Acidul Sulfuric

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Acidul Sulfuric.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 42 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Sabina Tudora, Constantin Simion

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Chimie Generala

Cuprins

CAP 1 ARGUMENT
CAP 2 NOTIUNI GENERALE
2.1 DESCRIEREA PRODUSULUI
2.2 ETAPELE PROCESULUI TEHNOLOGIC
CAP 3 FAZA DE OBTINERE A GAZELOR SULFUROASE
3.1 DEFINIREA PROCESELOR SI OPERATIILOR
3.2 DESCRIEREA UTILAJELOR
3.3 PREZENTAREA INSTALATIEI
DESEN SI DESCRIERE
CAP 4 CALCUL TEHNIC
CAP 5 NORME SPECIFICE DE SECURITATEA MUNCII

Extras din document

CAP 1 ARGUMENT

Acidul sulfuric,datorita numeroaselor domenii de intrebuintare,este unul dintre cele mai importante produse ale industriei chimice.Nivelul de dezvoltare a industriei chimice unei tari este oglindit si de capacitatea de producere a acidului sulfuric.

Acidul sulfuric are multimple intrebuintari si anume:

-la fabricarea altor aici(Hf,HCl,HNO3,H3PO4);

-la fabricarea unor saruri anorganice(Na2SO4,K2SO4,ZnZO4,CuSO4,AL2(SO4)3 ;

-la fabricarea ingrasamintelor minerale(sulfat de amoniu,superfosfati,NPK),din productia mondiala de acid sulfuric,industria ingrasamintelor minerale consuma 25%.

-in industria de sinteza organica drept agent de deshidratare,in reactiile de hidroliza,de condensare si esterificare,in procesul de sulfonare,etc. Si,de asemena,se intrebuinteaza la fabricarea fenolului,alcoolilor,acizilor grasi sulfonati,la obtinerea colorantiilor,produselor farmaceutice,explozibiilor;

-o cantiotate importanta de acid sulfuric(circa 15% din productia mondial)se utilizeaza in industria petroliera drept agent de rafinare;

-o alta utilizare a acidului sulfuric este in industria constructiilor de masini,unde este intrebuintat ca electrolit.

Se cunosc mai multe procedee de fabricare a acidului sulfuric,dintre care amintim procedeul cu oxizi de azot(procedeul vechi) si procedeul modern,de contact.

Indiferent de metoda aplicata,in primul rand se obtine SO2(gazul sulfuros)rezultat din prajirea piritei in cuptoare si,in ultimul timp,prin calcinarea ghipsului(CaSO4 hidratat),prin oxidarea SO2 la SO3 si sub actiunea apei,gazele sulfuroase trec in acid sulfuric.

Dezvoltarea industrei de acid sulfuric este determinata de:

-natura materiilor prime disponobile

-posibilitatea de achizitionare a acestora;

Principala materie de baza implicata in procesul de fabricatie a acidului sulfuric este sulful,prezent ca atare sau sub forma combinatiilor sale(sulfuri metalice).

Sulfurile metalice sunt prajite in strat fluidizat in cuptoare,in prezenta de catalizatori(de ex: vanadiul).

Odata cu cresterea cerintei de acid sulfuric a aparut si o serie de probleme legate de cresterea productivitatii.Astfel,au fost introduse cu rezultate bune cuptoare in strat fluidizat,reactoare de conversie si turnuri de uscare si absorbtie pentru capacitati de 300-500 t H2SO4/zi.

Prin marirea eficientei procesului de purificare speciala,ca si prin adoptarea unor materiale de constructii adecvate,produsul obtinut este de puritate inalta.

Procedeele de obtinere a acidului sulfuric si extinderea domeniilor de utilizare a acestuia creste si importanta compusilor intermediari ai acidului sulfuric,respectiv cei ai SO2 si SO3 ale caror utilizari sunt variate.Aceasta contribuie la marirea rentabilitatii instalatiilor de acid sulfuric,in special in cazul in care produsii intermediari sunt valorificati in cadrul uzinei,in instalatii construite in acest scop.

In categoria produsilor intermediari ai acidului sulfuric pot fi inclusi,de asemenea H2S si S.

Prin includerea in categoria compusilor intermediari ai acidului sulfuric se realizeaza ordonarea completa a compusilor care conduc succesiv la formarea acidului sulfuric.

In stare pura,acidul sulfuric este un lichid incolor,cu aspect uleios.

Are densitatea de 1,84g/ml la temperatura de 15°C.

La temperaturi superioare (peste 430°C) are loc reactia de descompunere a SO3.

Principala combinatie a sulfului,ce se utilizeaza in procesul de obtinere a acidului sulfuric,este pirita.Cu ajutorul unor procedee bine puse la punct,se pot recupera economic unele elemente chimice,cum ar fi:Fe,Cu,Zn, metale nobile ce sunt continute in cenusa de pirita.

O alta sursa de materie prima,inca nevalorificata pana in prezent,o constituie continutul de sulf din carbunii bruni si huila,ce poate atinge valoarea de 1,5%.

Natura materiei prime determina principalele caracteristici ale instalatiilor de preparare a acidului sulfuric,deci investitiile si cheltuielile de fabricatie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Acidul Sulfuric.doc

Alte informatii

Acest proiect a fost prezentat la Scoala de Maistri Chimisti Craiova!