Sisteme de Operare - Windows 98

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4859
Mărime: 25.76KB (arhivat)
Cost: 9 puncte

Cuprins

SISTEME DE OPERARE

Prezentare generala

Caracteristicile unui sistem de operate

Tipuri de sisteme de operare

Structura sistemului de operare

SISTEMUL DE OPERARE WINDOWS 98

1. Caracterizarea generala a sistemului de operare Windows 98

2. Componentele ecranului Windows 98

3. Butonul Start

4. Bara de task-uri

5. Pictograme (Icon-uri)

6. Modalitati de gestionare a dosarelor si fiserelor în Windows 98

a. My Computer

b. Windows Explorer

c. Recycle Bin

d. Control Panel

BIBLIOGRAFIE

Extras din document

SISTEME DE OPERARE

Prezentare generala

Se stie ca, pe lânga componenta sa fizica (hardware), calculatorul mai are nevoie, pentru a putea functiona, si de - componenta informationala sau software. Aceasta componenta a sistemului poate fi grupata astfel:

- Soft de baza, care cuprinde:

- Sisteme de operare

- Probleme utilitare

- Soft aplicativ (programe aplicative)

Se numeste sistem de operare ansamblul programelor si procedurilor care asigura îndeplinirea functiilor de baza ale sistemului de calcul.

Programe aplicative sunt programe care rezolva, prin prelucrarea unor date, probleme concrete ale utilizatorilur, din diferite domenii de activitate.

Sistemul de operare este deci un program special cu rol de interconactare, control si gestiune asupra resurselor fizice si software ale sistemului de calcul si care asigura interfata acestei entitati cu mediu extern.

Putem spune ca un sistem de operare reprezinta, în acelas timp:

- Componenta de baza a software-ului unui sistem de calcul, fara de care acesta nu-si poate duce la îndeplinere functiile pentru care a fost create.

- Ansamblul de programe care asigura utilizare optima a resurselor fizice si logice ale unui sistem de calcul si concura la pregatirea, punerea în lucru si coordonarea programelor utilizatorului.

- Componenta care supervizeaza functiile calculatorului, asigurând interfata cu mediul extern.

În esenta, un sistem de operare gestioneaza echipamente, controleaza programe si prelucraza comenzi.

Datorita puterii si flexibilitatii lor, calculatoarele nu sunt capabile doar sa execute calcule, ci pot realiza si sarcini complexe de supraveghere a propriilor lor operatii. Ca - ironie a sortii, cele mai sofisticate programe nu sunt create pentru activitatea utilizatorului, ci pentru a avea grija de munca proprie a calculatorului.

Un sistem de operare trebuie sa aiba capacitatea se a se adapta la modificarile tehnologice, ramânând în acelasi timp compatibil cu hardware-ul anterior. Realizatorii sistemelor de operare trebuie sa tina seama de evolutia tehnicii de calcul, astfel încât sa se poate beneficia de toate avantajele pe care acestea le ofera.

Alegerea unui sistem de operare se face în functie de structura hardware a calculatorului si de preferintele utilizatorului.

Unul din factorii esentiali îl reprezinta usurinta în utilizare, aspect caruia nu i-au dat initial mare importanta decât realizatorii sistemului de operare de la Macintosh. Pentru a înbunatatii acest aspect al asigurarii unui noi mod de dialogare om-calculator cât mai agreabil si la îndemâna tuturor, compania Microsoft a realizat un program ce oferea un mediu de lucru mai prietenos, denumit Windows. Acesta nu era însa la început un sistem de operare. Ci doar - interfata grafica de lucru, deoarece el presupunea initial existenta sistemului de operare DOS. În 1995, mediul Windows a fost transformat în sistem de operare, aparut sub numele de Microsft (MS) Windows 95. A urmat evolutia rapida a acestuia, devenind pe rând MSWindows 97, MSWindows 98, MSWindows NT, MSWindows 2000, MsWindows Milenium.

Caracteristicile unui sistem de operate

Un sistem de operare, ca program ce gestioneaza resursele sistemului de calcul si care coordoneaza si controleaza întreaga functionare a acestuia, trebuie sa aiba urmatoarele calitati:

- Utilitate – sistem de oparare realizeaza interfata dintre calculator si programele de aplicatie. El trebuie sa aiba în vedere toate necesitatile acestor programe.

- Generalitatea - sa depinda cât mai putin de tipul de echipament pe care este instalat.

- Eficienta - sa asigure un bun acces la resursele fizice ale calculatorului.

- Transparenta – sa permita utilizatorului sa-si însuseasca usor facilitatile pe care le ofera.

- Flexibilitate – sa permita modificarari în functie de cerintele utilizatorului.

- Opacitatea – utilizatorul sa nu fie nevoit sa cunoasca sistemul de operare la nivel jos, ci doar la nivel de interfata.

- Securitatea – sistemul de operae trebuie sa fie protejat împotriva încercarilor de distrugere din aplicatii sau ale utilizatorului.

- Integritatea – erorile de sistem sa fie clar delimitate de erorile din programe si sa nu se influenteze reciproc,

- Disponibilitatea – sistemul de operare trebuie sa aiba posibilitatea de a-si continua activitatea în caz de eroare, sa poata izola erorile pentru a putea functiona.

- Serviabilitatea – sistemul de operare trebuie sa poata furniza utilizatorului informatiile necesare pentru depanarea programelor sale.

- Extensibilitatea – sistemul de operaretrebuie sa i se adauge noi facilitati în functie de nevoile crescânde ale utilizatorului.

Preview document

Sisteme de Operare - Windows 98 - Pagina 1
Sisteme de Operare - Windows 98 - Pagina 2
Sisteme de Operare - Windows 98 - Pagina 3
Sisteme de Operare - Windows 98 - Pagina 4
Sisteme de Operare - Windows 98 - Pagina 5
Sisteme de Operare - Windows 98 - Pagina 6
Sisteme de Operare - Windows 98 - Pagina 7
Sisteme de Operare - Windows 98 - Pagina 8
Sisteme de Operare - Windows 98 - Pagina 9
Sisteme de Operare - Windows 98 - Pagina 10
Sisteme de Operare - Windows 98 - Pagina 11
Sisteme de Operare - Windows 98 - Pagina 12
Sisteme de Operare - Windows 98 - Pagina 13
Sisteme de Operare - Windows 98 - Pagina 14
Sisteme de Operare - Windows 98 - Pagina 15
Sisteme de Operare - Windows 98 - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Sisteme de Operare - Windows 98.doc

Alții au mai descărcat și

Windows Desktop

Rezumat În viziunea Windows ecranul calculatorului este asimilat unui birou, de aceea poartă denumirea de suprafaţa delucru sau sau desktop....

Arhitectura calculatoarelor - Intel vs AMD

Rezultatele din testul 3DS Max 7 SPECapc Test Testul alaturat consta in crearea modelelor 3D, modificarea si randarea scripturilor. Conform...

Sistem de Prognosticare a Unei Avarii

Acest sistem calculeaza gradul de avariere a unei cladiri în cazul unui cutremur, precum si posibila necesitate a reconstructiei cladirii (partiala...

Te-ar putea interesa și

Windows

Argument Istoria mediului Windows este presarata cu un numar de succese si cu un numar egal de esecuri.Windows a aparut ca ceva putin mai mult...

Administrarea Windows 2000 Folosind Scripturi de Comenzi MS-DOS și de Rețea

I. Introducere De când au apărut primele computere oamenii aveau tendinţa de a face schimb de informaţii mai uşor decât prin intermediul...

Aspecte Generale ale Sistemelor de Operare Windows și Unix

ASPECTE GENERALE ALE SISTEMELOR DE OPERARE WINDOWS ŞI UNIX 1.1 Sisteme de operare; definiţii, componente, clasificări Sistemul de operare...

Ghid Office

Cap. 1. SISTEME DE OPERARE 1.1,Prezentare generala Se numeste sistem de operare ansamblul programelor si procedurilor care asigura indeplinirea...

Rețele de calculatoare

INTRODUCERE Din punct de vedere fiziologic, sunetul constituie senzaţia produsă asupra organului auditiv de către vibraţiile materiale ale...

Sisteme de fișiere - clasificări și implementări UNIX-Windows

1 Sisteme de operare - prezentare generala a celor mai utilizate SO 1.1 Microsoft WINDOWS Windows 95 face parte din categoria sistemelor de...

Arhitectura calculatoarelor - software-ul

CAPITOLUL I SISTEME DE OPERARE Introducere Sistemul de operare este un software care asigură interconectarea funcţională dintre toate elementele...

Scurtă comparație între două sisteme de operare

Noţiuni introductive despre sistemele de operare Definiţia sistemului de operare Un sistem de operare este un sistem de programe care gestionează...

Ai nevoie de altceva?