Securitatea Calculatoarelor

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Calculatoare
Conține 2 fișiere: docx, pptx
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 3522
Mărime: 1.61MB (arhivat)
Cost: 5 puncte
Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică

Cuprins

Cuprins

Introducere

1. Importanţa securităţii

2. Ameninţările de securitate

2.1 Viruşi, viermi şi troieni 4

2.2 Securitatea web 5

2.3 Adware, spyware şi grayware 5

2.4 Spam-ul şi ferestrele de tip pop-up 6

2.5 Atacurile de tip TCP/IP 6

3. Procedurile de securitate

3.1 Modalităţii de protejare a datelor 7

3.1.1 Protejarea prin parolă

3.1.2 Criptarea datelor

3.1.3 Proteţia porturilor

3.1.4 Backup al datelor

3.1.5 Securitatea sistemului de fişiere

3.2 Tehnicile de securitate ale reţelelor fără fir (wireless) 9

4. Tehnicile comune de întreţinere preventivă pentru securitate

4.1 Actualizarea semnăturilor software-urilor anti-virus şi anti-spyware 10

4.2 Instalarea pachetelor de servicii şi a patch-urilor de securitate pentru sistemul de operare 11

5. Depanarea problemelor de securitate

Concluzii

Bibliografie

Extras din document

Introducere

Acest proiect a fost scris pentru a răspunde la necesitatea unei mai bune înţelegeri a securităţii calculatoarelor. Multe persoane şi companii intenţionează să-şi întărească securitatea reţelelor şi a datelor ce pot fi expuse atacurilor. Acest proiect vă aduce suficiente informaţii despre securitate, cu care vă puteţi întări noile cunoştinţele pentru propiul avantaj.

Am scris această lucrare pornind de la ideea că toţi cititorii vor să ştie despre securitate, dar ei nu înţeleg cu adevărat riscurile, tehnicile şi soluţiile disponibile. Astfel fiecare capitol tratează un anumit aspect al unui model generat de securitate treptată şi vă permite să vedeţi şi să înţelegeţi de ce este necesară securitatea pentru fiecare domeniu, ce ar trebui să luaţi în calcul şi cum ar trebui să procedaţi.

Scopul acestui proiect este să ofere o resursă pentru fiecare persoană interesată de securitate. Speranţa mea este ca tuturor cititorilor să le fie utilă.

Această lucrare a fost scrisă cu gândul la studenţii care întâmpină frecvent probleme de securitate, sau pentru cei care nu au ştiut de existenţa anumitor atacuri de securitate.

Proiectul este gândit să fie flexibil şi să vă permită să treceţi uşor de la un capitol la altul, de la o secţiune la alta a capitolelor, pentru a găsi doar materialul de care aveţi nevoie. Dacă intenţionaţi să le citiţi pe toate veţi înţelege importanţa securităţii, care sunt ameninţările, procedurile de securitate, dar şi cum să preveniţi potenţialele atacuri.

Din punctul meu de vedere este necesar să ne informam despre securitate înainte de a întâmpina o situatie neplacută care ne-ar afecta datele importante dar şi reputaţia în cazul unor documente personale.

Securitatea calculatoarelor

1. Importanţa securităţii

Securitatea la nivel de PC şi reţea ajută la menţinerea în funcţiune a datelor şi echipamentelor precum şi la permiterea accesului doar persoanelor autorizate. Tot personalul dintr-o organizaţie ar trebui să acorde o prioritate ridicată elementelor de securitate pentru că oricine poate fi afectat de o infiltrare în sistemul de securitate.

Printre primele responsabilitaţi ale unui tehnician se găsesc elementele de securitate a datelor şi reţelei. Este necesară cunoasterea metodelor de configurare pentru a menţine reţeaua sigură şi în acelaşi timp disponibilă celor care vor să o acceseze. Tehnicianul trebuie să se asigure că actualizările şi patch-urile sunt aplicate, un software de tip anti-virus este instalat iar un sistem anti-spyware este folosit.

2. Ameninţările de securitate

Pentru a proteja cu succes calculatoarele si reţeaua, trebuie ştiut că sunt două tipuri de ameninţări în domeniul securităţii calculatoarelor:

- La nivel fizic – Evenimente sau atacuri ca furtul, defectarea, distrugerea echipamentelor precum servere, switch-uri sau sistemul de cablare.

- La nivelul datelor – Evenimente şi atacuri ca înlăturarea, coruperea, furtul de informaţii precum şi restricţionarea sau permiterea accesului la informaţii.

Amenintări de securitate pot apărea din interiorul sau exteriorul unei organizaţii, nivelul problemelor cauzate putând să varieze semnificativ:

- Interne – Angajaţii au acces la date, echipamente şi reţea

- Externe – Utilizatori din afara organizaţiei care nu au acces autorizat la date

2.1 Viruşi, viermi şi troieni

Un virus este un program scris cu intenţia de a crea daune şi trimis de catre atacatori. Virusul este transferat la un alt calculator prin intermediul e-mail-ului, transferului de fişiere şi a mesageriei instante. Virusul se ascunde prin ataşarea la un fişier de pe calculator. Când fişierul este accesat, virusul se declansează şi infectează calculatorul. Un virus are puterea de a deteriora sau chiar de a şterge fişierele de pe calculatorul dumneavoastră, de a folosi e-mail-ul dumneavoastră pentru a se răspândi pe alte calculatoare sau chiar de a şterge întrega unitate de hard disk.

Preview document

Securitatea Calculatoarelor - Pagina 1
Securitatea Calculatoarelor - Pagina 2
Securitatea Calculatoarelor - Pagina 3
Securitatea Calculatoarelor - Pagina 4
Securitatea Calculatoarelor - Pagina 5
Securitatea Calculatoarelor - Pagina 6
Securitatea Calculatoarelor - Pagina 7
Securitatea Calculatoarelor - Pagina 8
Securitatea Calculatoarelor - Pagina 9
Securitatea Calculatoarelor - Pagina 10
Securitatea Calculatoarelor - Pagina 11
Securitatea Calculatoarelor - Pagina 12
Securitatea Calculatoarelor - Pagina 13
Securitatea Calculatoarelor - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Securitatea Calculatoarelor
    • Securitatea Calculatoarelor.docx
    • Securitatea Calculatoarelor.pptx

Alții au mai descărcat și

Proiectarea Aplicatiilor de Comert Electronic - Aplicatie de Food-Ordering

Progresele realizate recent în domeniile tehnologie-calculatoare, telecomunicatii si software, precum si în alte domenii ale informatiei, au...

Transferul Datelor pe Internet

Capitolul I 1. Retele de calculatoare 1.1 Introducere Istoria relativ scurta a tehnicii de calcul a inceput in ultima perioada sa se aglomereze...

Tehnologia Portal - Suport pentru Afaceri Electronice

1. CONSIDERAŢII PRIVIND AFACERILE ELECTRONICE 1.1. INTERNETUL - MEDIU DE AFACERI Interferenţele Internetului, în diferite domenii de activitate,...

Securitatea Bazelor de Date

1. SECURITATEA DATELOR Securitatea este o preocupare constanta in proiectarea si dezvoltarea bazelor de date. In mod uzual, nu se pun probleme...

Securitatea in Retelele TCP-IP

INTRODUCERE Societatea modernă infor¬matizată reprezintă deja o realitate, în care se ignoră frontierele şi se trece peste orice constrângeri de...

Firewall

Securitatea afacerilor electronice:Firewall 1. Introducere În economia actuală informaţia este unul dintre cele mai importante bunuri ale unei...

Sisteme de Securitate in Retele de Calculatoare

1. Introducere in retelele cu acces la Internet TIPURI DE RISCURI - VEDERE GENERALA Conectarea unui sistem de calcul la Internet il expune la...

Protectia si Securitatea Informatiilor

SISTEM BLINDAT –prezentarea celor mai cunoscute amenintari informatice , comportamentul acestora si cum ne putem feri de ele pe viitor Cand vorbim...

Ai nevoie de altceva?