Agenti tensioactivi - surfactanti

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Agenti tensioactivi - surfactanti.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Chimie Generala

Cuprins

1. Surfactant. Consideratii generale 3
1.1 Clasificare surfactanti 3
2. Emulgatori. Introducere . 4
2.1 Lecitina .5
3. Emulsii. Introducere . 7
3.1 Uleiuri si grasimi naturale ..9
3.2 Uleiul de bumbac .9
3.3 Uleiul de cocos ..10
Bibliografie . .13

Extras din document

1.Surfactanti. Consideratii generale:

Agenti activi de suprafata, pe scurt, surfactantii sunt substante chimice care in solutii concentreaza la suprafata si solubilizeaza material care au o mica afinitate, unele fata de altele. Acumulandu-se pe suprafetele de separare, surfactantii sunt capabili sa modifice puternic, chiar in concentratii foarte mici, proprietatile superficiale ale lichidelor in care se dizolva.

Deoarece surfactantii sunt absorbiti in principal la suprafata solutiei, creand un strat subtire sunt numiti substante active de suprafata. In timpul dizolvarilor, dupa ce ating anumite valori ale concentratiei, moleculele sau ionii de surfactant incep sa se asocieze si sa se organizeze in unitati mai complexe, numite micele. Valorea concentratiei caracteristice a inceperii procesului de asociere poarta denumirea de concentratie critica micelara si este intalnita sub simbolul CC sau presurtat CCM.

1.1 Clasificarea surfactantilor:

- Anionici (cu sarcina negativa)

- Cationici (cu sarcina pozitiva)

- Neionici (fara sarcini)

- Amfolitici (cu sarcina pozitiva sau negativa, in functie de ph-ul solutiei)

Surfactantii prezinta o structura moleculara asimetrica, compusa din doua parti, cu proprietăți fundamentale diferite: una nepolara sau slab polara (hidrocarbonata) și alta puternic polara (ionizabila sau neionizabila). Partea nepolara este insolubila în apa (hidrofoba)și în lichide puternic polare dar este usor solubila în uleiuri (lipofila) și în general în lichide nepolare. Partea polara, din contra, este hidrofila. Partea lipofilă constă de obicei dintr-o catenă hidrocarbonată având mai mult de 10 atomi de carbon.

Partea hidrofilă poate fi reprezentată de o grupări neionice polare sau grupăriionice și astfel distingem între surfactanți neionici și surfactanți ionici. Grupările ionice au o afinitate mai mare față de apă comparativ cu grupările neionice polare. Surfactanții neionici sunt dizolvați ca molecule electroneutre ( de exemplu colesterolul sau alcooli grași ce conțingrupe hidroxil ). Surfactanții ionici disociază în soluție apoasă în perechi de anioni și cationi, însă doar o parte a acestor ioni sunt activi de suprafață.

2. Emulgatori. Introducere:

Emulgatorii, in sensul strict, sunt substante tensioactive sau agenti de suprafata, caracterizati prin prezenta in molecula lor a unor grupari polare care le confera proprietati tensioactive. Efectul emulgatorilor este de a micsora tensiunea superficiala care exista intre doua lichide nemiscibile, permitand dispersarea fina a unuia in celalalt.

Acest efect este determinat de proprietatile de solubilitate pe care le prezinta emulgatorii fata de cele doua lichide nemiscibile. De exemplu, in emulsiile ulei / apa emulgatorii de tip amfipatic, adica cei care poseda o grupare lipofila si una hidrofila, se plaseaza la interfata globulelor de grasime cu gruparile hidrofile catre apa si gruparile lipofile catre ulei.

Câteva aplicații comune ale emulgatorilor:

- Painea;

- Ciocolata;

- Inghetata;

- Margarina;

- Carnea procesata;

- Lecitina.

Fisiere in arhiva (1):

  • Agenti tensioactivi - surfactanti.docx

Bibliografie

- www.scribd.com
- http://www.alegesanatos.ro/blog/ce-este--13/ce-sunt-surfactantii-7.html
- http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/uleiul-de-cocos-beneficii-si-riscuri_11578
- http://www.alegesanatos.ro/ingrediente/ulei-de-bumbac-2239/
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Emulsie