Tehnologia informațională

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 42 în total
Cuvinte : 14299
Mărime: 78.04KB (arhivat)
Publicat de: Arcadian Apostol
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Capitolul 1. Tehnologia Informationala

1.1. Societatea informaţională

În zilele noastre, infomatica (Computer Science) a devenit o disciplină indispensabilă pentru marea majoritate a domeniilor de activitate umană. Pregătirea specialiştilor de mâine este de neconceput fără suportul calculatoarelor, indiferent de domeniul şi specializarea aleasă. Totodată, omul zilelor noastre trebuie să se familiarizeze nu doar cu computerele în sine, dar şi cu ceea ce fac sau pot face computerele; cum anume pot fi utilizate în folosul personal şi al societăţii în ansamblu.

„Revoluţia informaţiei” este o noţiune afirmată argumentat în numeroase lucrări aparţinând nu numai specialiştilor în domeniile informaticii, ciberneticii, ci şi unor analişti ai problemelor globale de management, marketing etc.

Herbet Simon, laureat al premiului Nobel pentru economie în 1980 punctează „revoluţia informaţiei” în lucrarea „The Steam Engine and the Computers. What Make Technology Revoluţionary”. Autorul compară calculatorul cu motorul cu aburi afirmând că ;aşa cum motorul cu aburi a reprezentat declanşatorul Revoluţiei industriale, calculatorul a declanşat Revoluţia informaţiei”.

Ţările care pot fi considerate aparţinătoare tipului de societate informaţională sunt cele în care aşa numiţii „knowledge workers” ajung să depăşească numărul celor angajaţi în agricultură sau în producţia industrială. Spre exemplu, în SUA, „gulerele albe” au devenit mai numeroase ca „gulerele albastre” pentru prima dată în anul 1957, dată care este adesea folosită pentru a marca începutul erei informaţionale.

Era informaţională se deosebeşte de cele precedente prin caracteristici cum ar fi:

- apariţia societăţii bazate pe informaţie,

- organizaţiile devin dependente de IT în desfăşurarea activităţilor specifice;

- procesele de muncă suferă transformări în scopul creşterii productivităţii muncii;

- succesul unei afaceri este determinat în mare măsură de eficacitatea cu care este folosită IT;

- IT este încorporată în numeroase produse şi servicii.

1.2. Impactul IT – ului asupra economiei mondiale

Dezvoltată în SUA, tehnologia computerelor a împânzit şi afectează întreaga lume. Se poate afirma, fără teama de a exagera, că se cheltuiesc sume considerabile (biloane de dolari) cu cercetarea în domeniul calculatoarelor, SUA şi Japonia fiind antrenate într-o bătălie permanetă pentru supremaţie.

IT oferă o multitudine de oportunităţi aferente mediului de muncă şi de viaţă al omului. Esenţial este ca IT să fie materializată în sisteme informatice menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor. Astfel, putem exemplifica câteva din utilizările remarcabile ale calculatorului şi a sistemelor informatice întro lume modernă:

- medicina foloseşte IT pentru a ajuta pacienţii infirmi să meargă sau să audă;

- în domeniul educaţional se conturează metode noi de învăţare asistată de calculator;

- computerele sunt vitale pentru progresul ştiinţei; rezultatele cercetării ştiinţifice computerizate pot fi remarcate în multe produse şi servicii noi (ex. : centrale telefonice moderne, automobile, TV – uri cu teletext )

- tehnica de calcul a pătruns în toate aspectele vieţii profesionale de la birouri până la combine agricole dotate cu calculatoare ce determină parametri optimi de funcţionare;

- computerul a avut impactul major în lumea afacerilor, tranzacţiile comerciale fiind dirijate pretutindeni în lume cu ajutorul calculatoarelor.

Contactul unui profesionist dintr-un anumit domeniu de activitate cu tehnica de calcul se poate reliza:

- inconştient, prin folosirea unor servicii care înglobează tehnică de calcul (echipamente dotate cu calculatoare, telecomunicaţii, echipamente de măsură şi control etc)

- conştient, prin folosirea propriu-zisă a sistemelor informatice în domeniul său de activitate.

Putem afirma, excluzând riscul de a greşi, că aproximativ 90% din cei care lucrează cu calculatoarele sunt cu predilecţie utilizatori.

Utilizator al unui calculator poate fi considerată persoana care exploatează anumite programe ce o ajută în activitatea profesională.

Programatorii sunt cei care concep programe, eventual şi pentru propriul uz, dar mai ales pentru necesităţiile altora. Aşadar, specialistul dintr-un anumit domeniu de activitate, (indiferent că este economist, jurist, profesor, medic etc) are sarcina de a identifica problemele ce se impun a fi rezolvat şi, totodată, are posibilitatea de a utiliza categoria de programe construite pentru soluţionarea lor.

Ca o concluzie, poate fi catalogată însemnătatea IT pentru societate în noul mileniu. Lumea contemporană este forţată să se adapteze la revoluţia computerelor, aspectele pozitive cântărind mai greu decât cele negative cu condiţia de a se folosi în mod adecvat această tehnologie.

1.3. Tehnologia informatica– elemente componente, principii,

avantaje şi oportunităţi

Tehnologia informaţiei (IT – Information Tehnology) este un concept al anilor ’90 care se referă la o varietate mare de elemente şi facilităţi utilizate în crearea, memorarea (depozitarea) şi transmiterea (difuzarea informaţiei).

IT se divide în 3 componente principale:

a) Computerele. În termenii cei mai simpli, un computer este orice sistem electronic care poate fi instruit să accepte, să proceseze, să memoreze şi să prezinte date şi informaţii. Din punct de vedere al mărimii, calculatoarele pot fi în 4 variante:

- microcalculatoare

Preview document

Tehnologia informațională - Pagina 1
Tehnologia informațională - Pagina 2
Tehnologia informațională - Pagina 3
Tehnologia informațională - Pagina 4
Tehnologia informațională - Pagina 5
Tehnologia informațională - Pagina 6
Tehnologia informațională - Pagina 7
Tehnologia informațională - Pagina 8
Tehnologia informațională - Pagina 9
Tehnologia informațională - Pagina 10
Tehnologia informațională - Pagina 11
Tehnologia informațională - Pagina 12
Tehnologia informațională - Pagina 13
Tehnologia informațională - Pagina 14
Tehnologia informațională - Pagina 15
Tehnologia informațională - Pagina 16
Tehnologia informațională - Pagina 17
Tehnologia informațională - Pagina 18
Tehnologia informațională - Pagina 19
Tehnologia informațională - Pagina 20
Tehnologia informațională - Pagina 21
Tehnologia informațională - Pagina 22
Tehnologia informațională - Pagina 23
Tehnologia informațională - Pagina 24
Tehnologia informațională - Pagina 25
Tehnologia informațională - Pagina 26
Tehnologia informațională - Pagina 27
Tehnologia informațională - Pagina 28
Tehnologia informațională - Pagina 29
Tehnologia informațională - Pagina 30
Tehnologia informațională - Pagina 31
Tehnologia informațională - Pagina 32
Tehnologia informațională - Pagina 33
Tehnologia informațională - Pagina 34
Tehnologia informațională - Pagina 35
Tehnologia informațională - Pagina 36
Tehnologia informațională - Pagina 37
Tehnologia informațională - Pagina 38
Tehnologia informațională - Pagina 39
Tehnologia informațională - Pagina 40
Tehnologia informațională - Pagina 41
Tehnologia informațională - Pagina 42

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia Informationala.doc

Te-ar putea interesa și

Implicațiile Utilizării Tehnologiilor Informaționale asupra Contabilității

INTRODUCERE Din totdeauna a existat şi va exista o discrepanţă între teorie şi practică. Astfel teoreticienii sunt aspru criticaţi de practicieni...

Optimizarea Activității Întreprinderilor Mici și Mijlocii prin Integrarea Tehnologiilor Informaționale și de Comunicație

INTRODUCERE Intreprinderile mici şi mijlocii sunt recunoscute ca factor esenţial în dezvoltarea regională şi locală, respectiv ca parte integrantă...

Testarea Adaptivă ca Factor de Optimizare a Procesului de Instruire în Învățământul Universitar

INTRODUCERE Actualitatea temei. în ultimele trei decenii în lumea educaţiei s-au produs schimbări de ordin principial, ca reacţie la...

Impactul Tehnologiilor Informaționale Asupra Activității de Analiză Economico-financiară a Întreprinderii

Introducere Prin această lucrare mi-am propus să pun în evidenţă importanţa noilor tehnologii informaţionale în efectruare de analize...

Tehnologiile Informaționale în Tranzacțiile de Comerț Exterior

INTRODUCERE Asistam la un proces de globalizare a afacerilor, care, în mod invariabil, influenteaza toate tipurile de firme, indiferent de arealul...

Contabilitatea și tehnologiile informaționale

CAPITOLUL 1. SISTEMUL INFORMAŢIONAL CONTABIL AL ÎNTREPRINDERII MODERNE Întreprinderea modernă şi sistemul său informaţional contabil constituie...

Sistemul Informațional Contabil al Întreprinderii Moderne

INTRODUCERE Din totdeauna a existat si va exista o discrepanta între teorie si practica. Astfel teoreticienii sunt aspru criticati de practicieni...

Ai nevoie de altceva?