Unitatea de Comanda a Calculatorului Specializat

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Unitatea de Comanda a Calculatorului Specializat.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc, ms10 de 15 pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Cuprins

Adnotare 3
Prefaţă 4
Sarcina proiectului de curs 5
Proiectarea generatorului de numere 6
Proiectarea circuitului de autoverificare 8
Proietarea convertorului de cod 11
Schema logică a unitaţilor de comandă 13
Concluzii 14
Bibliografie 15

Extras din document

Adnotare

Memoriul explicativ conţine rezultatele obţinute în cursul procesului de proiectare a unităţii de comandă a calculatorului specializat. În prezentul memoriu explicativ sunt expuse date teoretice selecţionate din diferite surse.

La fel sunt expuse şi prezentate grafic rezultatele şi metodele de sinteză a fiecărui bloc funcţional în parte, sunt evaluate caracteristicile şi parametrii, principiile de funcţionare a fiecărui bloc-unitate aparte, cât şi a unităţii de comandă în întregime.

Memoriul explicativ prezintă o îndrumare tehnico-explicativă şi reflectă concret fiecare etapă de lucru, metodele şi materialele utilizate pe parcursul elaborării proiectului de curs la disciplina CID.

Condiţia realizării oricărei instrucţiuni în calculator necesită îndeplinirea unui anumit număr de microoperaţii, ce trebuie îndeplinite într-o succesiune strict determinată în timp. Atât succesiunea stabilită, cât şi microoperaţiile necesare sunt determinate de codul instrucţiunii ce are două părţi:

- codul instrucţiunii;

- adresele operanzilor.

Deci se poate spune că unitatea de comandă este o parte componentă a procesorului, care este destinat generării semnalelor de comandă necesare îndeplinirii comenzii de procesor.

Cele mai des sunt utilizate două tipuri de structuri ale unităţilor de comandă:

- unitatea de comandă de tip cablat;

- unitatea de comandă microprogramabilă.

În unitatea de comandă de tip cablat informaţia necesară pentru generarea semnalelor de comandă este concentrată în circuitul logic combinaţional, care de obicei este realizat în baza matricelor logice programabile.

În unitatea de comandă microprogramabilă informaţia necesară pentru generarea semnalelor de comandă este concentrată în memoria de microprograme. Fiecărei instrucţiuni îi corespunde un microprogram înscris in memoria de microprograme.

Spre deosebire de unitatea de comandă microprogramabilă, logica funcţionării celei de tip cablat poate fi schimbată doar prin reproiectarea schemei.

În componenţa unităţii de comandă intră: numărătorul, convertorul de cod, matricea logică programabilă şi blocul de registre.

Acest proiect de an prevede proiectarea unei unităţi de comandă de tip cablat.

Sarcina: De a elabora unitatea de comandă a calculatorului specializat

1.1. Schema de structură a unităţii de comandă

Fig. 1 Schema de structură a unităţii de comandă

1.2. Succesiunea numerelor de instrucţiuni formate de generator A=(a1,a2, ,an), unde n – numărul de instrucţiuni în program, ai – numărul instrucţiunii memorate în PLA. Succesiunea este prezentată în tabelul 1.

Fisiere in arhiva (2):

  • Unitatea de Comanda a Calculatorului Specializat
    • schema Oleg.ms10
    • Unitatea de Comanda a Calculatorului Specializat.doc

Alte informatii

Cît priveşte importanţa unor astfel de proiecte se poate spune că ele sunt de un foarte mare folos celora care doresc să-si aprofundeze cunoştinţele despre componenţa oricărei unităţi de calcul , adică ce elemente funcţionale sunt destinate îndeplinirii microoperaţiilor şi cum sunt întrebuinţate acţiunile pe care le îndeplinesc şi descrierea lor corespunzătoare