Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 4 fișiere: doc
Pagini : 85 în total
Cuvinte : 22815
Mărime: 791.71KB (arhivat)
Publicat de: Ducu Francisc Achim
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mircea Vladutiu

Cuprins

  1. Cap I. reţele de calculatoare – generalităţi
  2. 1.1. Concepţia de reţea
  3. 1.2. Reţele locale – LAN
  4. 1.3. Reţele de arie largă – WAN
  5. 1.4. Modelul OSI
  6. 1.4.1. Standardele ISO
  7. 1.4.2. identifcarea celor 7 nivele
  8. 1.5. Modelul TCP / IP
  9. 1.6. Proiectarea reţelelor Ethernet
  10. 1.6.1. Reţeaua Ethernet
  11. 1.6.2. Elementele unei reţele Ethernet
  12. 1.6.3. Protocolul CSMA / CD
  13. 1.6.4. Topologii
  14. Cap. II. Dirijarea pachetelor cu algoritmul multicast
  15. 2.1. Construcţia reţelelor pentru datagrame
  16. 2.1.1. Tabele de dirijare
  17. 2.1.2. Controlul congestiei
  18. 2.1.3. Dirijarea pachetelor în internet
  19. 2.1.4. Protocoalele TCP şi UDP
  20. 2.2. Algoritmi de dirijare
  21. 2.3. Determinarea vecinilor
  22. 2.4. Dirijarea cu trimitere multiplă (multicast)
  23. Cap. III. Detectarea şi corectarea erorilor
  24. 3.1. Mecanismul general
  25. 3.2. Codul redundant ciclic (CRC)
  26. 3.3. Controlul fluxului de date
  27. 3.3.1. Protocolul de confirmare si retransmitere
  28. 3.3.2. Protocolul ferestrei glisante
  29. 3.4. Detectarea şi tratarea erorilor
  30. 3.4.1. Detectarea erorilor prin multiplicare
  31. 3.4.2. Detecrarea erorilor prn divizare
  32. 3.4.3. Corecţia de eroare singulară în transmisie serială
  33. 3.4.4. Corecţia de erori multiple în transmisie serială
  34. 3.4.5. Corecţia de eroare singulară în transmisie paralelă
  35. Cap. IV. Criptarea şi securizarea datelor utilizând algoritmul RC5
  36. 4.1. Securitatea datelor
  37. 4.2. Aspecte legate de securitatea informaţiilor
  38. 4.3. Servicii de securitate
  39. 4.4. Modelul unei reţele sigure
  40. 4.5 Atacuri.
  41. 4.6. Criptologia
  42. 4.7. Algoritmul RC5
  43. 4.8. Extinderea cheii
  44. 4.9. Criptarea RC5
  45. 4.10. Decriptarea RC5
  46. 4.11. Codul sursă al algoritmului RC5
  47. Concluzii
  48. Bibliogafie

Extras din proiect

CAP.I. REŢELE DE CALCULATOARE – GENERALITĂŢI

1.1. CONCEPŢIA DE REŢEA

O reţea de calculatoare reprezintă un mod de conectare a unor calculatoare individuale, astfel încât să poată folosi în comun anumite resurse. Aceste resurse includ componente de genul unităţilor de disc, fişiere (baze de date), imprimante şi echipamente de comunicaţie. În plus, reţeaua permite o interacţiune mai mare şi o comunicare mai bună între membrii reţelei, prin intermediul poştei electronice, bazelor de date şi a altor metode de utilizare în comun a informaţiilor de orice fel.

Calculatoarele conectate la reţea sunt denumite noduri.

Când nodurile aparţin aceleiaşi clădiri sau aceleiaşi organizaţii, reţeaua este locală (Local Area Network - LAN), de exemplu reţeaua unui liceu.

Dacă nodurile sunt dispersate pe o zonă mai extinsă, de exemplu pe suprafaţa unui judeţ sau a câtorva judeţe, la nivelul ţării sau pe întregul glob, reţeaua este pe plan extins (Wide Area Network - WAN). O astfel de reţea ar putea fi constituită, de exemplu, la nivel naţional, pentru toate instituţiile Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

În termeni foarte simpli, reţeaua reprezintă un sistem de oameni si obiecte conectate între ele. Oriunde privim în jurul nostru putem observa un anumit tip de reţea (sistemul nervos, sistemul cardiovascular etc.

Reţelele de comunicaţii sunt proiectate astfel încât doua calculatoare, localizate oriunde în lume, sa fie capabile sa comunice între ele, indiferent de tipul acestora (PC, Mac, mainframe etc). Acest lucru este posibil prin intermediul unei limbi comune, numita protocol. Protocolul este definit ca un set formal de reguli si convenţii cu ajutorul cărora este guvernat schimbul de informaţii între echipamentele unei reţele. Majoritatea reţelelor sunt clasificate în LAN (localizate de obicei într-o clădire, campus) sau WAN (acoperă o arie geografica mai mare). Ele sunt rezultatul dezvoltării aplicaţiilor pentru mediul afacerilor. Dar fiecare din aceste aplicaţii aveau o maniera proprie de operare, independenta de calculator. Eficienta dispărea în acest caz.

Organizaţiile aveau nevoie de o soluţie care sa rezolve următoarele probleme:

- cum sa fie evitata duplicarea echipamentelor?

- cum se poate comunica eficient?

- cum se poate gestiona o reţea?

O prima soluţie la problemele organizaţiei a fost realizarea reţelelor locale (LAN). Deoarece puteau conecta toate staţiile de lucru si perifericele dintr-o clădire, LAN-urile au făcut posibila utilizarea eficienta a tehnologiilor informaţionale. Însa pe măsura ce calculatoarele au început sa fie folosite pe scara tot mai larga în domeniul economic, LAN-urile nu mai erau suficiente. A apărut necesitatea schimbului de informaţii între organizaţii, iar soluţia a reprezentat-o apariţia WAN La început, dezvoltarea LAN si WAN a fost haotica. Anii ’80 pot fi caracterizaţi printr-o expansiune extraordinara a reţelelor. Companiile au început sa fie conştiente de economiile rezultate în urma folosirii tehnologiei reţelelor.

Dar la mijlocul anilor ’80, aceasta creştere s-a oprit brusc. Multe din tehnologiile folosite în reţele foloseau soluţii hard si soft diferite, fapt care a dus la incompatibilitatea dintre acestea. Devenea din ce în ce mai dificila comunicarea între reţele care foloseau specificaţii diferite.

1.2. REŢELE LOCALE – LAN

Local Area Network (LAN) reprezintă o colecţie de calculatoare, cartele de reţea, medii de transmisie, echipamente de control al traficului si periferice. Într-o întreprindere, ele fac posibila partajarea eficienta a fişierelor, imprimantelor precum si comunicarea.

LAN sunt proiectate sa realizeze următoarele sarcini:

- operare într-o arie geografica limitata;

- permite accesul utilizatorilor la medii de transmisie cu lăţime de bandă mare;

- oferă conectivitate continua pentru serviciile locale;

- conectează fizic echipamente adiacente.

Retelele locale sau LAN-urile (Local Area Networks) sunt localizate într-o singură clădire sau într-un campus de cel mult câtiva kilometri. Ele sunt frecvent utilizate pentru conectarea calculatoarelor personale dintr-o firmă, fabrică, departament sau institutie de educatie etc. astfel încât să permită partajarea resurselor (imprimante, discuri de retea, date sau programe) si schimbul de informatii. Retelele locale se deosebesc de alte tipuri de retele prin caracteristici legate de: mărime, tehnologie de transmisie si topologie.

1. Retelele locale au dimensiuni reduse, în consecintă timpul de transmisie poate fi prevăzut cu usurintă si nu există întârzieri mari în transmiterea datelor. Astfel, administrarea retelei se simplifică.

2. Cea mai frecventă tehnologie de transmisie foloseste un singur cablu la care sunt atasate toate masinile. Vitezele de funtionare variază între 10 si 100Mbps (bps = biti pe secundă), chiar câteva sute în retelele mai noi; întârzierile de transmisie sunt mici iar erorile - putine. În măsurătorile de viteză preluate din bibliografie [Tan2004], se consideră că 1Mbit=106biti (si nu 220biti, cum se obisnuieste pentru măsurarea informatiei).

3. Retelele locale cu difuzare folosesc diverse tipuri de topologii, cele mai frecvente fiind tipul magistrală (bus) si tipul inel (ring).

Pentru ca activitatea utilizatorilor unei retele să fie eficient organizată si să se poată asigura securitatea retelei, fiecărui utilizator îi va fi asociat un cont, care va fi caracterizat printr-o sumă de drepturi de acces la resursele fizice si logice ale retelei (fisiere, directoare, programe, drive-uri de retea, imprimante de retea), corespunzător necesitătilor si cunostintelor utilizatorilor. Stabilirea riguroasă a drepturilor de acces este foarte importantă pentru asigurarea securitătii retelei; softul de retea va asigura respectarea drepturilor acordate. Uzual, aceste drepturi sunt stabilite pe grupuri de utilizatori cu obiective si necesităti similare. Un grup este o multime de utilizatori care au aceleasi drepturi de acces la o anumită resursă a retelei (de exemplu, se pot defini grupuri pentru studenti, cadre didactice etc.).

Crearea domeniilor de lucru, a grupurilor de utilizatori si a conturilor cu drepturile aferente, precum si actualizarea acetora este realizată de administratorul de retea, persoana cu pregătire de specialitate care se ocupă de (instalarea,) configurarea, si administrarea functionării eficiente si în conditii de securitate a retelei. Securitatea retelei poate fi identificată cu controlul pe care administratorul de retea îl detine asupra resurselor retelei, precum si asupra drepturilor de acces la aceste resurse. Fiecare cont de retea va avea un nume de identificare - numele contului - si o parolă atasată, cu rol în asigurarea protectia datelor utilizatorului. Parola, formată din orice caractere tipăribile, are o lungime dependentă de sistemul de operare de retea (cel putin 5-8 caractere). Utilizatorii îsi pot schimba oricând, în cursul unei sesiuni de lucru, parola proprie folosind facilitătile oferite de sistemului de operare (de exemplu, optiunile ferestrei de securitate deschise cu Ctrl-Alt-Del într-o sesiune Windows NT sau comanda setpass în Novell Netware).

Conectarea la o retea este procesul prin care serverul care gestionează reteaua este informat că un utilizator va începe folosirea resurselor retelei. Procedura de conectare este dependentă de sistemul de operare de retea (de exemplu, fereastra de logare deschisă cu combinatia de taste Ctrl-Alt Del în Windows NT, unde se completează numele contului, parola si domeniul pe care se face logarea sau comanda login în Novell Netware).

Deconectarea de la o retea este procesul prin care serverul este anuntat că utilizatorul respectiv încheie utilizarea resurselor retelei. După deconectarea de la retea se pot folosi doar resursele locale ale calculatorului (hard-disk-ul local si programele aflate pe acesta, pe dischete sau CD-uri).

Preview document

Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 1
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 2
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 3
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 4
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 5
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 6
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 7
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 8
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 9
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 10
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 11
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 12
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 13
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 14
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 15
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 16
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 17
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 18
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 19
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 20
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 21
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 22
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 23
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 24
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 25
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 26
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 27
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 28
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 29
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 30
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 31
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 32
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 33
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 34
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 35
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 36
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 37
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 38
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 39
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 40
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 41
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 42
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 43
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 44
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 45
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 46
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 47
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 48
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 49
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 50
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 51
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 52
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 53
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 54
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 55
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 56
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 57
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 58
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 59
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 60
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 61
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 62
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 63
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 64
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 65
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 66
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 67
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 68
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 69
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 70
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 71
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 72
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 73
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 74
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 75
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 76
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 77
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 78
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 79
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 80
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 81
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 82
Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5 - Pagina 83

Conținut arhivă zip

  • bibliografie.doc
  • Concluzii.doc
  • Cuprins.doc
  • lucrare final.doc

Alții au mai descărcat și

Rețele de calculatoare

-Introducere- Dezvoltarea extraordinară în ultimii ani a industriei calculatoarelor şi a comunicaţiilor a făcut ca în zilele noastre majoritatea...

Arhitectura calculatoarelor - Intel vs AMD

Rezultatele din testul 3DS Max 7 SPECapc Test Testul alaturat consta in crearea modelelor 3D, modificarea si randarea scripturilor. Conform...

Autentificarea prin semnătură digitală

Introducere O semnatura digitala reprezinta o informatie care il identifica pe expeditorul unui document. Semnatura digitala este creata prin...

Sistem de Prognosticare a Unei Avarii

Acest sistem calculeaza gradul de avariere a unei cladiri în cazul unui cutremur, precum si posibila necesitate a reconstructiei cladirii (partiala...

Ai nevoie de altceva?