Determinarea Azotatilor din Apa

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 3524
Mărime: 46.53KB (arhivat)
Cost: 5 puncte

Extras din document

INTRODUCERE

De cele mai multe ori, vorbind despre impactul omului asupra mediului ambiant, se fac referiri la poluare. Astazi se stie ca mediul natural se deterioreaza incetul cu incetul datorita cresterii demografice, urbanizarii, industrializarii, factorul hotarator fiind cel antropic. Odata cu aparitia primelor civilizatii urbane a aparut si interventia brutala a omului prin exploatarea nerationala a terenurilor si a alterarii mediului inconjurator prin poluanti proveniti din activitatile umane, de origine menajera, agricola si industriala. Astazi, peste tot pe Terra, in marile metropole ale lumii “civilizate” apar urme ale activitatii umane - acele deseuri poluante.

Poluarea reprezinta un pericol iminent pentru viata omului, flori si faune de pe Terra, atat prin efectul nociv al poluantilor cat si prin dezechilibrele care apar la nivel planetar.

Poluarea este procesul de modificare al factorilor de mediu biotici si abiotici prin introducerea in mediu al poluantilor de tipul deseurilor rezultate din activitatile umane.

Intens afectate de efectele poluarii sunt mai ales padurile, aerul, apele si solul.

Apele subterane si cele de suprafata se afla intr-o stare avansata de poluare. Se evacueaza anual in rauri, din activitatile industriale, agricole si urbane, peste 6 milioane tone de poluanti intre care predomina : cloruri, azotati, amoniu, fenol, detergenti si pesticide.

Poluarea cu ingrasaminte chimice, pesticide, ploi acide afecteaza tot mai mult solul contribuind substantial la inrautatirea starii de sanatate a acestuia.

Notiunea de sol este indisolubil legata de notiunea de productivitate. Pentru a preantampina scaderea productivitatii acestuia se folosesc ingrasamintele chimice.Insa chimizarea in exces si unilaterala tulbura echilibrul ecologic din sol afectand procesul de conversie, ceea ce conduce la scaderea potentialului productiv. O alta consecinta negativa al procesului chimizarii abuzive este acumularea in sol si in apa freatica a unor elemente minerale cum sunt nitratii, in concentratii daunatoare. Folosirea in concentratii tot mai mari a ingrasamintelor pe baza de azot a avut drept urmare cresterea azotatilor in sol. De aici, ei sunt levigati si dusi in apa izvoarelor de unde ajung in organismul uman, fiind transformati in azotiti de catre flora bacteriana intestinala. Azotitii patrund in sange si, printre altele, deregleaza respiratia intracelulara.

Contaminarea apelor cu diverse substante poluante este o problema ce se manifesta in prezent la scara planetara. Principalii poluanti chimici ai apelor sunt: plumbul, mercurul, azotul, fosforul, hidrocarburile si pesticidele. Problema poluarii apelor cu azotatii folositi ca ingrasaminte chimice in agricultura a devenit foarte importanta in zilele noastre. Din studiile efectuate de B. Commoner (1970) rezulta ca in ultimii 25 de ani, cantitatea de azotati deversati in mediu de diferite surse a crescut in mod considerabil. Astfel, cei rezultati din deversarile urbane au crescut cu 70%, cei proveniti din eliminarile motoarelor cu combustie interna au crescut cu 300%, iar cei aparuti in urma folosirii ingrasamintelor chimice azotate au atins valoarea de 1400% in aceeasi perioada de timp.

Efectul poluant al ingrasamintelor rezulta din faptul ca unele din ele contin numeroase impuritati toxice si de obicei sunt folosite in exces.

Fiind solubile in apa, atat impuritatile cat si excesul de ingrasaminte neutilizate de plante este spalat si ajunge in ape freatice, in apele raurilor, lacurilor, ape potabile si deci la om. Efectul poluant cel mai intens il determina utilizarea in exces a azotatilor. Cu cat plantele se apropie de limitele fiziologice ale productivitatii, eficienta utilizarii ingrasamintelor scade, iar consecinta excesului nu s-a lasat asteptata. Concentratia de azotati in mai multe rauri a crescut semnificativ, ca si in apa unor asezari omenesti. Caracterul daunator al excesului de nitrati si al prezentei lor in panzele freatice, a raurilor, consta in intensificarea procesului de entrofizare (forma a poluarii ecosistemelor prin introducerea unor cantitati excesive de nutrienti ca urmare a activitatii umane ) iar prezenta lor in apa potabila este periculoasa pentru sanatatea omului. Nitratii, in conditii reducatoare - de pilda in timpul trecerii prin intestin - se transforma in nitriti care sunt toxici. Ei se combina cu hemoglobina methemoglobina care nu poate fixa oxigenul. Consecinta: apar grave anemii. La copii, nitritii pot da tulburari nervoase. Cercetari recente au aratat ca ionii NO2( pot reactiona cu diferite compusi aminati din intestin dand nitrosamine care sunt cancerigene. Limita maxima admisa de azotati in apa potabila a fost fixata de FAO si OMS la 10 p.p.m .

Preview document

Determinarea Azotatilor din Apa - Pagina 1
Determinarea Azotatilor din Apa - Pagina 2
Determinarea Azotatilor din Apa - Pagina 3
Determinarea Azotatilor din Apa - Pagina 4
Determinarea Azotatilor din Apa - Pagina 5
Determinarea Azotatilor din Apa - Pagina 6
Determinarea Azotatilor din Apa - Pagina 7
Determinarea Azotatilor din Apa - Pagina 8
Determinarea Azotatilor din Apa - Pagina 9
Determinarea Azotatilor din Apa - Pagina 10
Determinarea Azotatilor din Apa - Pagina 11
Determinarea Azotatilor din Apa - Pagina 12
Determinarea Azotatilor din Apa - Pagina 13
Determinarea Azotatilor din Apa - Pagina 14
Determinarea Azotatilor din Apa - Pagina 15
Determinarea Azotatilor din Apa - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Determinarea Azotatilor din Apa.doc

Alții au mai descărcat și

Apa in Natura, Poluarea Apei Consecintele Poluarii Apelor si Protectia Apelor

,,Apei i-a fost dată puterea magică de a deveni seva vieţii pe Pământ!” Leonardo 1. APA ÎN NATURĂ Apa este un factor de mediu indispensabil...

Potentiometrie

1 . POTENTIOMETRIE Potentiometria cuprinde metodele de analiza electrochimica in care se masoara, variatia potentialului de electrod . Se...

Determinarea Azotului cu Ajutorul Metodelor Instrumentale

1.NOTIUNI INTRODUCTIVE Metodele instrumentale de analiza se bazeaza pe masurarea unei proprietati fizice a analitului: conductivitate termica sau...

Nitriții și Nitrații

Nitriții și nitrații Generalități Nitriţii şi nitraţiisunt componenţi naturali ai solului, proveniţi din mineralizarea substanţei azotate de...

Nitriți și Nitrați

1. Introducere Nitritii (NO3) si nitratii (NO2) sunt componenti naturali ai solului, proveniti din mineralizarea substantei azotate de origine...

Hidrocarburi Aciclice Saturate (Alcani)

Hidrocarburile aciclice saturate numite alcani sau parafine, au formula generala CnH2n+2. Conform cu aceasta formula fiecare termen din seria...

Ai nevoie de altceva?