Determinarea Cuprului cu Batocuproina

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Determinarea Cuprului cu Batocuproina.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc, ppt de 12 pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ana-Maria Josceanu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Chimie Anorganica

Extras din document

Cuprul este o componenta esentiala pentru plante si animale in cantitati mici. Cu toate acestea, cuprul devine toxic cand este in exces, fiind unul dintre cei mai studiati agenti poluanti. Cea mai importanta sic ea mai toxica stare de oxidare a cuprului din mediul natural este Cu(II). Orice Cu(I) present este oxidat rapid de orice agent oxidant existent sau intr-o reactie de disproportionare, daca nu este stabilizat printr-un complex. Ionul Cu2+ se leaga de diversi liganzi anorganici (H20, OH-, CO32-,etc) sau de liganzi organici prin gruparile phenol si carboxil. Aproape toate determinarile se fac folosind compusi organici.

Pentru determinarea ionilor de cupru se utilizeaza neocuproina, ditizona precum si derivati ai 1,10 fenantrolinei. Fenantrolina si derivatii sai reprezinta un grup de reactivi care formeaza complecsi extractibili in solventi organici. 2,9-dimetil-1,10 - fenantrolina (neocuproina) si 2,9-dimetil-4,7 difenil-1,10- fenantrolina (batocuproina) sunt mentionati in literatura ca fiind cei mai selectivi reactivi pentru cupru.

Lucrarea are ca scop elaborarea unei metode spectrofotometrice de determinare a cuprului cu batocuproina a carei structura este prezentata in figura urmatoare:

Cuprul monovalent formeaza cu batocuproina (BTC) in solutii neutre sau slab alcaline un complex de culoare portocalie, [Cu(BTC)2]+ extractibil in cloroform. Din date de literatura eficienta extractiei complexului in cloroform este de peste 90%. Complexul prezinta un maxim de absorbtie la =477 nm asa cum se poate observa din spectrul de absorbtie din figura urmatoare:

Studiile de literatura mentioneaza si posibilitatea formarii complexului [Cu(BTC)]+ incolor insa la pH slab acid (pH<4).

Pentru elaborarea metodei de dozare spectrofotometrica s-au folosit urmatorii

Reactivi si aparatura:

- agent reducator ( solutie 10% acid ascorbic);

- acetat de sodium 40%;

- solutie de batocuproina 0.1% in etanol;

- solutie de Cu (II) de concentratie 1 g/ml

- cloroform;

- sulfat de sodiu anhidru.

- palnii de separare;

- spectrofotometru CECIL CE 1011

Fisiere in arhiva (2):

  • Determinarea Cuprului cu Batocuproina.doc
  • Determinarea Cuprului cu Batocuproina.ppt

Alte informatii

Proiect prezentat la sesiunea de comunicar iChimie Analitica, UPB-FILS-chimie