administrarea utilizatorilor. Exemple. . pag. 19
1.8 Administrarea parolelor si a resurselor utilizand profiluri. Exemple. pag. 24
1.9 Informatii despre utilizatori si profiluri. . pag. 32
1.10 Administrarea privilegiilori si a role-urilor . pag. 32
1.11 Acordarea privilegiilori si a role-urilor. Exemple. . pag. 42
1.12 Revocarea privilegiilori si a role-urilor . pag. 46
1.13 Controlul accesului autorizat in sisteme distribuite . pag. 48
1.14 Informatii despre privilegii si role-uri . pag. 50
2. Auditarea . pag. 50
2.1 Optiuni de audit. Exemple. . pag. 51
2.2 Mecanisme pentru audit . pag. 55
2.3 Informatii despre audit. . pag. 57
3. Oracle’s Middleware Security. . pag. 58
3.1 Single On . pag. 61
3.2 Suport pentru PKI. . pag. 62
3.3 Securitatea serviciilor oferite de Oracle HTTP Server . pag. 63
3.4 Securitate Java in Oracle AS . pag. 64
3.5 Oracle AS Portal – elemente de securitate . pag. 64
3.6 Utilizatorii portalului. . pag. 66
3.7 Concluzii . pag. 66
4. Aplicatie . pag. 67
5. Bibliografie . pag. 69

Extras din document

1. SECURITATEA DATELOR

Securitatea este o preocupare constanta in proiectarea si dezvoltarea bazelor de date. In mod uzual, nu se pun probleme legate de existenta securitatii, ci mai de graba de cat de mare va fi aceasta. Un SGBD are in mod caracteristic mai multe nivele de securitate, pe langa cele oferite de sistemul de operare sau de retea. De obicei, un SGBD detine conturi pentru utilizatori, care necesita o parola de conectare ce trebuie autentificata pentru a accesa datele.

Un SGBD ofera de asemenea si alte mecanisme cum ar fi grupurile, rolurile, privilegiile si profilurile care dau securitatii mai mult rafinament. Aceste nivele de securitate nu prevad numai constrangeri, ci si stabilirea politicii de securitate. De exemplu, intr-un sistem de electornic banking o companie isi poate deschide un cont la o banca, iar accesul persoanelor din cadrul companiei pentru consultarea contului va fi autorizat printr-un nume si cel putin o parola. In plus, accesul poate fi diferentiat intre diferiti membri ai companiei, numai unora dintre ei fiindu-le permis sa faca si tranzactii asupra contului. Pe de alta parte, personalul bancii poate avea acces la informatii despre toate conturile din banca.

In Oracle, securitatea datelor este asigurata in primul rand prin intermediul utilizatorului de data (in sensul folosit de Oracle, un utilizator al bazei de date este de fapt un cont si nu se identifica cu o persoana care acceseaza baza de date ; in general, mai multe persoane pot folosi acelasi cont de acces). Orice obiect al bazei de date este proprietatea unui utilizator, schema unui utilizator cuprinzand toate obiectele pe care acesta le detine. Pentru a accesa un obiect, un utilizator trebuie fie sa fie proprietarul acelui obiect, fie sa aiba privilegiile necesare pentru aceasta operatie. Privilegiile pot fi acordate direct unui utilizator sau pot fi grupate in roluri, care la randul lor pot fi acordate utilizatorului.

Baza de date Oracle contine propriul ei sistem de securitate care previne accesul neautorizat la baza de date. Sistemul de securitate al bazei de date Oracle este realizat prin intremediul utilizatorilor bazei de date. Serverul bazei de date solicita numele utilizatorului si parola pentru fiecare accesare a bazei de date ; indiferent de utilitarul folosit pentru interfata, serverul bazei de date nu permite accesul la baza de date daca nu este utilizat un nume si o parola corecta.

Nota : Asa cum s-a mai mentiona, in contextul bazei de date Oracle, un utilizator inseamna de fapt un cont de utilizator si nu o persoana care acceseaza baza de date. Evident, o persoana poate accesa baza de date folosind unul sau mai multi utilizatori Oracle, iar mai multe persoane pot accesa baza de date folosind acelasi utilizator Oracle (acesta este cazul cel mai intalnit).

O schema este o colectie de obiecte disponibile unui utilizator. Obiectele schemei sunt structuri logice ce se refera efectiv la datele unei baze de date precum tabele, vederi, secvente, indecsi, sinonime, etc.

Fiecarui utilizator al bazei de date ii sunt acordate anumite drepturi cunoscute sub numele de privilegii. Un privilegiu este permisiunea de a executa o actiune sau de a accesa un obiect apartinand unui alt utilizator. In Oracle, un utilizator nu poate executa nici un fel de actiune fara a avea privilegiul sa o faca. In acest sens unui utilizator ii pot fi acordate sau revocate privilegii.

Accesul unui utilizator la baza de date este administrat printr-un numar de drepturi numite privilegii de sistem, sau privilegii la nivelul bazei de date, care permit utilizatorului sa efectueze operatii precum conectarea la baza de date si crearea de obiecte. Odata ce utilizatorul a creat obiecte ale bazei de date, el este apoi responsabil de a acorda drepturi altor utilizatori pentru obiectele care sunt proprietatea lui. Aceste drepturi sunt numite privilegii la nivel de obiect.

Rolurile sunt utilizate pentru a simplifica administrarea privilegiilor. Astfel, in loc de a acorda un anumit privilegiu direct unui utilizator, privilegiile sunt acordate unui rol, iar un rol este acordat la randul lui unui utilizator. Cu alte cuvinte, rolurile reprezinta un grup de privilegii.

Securiatea datelor este o functie importanta a unui sistem de baze de date, care protejeaza datele impotriva accesului neautorizat. Securitatea datelor are doua componente: protejarea datelor si controlul accesului autorizat.

Protejarea datelor este necesara pentru a nu permite utilizatorilor neautorizati sa inteleaga continutul fizic al datelor. Aceasta functie este oferita, de obicei, de sistemele de operare, centralizate sau distribuite. Principala abordare a protejarii datelor este criptarea lor, lucru util atat in cazul in care informatia este stocata pe disc, cat si cand informatia este transmisa intr-o retea. Datele criptate pot fi decriptate numai de utilizatorii autorizati, care “stiu” codul.

Fisiere in arhiva (5):

  • Anexa1.doc
  • Anexa2.xls
  • Bibliografie.doc
  • Cuprins.doc
  • Lucrare de diploma.doc