Tastatura

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Tastatura.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Cuprins

CUPRINS 2
1. TASTATURA 3
2. MICROCONTROLERUL 8042. 3
3. MODELE DE TASTATURI. 4
4. GRUPE DE TASTE. 5
5. TASTELE SPECIALE. 7
6. COMBINAŢIILE DE TASTE. 9
7. CONFIGURAŢIA TASTATURII ROMÂNEŞTI. 10
8. TASTATURI ERGONOMICE PENTRU LIMBA ROMÂNĂ. 11
9. TASTATURA FARA TASTE. 12
10. SCRISUL LA TASTATURĂ NE ÎMBOLNĂVEŞTE. 14
11. EXEMPLE DE TASTATURI. 16
Tastatura KLS-820 USB Black 16
Tastatura KB-28G 16
Kit tastatura + mouse KBS-21533RP 17
Kit tastatura + mouse wireless RKS-670D 18
Professional Game Keyboard X7 G100 18
Keypad TK-5 19
Keypad TK-7 19
Tastatura slim KAS-15M 19
BIBLIOGRAFIE 21

Extras din document

1. TASTATURA.

Tastatura este o componentă hardware a calculatorului ce permite utilizatorului să introducă date (litere, cifre şi semne speciale) prin apăsarea unor taste. Cele mai folosite tastaturi sunt cele de tip QWERTY. Denumirea vine de la primele şase taste de pe rândul al treilea. Un alt tip de tastaturi este tipul QWERTZ.

Tastatura este probabil cel mai vechi dispozitiv de intrare, ea fiind inventată încă înainte de apariţia monitoarelor şi a mouse-ului. Fiecare tastă are asociat un număr de identificare care poartă denumirea de "cod de scanare". La apăsarea unei taste, tastatura trimite sistemului de calcul codul de scanare corespunzător tastei respective (un număr întreg de la 1 la n - numărul de taste). La primirea codului de scanare de la tastatură, calculatorul face conversia între numărul primit şi codul ASCII corespunzător.

Tastatura reţine nu numai apăsarea unei taste, dar şi eliberarea acesteia, fiecare acţiune fiind înregistrată separat. Există două categorii de taste:

• "taste comutatoare" – au efect indiferent dacă sunt apăsate sau eliberate;

• "taste de control" – au efect numai atunci când sunt acţionate;

Fig.1. Tastatură QWERTY cu 104 taste pentru PC format US English

2. MICROCONTROLERUL 8042.

Există două tipuri de microcontrolere ale tastaturii care comunică cu sistemul - unul pe placa de bază a calculatorului(controler integrat), şi unul care este situat în interiorul tastaturii. Comunicare cu microcontrolerul de pe placa de bază se efectuează prin portul 64h. Citirea octeţilor relevă starea controlerului. Scrierea pe acest bit trimite controlerului integrat o comandă. Organizarea octetului pentru indicarea stării controlerului este reprezentată mai jos:

Fig.2. Microcontroler-ul tastaturii.

Comunicarea cu microcontrolerul situat în interiorul tastaturii se efectuează prin biţii care trec prin porturile de intrare 60h şi 64h. Octeţii 0 şi 1 asigură legătura sau aşa-numitul proces „handshaking”. Înainte de a scrie ceva prin aceste porturi, octetul 0 a portului 64 trebuie să fie 0; datele sunt disponibile pentru citire prin portul 60 atunci când octetul 1 al portului 64h este egal cu 1. Octeţii tastaturii care indică starea tastaturii (port 64h) vor determina dacă tastatura este activă sau vor întrerupe sistemul atunci când utilizatorul va apăsa sau va da drumul la o tastă.

Octeţii care sunt scrişi pentru portul 60h sunt trimişi către microcontrolerul tastaturii, iar octeţii scrişi prin portul 64h sunt expediaţi controlerului integrat de pe placa de bază. Octeţii citiţi prin portul 60h în general vin de la tastatură, de asemenea există posibilitatea de programare a microcontrolerului de pe placa de bază pentru a returna anumite valori pentru un anumit port.

3. MODELE DE TASTATURI.

Tastaturile calculatoarelor pot deţine una sau mai multe din următoarele caracteristici:

• tastaturi standard

• tastaturi ergonomice

• tastaturi multimedia

• tastaturi fără fir

• tastaturi speciale

Tastatura constă dintr-o serie de comutatoare montate într-o reţea, numită matrice a tastelor. Când se apasă o tastă, un procesor aflat în tastatură o identifică prin detectarea locaţiei din reţea. De asemenea, acesta interpretează cât timp stă tasta apăsată, şi poate trata chiar şi tastările multiple. Interfaţa tastaturii este formată de un circuit integrat denumit keyboard chip sau procesor al tastaturii. Un buffer de 16 octeţi din tastatură operează asupra tastărilor rapide sau multiple, transmiţându-le sistemului succesiv.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tastatura.doc