Tratarea Apelor Reziduale din Industria Produselor Farmaceutice

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Tratarea Apelor Reziduale din Industria Produselor Farmaceutice.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Dorina Baciu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Chimie Anorganica, Ecologie

Cuprins

A.Documentatia tehnica
1.Generalitati 1
2.Principii de tratare a apelor reziduale 2
3.Apele reziduale din industria produselor farmaceutice,
biologice,antibiotice,vitamine 7
4.Tratarea apelor reziduale de la fabricile de medicamente
de sinteza 8
5.Tratarea apelor reziduale de la fabricile de produse
farmaceutice extrase din plante 8
6.Tratarea apelor reziduale de la fabricarea antibioticelor,
hormonilor a anumitor vitamine obtinute pe cale fermentativa 10
7. Tratarea apelor reziduale dintr-o mare fabrica de produse
chimice de sinteza fina si de produse farmaceutice 11
B.PARTEA EXPERIMENTALA
8.Determinarea vitezei de sedimentare la neutralizarea unei ape de mina 13
9.Decantorul vertical 14
10.Concluzii 17
11.Bibliografie 18

Extras din document

1.GENERALITATI

Apa este recunoscută la nivel mondial, ca fiind principala sursă de suport al vieţii pe Pământ. În stare naturală, apa se găseşte, în principal, sub trei forme:

- sub formă formă lichidă, care este şi forma predominantă;

- sub formă solidă (gheaţă, zăpadă);

- sub formă de vapori, în atmosferă şi în nori.

În natură, apa chimic pură nu există, practic. Întotdeauna apa va conţine, alături de atomii de hidrogen şi oxigen care o definesc, şi atomi ai altor substanţe, organice sau anorganice şi chiar microorganisme vii.

În funcţie de substanţele pe care le conţine, de concentraţia acestora şi având în vedere principalul rol al apei în viaţa oamenilor şi a animalelor, s-au stabilit două tipuri principale de apă:

- apă potabilă, care poate fi consumată de om pentru băut şi pentru prepararea hranei, şi

- apă nepotabilă, care nu poate fi consumată de om pentru băut sau pentru prepararea hranei.

În mod obişnuit, dacă acest tip de apă nu conţine în concentraţie suficient de mare substanţe chimice periculoase pentru fiinţele vii, ea poate fi folosită de om în alte scopuri, fiind cunoscută, în acest caz, sub denumirea de apă industrială

Apa joaca un rol primordial in activitatea social-economica a unei tari.Daca s-ar aminti,dintre multiplele functii ale apei,numai cea de productie sau pe cea de factor de decizie a amplasarii obiectivelor social-economice,in raport cu utilizarea si valorificarea resurselor,ar fi de ajuns pentru a arata ca apa este este indispensabila pentru inceperea si dezvoltarea oricarei activitati.

Acest rol primordial al apei apare clar din analiza bilantului global intre resursele si necesarul de apa,bilant care arata ca pentru multe tari ale lumii,necesarul de apa al folosintelor,la nivelul economiei intregii tari depaseste cu mult stocul disponibil resurselor lor.

Numeroase studii de specialitate arata ca aplicarea in practica a conceptului de gospodarire rationala a resurselor de ape,a utilizarii lor in toate domeniile de activitate,pecum si recuperarea a unei parti din cantitatea de apa prin tratari ale apelor reziduale creeaza posibilitati reale de echilibrare a bilantului amintit.

De asemenea cunoasterea caracteristicelor fizico-chimice si bacteriologice ale apelor uzate este o activitate indispensabila conducerii proceselor tehnologice de epurare,in scopul prevenirii poluarii cursurilor de apa cu substante,uneori toxice, care pot crea indisponibilitati pentru folosintele din aval si pentru stabilirea conditiilor tehnice de deversare a apelor uzate in emisari.

1

2.PRINCIPII DE TRATARE A APELOR INDUSTRIALE SI REZIDUALE

Tratarea apelor are ca scop corectarea unor caracteristici ale apei brute in asa fel incat dupa tratare apa sa corespunda din punct de vedere calitativ cerintelor care se impun in functie de scopul urmarit.Nu in toate cazurile apele captate de interprinderile industriale trebuie tratate.De exemplu,in multe cazuri apele subterane captate din patura acvifera de mare adancime indeplinesc conditiile de calitate care se impugn pentru apele potabile sau pentru cele industriale astfel incat nu apare necesara tratarea lor.

In general se utilizeaza urmatorii termeni referitori la procesele de tratare a apei:

• purificarea apelor,in cazul apelor naturale supuse tratarii pentru a deveni potabile sau pentru a putea fi utilizate ca ape industriale cu grad inaintat de puritate

• epurarea apelor,indeosebi a apelor reziduale

• corectarea calitatii apei,indeosebi a apelor industriale sau pentru tratari speciale aplicate apelor

In realitate nu exista delimitari sricte intre aceste subimpartiri ale proceselor de tratare.Foarte frecvent termenii de epurare a apei se refera si la ape tratate pentru a deveni potabile iar corectarea calitatii apei nu in toate cazurile cuprinde numai sfera apelor industriale.

Purificarea apelor cuprinde in linii mari urmatoarele etape ale proceselor de tratare:

• captarea apelor

• decantarea(sedimentarea)naturala a suspensiilor din apa

In general,atunci cand interprinderile industriale capteaza ape de suprafata, pentru a putea fi utilizate in diverse scopuri,acestea trebuie limpezite in prealabil.Decantarea suspensiilor poate fi o prima treapta a procesului de limpezire a apei,in cazul cand apa este incarcata si nu se limpezeste complet sau poate realiza limpezirea corespunzatoare a apei,in cazul cand apa contine particule de dimensiuni mari,care se pot depune intr-un timp scurt.Sedimentarea naturala a particulelor cu diametre peste 0,1mm se face in bazine special amenajate denumite deznisipatoare,care dupa directia de curgere a apei pot fi orizontale sau verticale iar dupa modul de indepartare a depunerilor,ele pot fi curatite discontinuu sau continuu.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tratarea Apelor Reziduale din Industria Produselor Farmaceutice.doc

Alte informatii

Universitatea de Nord Baia-Mare Facultatea de Resurse Minerale si Mediu 2008