Combinații Coordinative cu Activitate anti-tumorală

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4072
Mărime: 30.85KB (arhivat)
Publicat de: Didina Lungu
Puncte necesare: 7
Universitatea Politehnică Bucureşti Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor

Extras din proiect

Introducere

Combinatiile complexe au un rol determinant si in activitatea medicamentoasa. In general, medicamentele stabilesc interactiuni la nivelul celulei.

Domeniul chimioterapiei cancerului a evoluat mult in ultimii ani, un numar mare de noi substante naturale sau de sinteza fiind testate in acest scop. Substantele medicamentoase eficace in neoplasmele umane si experimentale au, in general proprietati chelatoare sau sunt usor metabolizate cu compusi cu astfel de proprietat. Multe dintre ele interactioneaza cu acizii nucleici, inhiband sinteza ADN, ceea ce explica modul lor general de actiune.

In scopul clinic, au fost utilizati antimetabolitii, agentii alchilanti, unii produsi naturali (alcaloizi sau antibiotice) si hormoni steroizi.

Antimetabolitii prezinta o structura asemanatoare cu diferiti metaboliti normali cu care intra in competitie. Cei mai importanti antimetaboliti sunt cei analogi acidului folic, bazelor purinice, bazelor pirimidinice

Agentii alchilanti, azotiperitele, etileniminele si derivatii entersulfonici sunt substante donoare de grupari alchil reactive , cu care blocheaza grupari biologic active ale proteinelor si nucleoproteinelor esentiale metabolismului normal al celulelor.

Hormonii estrogeni, androgeni si steroizii cortico -suprarenali sunt eficace fata de tesuturile a caror crestere este anormala sub control hormonal.

Substantele anticancerigene ca agentii de chelare manifesta de obicei o afinitate superioara fata de unele metale cancerigene (anormale) existente in organism. Deoarece selectivitatea este redusa, ele pot inactiva si unele enzime necesare cresterii rapide sau anormale a celulelor.

Utilizand 6 mercaptopurina ca ligand a unor ioni metalici mai ales a Pt(II) si Pt(IV) au fost sintetizate combinatii complexe cu actiune citostatica. Se presupune ca, in urma actiunii lor asupra virusurilor, se elibereaza ligandul biologic activ, care inhiba in continuare cresterea celulelor.

Implicarea compusilor de coordinatie in aceste fenomene are drept justificare faptul ca diferite parti ale virusurilor reprezinta agenti de chelare, care pot inlocui liganzii in compusii de coordinare. Chiar o alterare minora de acest gen, va conduce aproape sigur la reducerea sau la eliminarea patogenitatii virale.

O alternativa este introducerea unui ion metalic in vecinatatea virusului astfel incat sa poata avea loc complexarea.O alta cale este utilizarea liganzilor care poseda o activitate antitumorala.

In ceea ce priveste explicarea actiunii antitumorale dupa formarea ligandului, ar avea loc dezactivarea ionilor metalelor cu actiune cancerigena sau a enzimelor necesare cresterii rapide atat a celulelor sanatoase cat si a celor maligne.

Configuratia spatiala a ligandului cu actiune anticancerigena constituie un factor important in ceea ce priveste actiunea sa farmacologica.

Combinaţii coordinative cu activitate anti-tumorală

1. Complecşii Pt (II)

Activitatea antitumorala a combinatiilor coordinative ale Pt(II) pare a fi limitata la cele de tipul [PtA2X2], fara sarcina electrica si este caracteristica izomerilor cis.

In cadrul izomerilor cis si trans ai Pt(II), izomerul cis poate sa prezinte sau nu activitate antitumorala; aceasta nu se intaleneste insa niciodata la izmerul trans, fara ca cel cis sa fie si el activ.

Combinatiile coordinative ale Pt(II) cu sarcina electrica sunt inactive chiar daca liganzii sunt usor schimbabili.

Activitatea antitumorala a complecsilor Pt(II), de tipul [PtA2X2], depinde de natura liganzilor. Cele mai bune rezultate au fost obtinute cu Cl- si Br-, liganzi anionici monodentati, cu capacitatea de schimb intermediara si cu anionii oxalat si manolat, liganzii carboxilati bidentati, in ceea ce priveste natura anionilor, cu molecule de amoniac, si de diamine cliclice saturate in ceea ce priveste pe cea a aminelor.

Prin urmare cis-diclorodiaminoplatina (II), cis [Pt(NH3)2Cl2], cunoscuta si sub denumirea de sarea lui Peyrone, introdusa in terapeutica de catre Rosenberg si Van Camp, prezinta cea mai ridicata activitate anti-tumorala.

Preview document

Combinații Coordinative cu Activitate anti-tumorală - Pagina 1
Combinații Coordinative cu Activitate anti-tumorală - Pagina 2
Combinații Coordinative cu Activitate anti-tumorală - Pagina 3
Combinații Coordinative cu Activitate anti-tumorală - Pagina 4
Combinații Coordinative cu Activitate anti-tumorală - Pagina 5
Combinații Coordinative cu Activitate anti-tumorală - Pagina 6
Combinații Coordinative cu Activitate anti-tumorală - Pagina 7
Combinații Coordinative cu Activitate anti-tumorală - Pagina 8
Combinații Coordinative cu Activitate anti-tumorală - Pagina 9
Combinații Coordinative cu Activitate anti-tumorală - Pagina 10
Combinații Coordinative cu Activitate anti-tumorală - Pagina 11
Combinații Coordinative cu Activitate anti-tumorală - Pagina 12
Combinații Coordinative cu Activitate anti-tumorală - Pagina 13
Combinații Coordinative cu Activitate anti-tumorală - Pagina 14
Combinații Coordinative cu Activitate anti-tumorală - Pagina 15
Combinații Coordinative cu Activitate anti-tumorală - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Combinatii Coordinative cu Activitate Anti-Tumorala.doc

Alții au mai descărcat și

Coroziunea

6. METODE DE PROTECTIE ANTICOROSIVA A MATERIALELOR METALICE Protectia împotriva coroziunii reprezinta totalitatea masurilor care se iau pentru a...

Hidrocarburi aciclice saturate (Alcani)

Hidrocarburile aciclice saturate numite alcani sau parafine, au formula generala CnH2n+2. Conform cu aceasta formula fiecare termen din seria...

Celuloza

CELULOZA este polizaharida cea mai raspindita in natura. Ea corespunde formulei(C6 H10 O5)n, in care n are valori cuprinse intre 700-800 si...

Ai nevoie de altceva?