Tehnologii Internet pentru Afaceri

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 17129
Mărime: 432.33KB (arhivat)
Publicat de: Cristea Niță
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popa Emil Marin
Universitatea Crestina “ Dimitrie Cantemir” Brasov

Extras din proiect

Introducere

Informaţia şi tehnologiile de comunicaţie au o importanţă crucială pentru europeni. Sunt tehnologii de impact, similare motorului cu abur sau electricităţii, de aceea au un impact major asupra modului de viaţă şi de lucru. De aceea sunt fundamentale pentru atingerea obiectivelor Uniunii Europene de creştere economică, dezvoltare susţinută şi coeziune socială. (http://europa.eu.int/information_society, 2006)

Informaţiile traduse într-un limbaj universal (computerizat) trebuie privite ca materie primă strategică, fundamentală dezvoltării economice şi sociale.În acest context, comunicarea devine o necesitate pentru firmă. Industria TIC se dezvoltă accelerat, urmare a investiţiilor masive din ultimii ani.Volumul de informaţie schimbă modul de funcţionare al pieţelor, ducând la apariţia de noi posibilităţi. Tehnologiile Internet sunt asociate în cultura managerială cu posibilitatea de a obţine, prelucra şi transmite informaţie (în special de afaceri, economică, marketing) rapid şi eficient.

Tehnologia Informaţiei cuprinde clasa tehnologiilor utilizate pentru procesarea informaţiei.Informaţia este un termen vast.Dacă pentru public informaţia reprezintă noutăţile zilei, utilizat în contextul tehnologiei informaţiei şi al firmei informaţia desemnează ansamblul cunoştinţelor, al datelor şi al comunicaţiilor firmei. Deşi tehnologiile de procesare a informaţiei pot fi utilizate in sisteme izolate,practic valoarea de utilizare a sistemelor izolate pentru firma contemporană tinde să devină nulă fără utilizarea sistemelor de comunicaţi.

Termenul ”internet” desemnează reţelele individuale de calculatoare care sunt interconectate,nu sunt parte din reţeaua Internet dar folosesc tehnologii de comunicare compatibile Internet.

În ianuarie 2006, reţeaua Internet deservea peste 395 milioane computere. Această dimensiune nu cuprinde milioanele de dispozitive şi calculatoare conectate prin reţelele de telefonie mobilă sau reţele private. (http://www.isc.org/index.pl?/ops/ds/host-count-history.php, 2006)

Multitudinea sistemelor interconectate Internet, de la telefoane mobile, dispozitive automate de achiziţie de date până la noduri de prelucrare bazate pe ferme de servere pot comunica în această reţea mondială de date respectând standardele de comunicaţie.

Capitolul 1

Tehnologii internet

Modelul de referinţă Open Systems Interconnection–International Standard Organization (ISO-OSI) este o descriere standard sau un model de referinţă al modului cum mesajele sunt transmise între două puncte ale unei reţele de telecomunicaţii. Scopul modelului ISO-OSI este acela de ghid de implementare de produse.În consecinţă produsele compatibile ISO-OSI funcţionează şi/sau utilizează alte produse de acest tip,constituind o bază de plecare pentru interconectarea calculatoarelor,reţelelor şi a aplicaţiilor în reţelele de calculatoare.

Modelul ISO-OSI (figura 1.1) poate fi utilizat pentru catalogarea produselor şi tehnologiilor, astfel încât fiecare produs poate fi înglobat în sisteme complexe fiind folosit ca un bloc funcţional.

ISO-OSI defineşte şapte niveluri pentru o sesiune Internet astfel:

1. Fizic. Nivelul la care sunt realizate fizic conexiunile. Debutul reţelelor de comunicaţie este reprezentate de reţelele de telefonie, publice sau private, bazate pe fire metalice (cupru sau fier).Ulterior,aceste reţele de comunicaţie proiectate pentru transportul semnalelor vocale analogice, au evoluat în reţele pentru transportul semnalelor digitale:Integrated Services Digital Network (ISDN), Asynchronous Digital Line Subscriber (ADSL). Reţelele moderne sunt proiectate pe baza tehnologiilor digitale de comunicaţie care utilizează fibre optice (FDDI) sau semnale radio pentru realizarea reţelelor fără fir: Wireless Local Area Networks (WLAN), Wireless Interoperability for Microwave Access (WiMax)

2. Date (Data link).Nivelul la care sistemul de comunicaţie stabileşte o legătură între două puncte ale unei reţele fizice.Legătura de date presupune un protocol de comunicaţie şi sincronizare.Figura enumără protocoalele cunoscute, fără însă a epuiza lista protocoalelor folosite: Serial Line Internet Protocol (SLIP), Point to Point Protocol (PPP), Ethernet sunt câteva exemple.

3. Interconexiune (Network):Nivel de realizare şi gestiune al reţelei de calculatoare. Bazat pe nivelul de date, nivelul conexiune determină funcţionalitatea reţelei de calculatoare pe baza protocolului de reţea. Încazul reţelei Internet se utilizează protocolul IP v4 bazat pe adrese de 32 biţi a nodurilor de reţea. ReţeauaInternet contemporană se confruntă cu limita fizică a adreselor, dezvoltarea viitoare fiind limitată de lipsa adreselor disponibile.Acesta fiind unul din motivele implementării protocolului IPV6 ce oferă oportunitatea dezvoltării viitoare. Nivelul Network gestionează datagrame.

4. Transport. Definit de protocoalele Internet Transmission Control Protocol (TCP) şi User Datagram Protocol (UDP). Spre deosebire de TCP, UDP asigură un nivel mai redus de control al erorilor fiind protocolul preferat pentru transmiterea mesajelor de tip broadcast.

5. Sesiune (Session).Nivelul sesiune bazat pe nivelul transport asigură funcţionalitatea necesară sesiunilor de comunicaţie. Figura exemplifică porturile110/25 pentru a oferi funcţionalitatea de poştă electronică prin protocoale corespunzătoare POP/SMTP, sau portul 80 pentru protocolul http web.

6. Prezentare (Presentation).Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) sau HyperText Markup Protocol (HTTP) sunt exemple de implementare la nivelul OSI Presentation. Acest nivel prin protocoalele implementate asigură un nivel de comunicaţie independent de adresa fizică, acest detaliu este rezolvat la nivelele OSI inferioare.Astfel utilizatorii reţelei Internet (de exemplu utilizatorii de poştă electronică) se pot concentra asupra mesajului şi a destinaţiei reprezentată de un nume şi nu de o adresă IP.

7. Aplicaţie (Application). Nivelul cel mai înalt al modelului OSI defineşte nivelul la care aplicaţiile de comunicaţie interacţionează cu nivelul Presentation. Exemplul cel mai cunoscut îl poate constitui aplicaţia pentru poştă electronică.

Preview document

Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 1
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 2
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 3
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 4
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 5
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 6
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 7
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 8
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 9
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 10
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 11
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 12
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 13
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 14
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 15
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 16
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 17
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 18
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 19
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 20
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 21
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 22
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 23
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 24
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 25
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 26
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 27
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 28
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 29
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 30
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 31
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 32
Tehnologii Internet pentru Afaceri - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Tehnologii Internet pentru Afaceri.doc

Alții au mai descărcat și

Arhitectura calculatoarelor - Intel vs AMD

Rezultatele din testul 3DS Max 7 SPECapc Test Testul alaturat consta in crearea modelelor 3D, modificarea si randarea scripturilor. Conform...

Autentificarea prin semnătură digitală

Introducere O semnatura digitala reprezinta o informatie care il identifica pe expeditorul unui document. Semnatura digitala este creata prin...

Placa de Bază

Caracteristici generale ale placii de baza Placa de baza este un dizpozitiv ‘de baza’ un ‘pamânt’ pe care ‘se planteaza’ celelalte componente ....

Sistem de Prognosticare a Unei Avarii

Acest sistem calculeaza gradul de avariere a unei cladiri în cazul unui cutremur, precum si posibila necesitate a reconstructiei cladirii (partiala...

Te-ar putea interesa și

Tehnologia Portal - Suport pentru Afaceri Electronice

1. CONSIDERAŢII PRIVIND AFACERILE ELECTRONICE 1.1. INTERNETUL - MEDIU DE AFACERI Interferenţele Internetului, în diferite domenii de activitate,...

Implementarea unei Interfețe Web pentru o Agenție de Turism

Introducere Lucrarea de faţă are ca şi scop realizarea unui site web pentru o agenţie de turism. Aplicaţia este realizată în ASP.NET, o platformă...

Impactul Tehnologiilor Internet și a Procesului de Internaționalizare a Serviciilor Turistice Asupra Economiei Mondiale

I N T R O D U C E R E În contextul definirii prin analogie cu comerţul internaţional a unor concepte specifice turismului internaţional şi...

Internet Banking - Implementarea și Administrarea unei Afaceri Electronice

1. NOŢIUNI INTRODUCTIVE 1.1. Societatea informaţionalã – concept, tendinţe. Trecerea de la era industrialã la era informaţionalã. Încã de la...

Magazin Virtual

Capitolul 1. Aspecte introductive 1.1 Apariţia E-Business-ului Timp de treizeci de ani, Internetul a fost o reţea de calculatoare fără specific...

Sistemul informațional la firma Elmond Com SRL

1.1 MISIUNEA FIRMEI : S.C. ELMOND COM S.R.L. doreste sa realizeze si sa mentina o inalta calitate a produselor si lucrarilor efectuate,oferind...

Probleme de securitate a rețelelor și informațiilor apărute prin dezvoltarea intranetului și extranetului

CAP. I INTRANETUL SI EXTRANETUL NOTIUNI GENERALE I.1 Eficientizarea comunicarii si aparitia Intranetului si Extranetului “Prin Intranet se...

Econometrie - Microsoft

Cap. I MOTIVAREA TEMEI Microsoft este liderul mondial in produse software, servicii si tehnologii Internet pentru sisteme de calcul personale si...

Ai nevoie de altceva?