Terorismul Cibernetic o Realitate a Zilei de Maine

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Terorismul Cibernetic o Realitate a Zilei de Maine.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 25 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mustata Elena

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

Internet-ul reprezinta o „retea a retelelor” informationale care reuneste câteva mii de retele de ranguri diferite ce provin din zeci de tari ale lumii. Este o retea virtuala formata dintr-un numar în continua crestere de retele locale (Local Area Network-LAN) – publice si private, retele pe arii extinse (Wide Area Network – WAN), retele regionale si nationale interconectate.

Este indiscutabil faptul ca, prin serviciile pe care le ofera, Internet-ul a adus si aduce multiple avantaje cercetarii stiintifice, învatamântului, administratiei, afacerilor, comunicarii inter-umane etc. Dar, Internet-ul a fost si este pândit de mari pericole care-si afla sorgintea în faptul ca aceasta retea, miraculoasa prin beneficiile care le aduce omului, reprezinta în acelasi timp un mediu extrem de favorabil pentru cei care se dedau la comiterea unor fapte indezirabile social, fapte care se pot întinde de la acte teroriste pâna la hartuirea sexuala sau diseminarea imaginilor pornografice.

II. Terorism informatic sub mai multe forme

Conectându-se la aceasta retea cu ajutorul unui calculator (pe care a fost instalat în prealabil un program informatic adecvat) si al unui modem, prin intermediul unei simple linii telefonice, orice individ se poate afla la un “click” de terorism. Iar cei interesati de aceasta, actionând si într-un relativ anonimat, n-au întârziat nici o secunda sa faca acest pas atât de mic. Mai exact spus, multi teroristi de cele mai diverse tipuri si ranguri si-au mutat imediat (înainte ca sistemele de drept si politienesti sa ajunga aici) “afacerile” pe terenul virgin al Internetului, reusind sa devina, în foarte scurt timp, mai eficienti ca oricând în desfasurarea actiunilor lor socialmente periculoase.

Deplasarea “afacerilor” teroriste pe terenul Internet-ului nu s-a produs întâmplator, ci din ratiuni cât se poate de pragmatice, care tin de faptul ca “Aceasta mega-retea planetara prezinta practic cel putin trei avantaje de marca pentru escroci: abolirea distantelor, costuri minime si o fatada si mai anonima”.

Din pacate, toate domeniile Internet-ului, atât de benefice pentru majoritatea zdrobitoare a utilizatorilor cinstiti, reprezinta, în acelasi timp, câmpuri infractionale dintre cele mai „manoase” pentru cei interesati sa le foloseasca în astfel de scopuri.

În conditiile în care, cu mijloace tehnice minime si cheltuieli financiare aproape modice, orice utilizator poate intra în legatura cu reteaua Internet, pentru a accesa o sumedenie de baze de date din întreaga lume, ne putem astepta oricând ca un rauvoitor sau bolnav psihic, de oriunde de pe glob, sa provoace pagube imense unor indivizi, comunitati umane sau chiar statelor aflate la zeci de mii de kilometri distanta.

În Computers Crisis (Computere în criza), un raport al Consiliului National de Cercetare, se afirma raspicat ca „Teroristul zilei de mâine ar putea fi capabil sa provoace daune mai mari cu un keyboard decât cu o bomba”.

Este din ce în ce mai evident ca, în zilele noastre, gruparile teroriste utilizeaza tot mai mult Internet-ul pentru a-si atinge scopurile subversive. Majoritatea dintre ele sunt, de altfel, prezente pe Internet. Printre cel mai bine reprezentate sunt miscarile de gherila latino-americane care dispun de o tehnica informatica de înalta performanta si, de multe ori, de masive finantari ce provin din fondurile unor traficantilor de droguri.

Ca toata lumea, de altfel, si organizatiile teroriste utilizeaza Internet-ul, în primul rând, în calitatea sa de mijloc de comunicare. Prin site-urile pe care si le-au creat pe World Wide Web acestia îsi propaga intens ideologiile pe care le-au îmbratisat, utilizând Internet-ul ca vector principal al legitimarii lor ideologice. Un exemplu în acest sens îl reprezinta organizatia terorista Drumul luminos din Peru, care, dispunând de un site pe Web, îsi promoveaza propria ideologie extremista. Interesant este faptul ca, asa dupa cum constata fostul sef al operatiunilor F.B.I., Buck Revell, atâta timp cât mesajele acestor grupari fac numai propaganda pentru ideologia lor, fara sa treaca la actiuni criminale, teroristii pot desfasura liberi activitati, astfel încât Internet-ul a devenit un adevarat „rai” pentru ei.

La rândul lor, simpatizantii diferitelor organizatii teroriste, cu diferite ocazii, cum ar fi reusita unor actiuni ale acestora, construiesc site-uri de simpatie fata de asemenea grupari. Astfel, imediat dupa ce gruparea terorista Tupac Amaru a ocupat resedinta ambasadorului Japoniei în Peru, tinând ostatici membrii ambasadei si pe invitatii lor, în decembrie 1996, simpatizantii organizatiei mentionate din S.U.A. si Canada au realizat o serie de site-uri de simpatie pe Internet, prezentând în detaliu asaltul asupra ambasadei sau laudând curajul si „maiestria” teroristilor.

Surprinzator este faptul ca, în ceea ce priveste pregatirea si desfasurarea actiunilor teroriste clasice, dar si a celor de natura informatica, orice individ amator de astfel de „distractii” care poseda un minimum de cunostinte si de deprinderi pentru a utiliza un computer, un keyboard si un mouse, poate sa obtina, de pe Internet, know-haw-ul de care are nevoie pentru

Fisiere in arhiva (1):

  • Terorismul Cibernetic o Realitate a Zilei de Maine.doc

Alte informatii

Cu reiese si din titlu, este un proiect despre actiunile teroriste ce au avut si au loc pe internet, sau prin intermediul calculatoarelor apartinand marilor retele informatice.