Standard Commands for Programable Instrumentation

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 4035
Mărime: 1.17MB (arhivat)
Cost: 4 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Comeaga Daniel
Comenzi standard pentru instrumente programabile

Extras din document

Istoric

Domeniul instrumentatiei a folosit dintotdeauna tehnologie electronica larg utilizata.Principiul acului de ceas a fost folosit la scara larga pentru construirea de instrumente de masurat analogice.Capacitorul variabil,rezistorul variabil au fost utilizate primele in dezvoltarea instrumentatiei electronice.Apoi tehnologia display-ului a fost imprumutata din televiziune in vederea utilizarii pentru aparatele de analizat si cele osciloscop.

Astazi, sistemele viabile de calcul desktop si notebook constituie ,printre altele, suportul pentru noua generatie de instrumente – instrumentele virtuale. Acestea sunt proiectate si realizate de utilizator conform cu nevoile specifice.

Notiuni elementare despre instrumente

Instrumente traditionale Instrumente virtuale

Definite in functie de necesitate Definite de utilizator

Specifice functiei, de sine statatoare si cu conectivitate limitata Orientate catre functie,cu posibilitati de conectare largi la retele,periferice si alte aplicatii

Hardware-ul este de baza Software-ul este de baza

Cost ridicat Cost scazut, reutilizabil

Sisteme inchise,cu functionalitate fixa Sisteme descise, functionalitate flexibila

Ciclu de viata 5-10 ani Ciclu e viata 1-2 ani

Costuri mare de dezvoltare si mentenanta Software-ul minimizeaza costurile de dezvoltare si mentenanta

Introducere

In 1965, Hewlett-Packard dezvolta HP-IB(Hewlett Packard Interface Bus) in vederea conectarii instrumentelor lor programabile la sistemele de calcul. Datorita ratei mari de transfer – nominal 1 Mbytes/s, aceasta interfata a castigat imediat popularitate.

Ulterior s-a impus ca standardul numit IEEE 488-1975, mai apoi evoluand la cel denumit ANSI/IEEE 488.1 – 1987. Astazi se utilizeaza mai larg denumirea de GPIB (General Purpose Interface Bus)in locul celei de HPIB. Standard Commands for Programmable Instruments- SCPI a luat structura de comenzi definita in cadrul IEEE 488.2 si a creat un mediu de programare unic, transparent.SCPI ,fiind independent de partea hardware poate fi implementat peste alte tipuri de standarde ,cum ar fi RS232 sau GPIB.Mai concret,SCPI defineste un set standard de comenzi pentru controlul dispozitivelor de testare si masurare in sistemele de instrumente.

Necesitatea unui asemenea standard a aparut ca urmare a dezvoltarii unor limbaje variate de programre de catre producatorii de instrumente,fapt ce facea ca pentru fiecare instrument sa trebuiasca sa fie invatat un nou vocabular.

Un sistem de instrumente este reprezinte un grup de dispozitive de testare si masurare, conectate printr-o magistrala de comunicatie la un calculator de control,apelat de de controllerul de sistem. Un sistem de instrumente poate include dispozitive de sine statatoare cum ar fi instrumente de tip IEEE 488,sau placi-instrumente inglobate intr-un sistem.

Controllerul de sistem trimite comenzi unuia sau mai multor instrumente prin intermediul magistralei. Aceste comenzi sunt numite mesaje de program. Instrumentele pot trimite inapoi raspunsuri catre magistrala. Mesajul-raspuns poate fi rezultatul unei masuratori, o setare a instrumentului sau un mesaj de eroare.Cand un mesaj de program genereaza direct un raspuns, aceasta se numeste interogare. SCPI reprezinta un limbaj uniform si consistent pentru controlul instrumentelor de testare si masurare.

Preview document

Standard Commands for Programable Instrumentation - Pagina 1
Standard Commands for Programable Instrumentation - Pagina 2
Standard Commands for Programable Instrumentation - Pagina 3
Standard Commands for Programable Instrumentation - Pagina 4
Standard Commands for Programable Instrumentation - Pagina 5
Standard Commands for Programable Instrumentation - Pagina 6
Standard Commands for Programable Instrumentation - Pagina 7
Standard Commands for Programable Instrumentation - Pagina 8
Standard Commands for Programable Instrumentation - Pagina 9
Standard Commands for Programable Instrumentation - Pagina 10
Standard Commands for Programable Instrumentation - Pagina 11
Standard Commands for Programable Instrumentation - Pagina 12
Standard Commands for Programable Instrumentation - Pagina 13
Standard Commands for Programable Instrumentation - Pagina 14
Standard Commands for Programable Instrumentation - Pagina 15
Standard Commands for Programable Instrumentation - Pagina 16
Standard Commands for Programable Instrumentation - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Standard Commands for Programable Instrumentation.doc

Alții au mai descărcat și

Arhitectura Calculatoarelor - Intel vs AMD

Rezultatele din testul 3DS Max 7 SPECapc Test Testul alaturat consta in crearea modelelor 3D, modificarea si randarea scripturilor. Conform...

Comunicatii in Mediu Industrial

Retelele locale industriale – Notiuni introductive Ierarhizarea structurilor de comunicatie in mediu industrial Conducerea unui proces industrial...

Comunicatii de Date in Sisteme Distribuite

Cap. 1 CONCEPTE DE BAZA Notiunea de “sistem de control distribuit” (DCS – Distributed Control System) desemneaza, in sens foarte larg, orice...

Ai nevoie de altceva?