Bauturi Alcoolice Distilate

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Bauturi Alcoolice Distilate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Chimie Generala, Industria Alimentara

Extras din document

Băuturile alcoolice însoţesc preparatele culinare în cadrul meniurilor, având rolul de a le pune în valoare, de a stimula digestia şi de a satisface gusturile şi obişnuinţele consumatorilor. Există o gamă variată de băuturi alcoolice, care se deosebesc între ele prin tăria alcoolică, compoziţie şi tehnologia de obţinere.

În grupa băuturilor alcoolice sunt încadrate produsele alimentare în compoziţia cărora intră alcoolul etilic în concentraţie variabilă. Ele sunt sărace sau lipsite de valoare nutritivă, dar prezintă valoare energetică datorită proprietăţii alcoolului etilic de a se descompune cu eliberare de energie în timpul metabolismului.

În cazul unui consum exagerat, băuturile alcoolice au un rol negativ în alimentaţie datorită caracterului potenţial toxic al alcoolului.

Principalul criteriu de clasificare a băuturilor alcoolice are la bază modul de obţinere:

- băuturi alcoolice distilate (alcoolul etilic alimentar, rachiurile naturale şi rachiurile industriale)

- băuturi alcoolice nedistilate (vinul, berea).

Băuturile alcoolice distilate se obţin prin fermentarea unui must natural de fructe, cereale, cartofi sau melasă, urmată de distilare. Cele mai importante băuturi alcoolice distilate sunt alcoolul etilic alimentar (spirtul), rachiurile naturale şi rachiurile industrial.

1. Alcoolul etilic

Acesta este un produs rezultat din distilarea plămezilor fermentate de cereale, melasă, amestecuri de fructe sau cartofi. În urma distilării alcoolul etilic este amestecat cu alţi produşi de distilare (esteri, furfurol, aldehide, ş.a.) şi poartă denumirea de alcool etilic brut.

Caracteristicile spirtului brut îl fac improprii consumului datorită mirosului şi gustului neplăcute. Pentru îndepărtarea celorlalte substanţe din compoziţie, alcoolul etilic se supune operaţiei de rectificare (distilare fracţionată), rezultând alcoolul rafinat de concentraţie 96 % procente de volum. Sortimentul comercial de alcool etilic cuprinde: alcoolul etilic rafinat, spirtul medicinal şi spirtul tehnic.

Alcoolul etilic rafinat – stă la baza preparării tuturor băuturilor alcoolice industriale.

Principalele caracteristici ale acestui produs sunt:

- lichid limpede, incolor

- miros plăcut, caracteristic

- gust arzător

Alcoolul etilic care se comercializează poate fi de mai multe concentraţii, şi anume:

96º, 93º, 85º şi 72º (gradele indică concentraţia în alcool etilic, procente de volum).

2. Rachiurile naturale

Rachiurile naturale se obţin prin distilarea fructelor fermentate, a drojdiei de vin, a tescovinei, a melasei sau a unor vinuri de calitate inferioară.

Procesul de fabricaţie a rachiurilor naturale cuprinde următoarele etape: obţinerea plămezilor de fermentare, fermentarea acestora, distilarea, rectificarea, învechirea şi îmbutelierea.

Reprezentanţi ai rachiurilor naturale

Ţuica sau rachiul de prune

Se obţine din prune sănătoase, bine coapte, de diferite soiuri, care cresc în toate zonele geografice ale ţării noastre. Ţara noastrå, dispunând de cantitåţi însemnate de prune, este prin excelenţå mare producåtoare de ţuicå şi şliboviţå. Printre soiurile de prune valorificate pentru rachiuri, cu un conţinut mai ridicat în zahår, se numårå: « Tuleul gras », « Gras românesc », « Goldane negre » sau « Tuleu rotund », « d’ Agen », « Reclaud verde », « Vânåt românesc » sau « Brumåriu », « Vânåt de Bistriţa », « Vânåt de Italia », « Anna Späth » etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Bauturi Alcoolice Distilate.docx