Eliminarea Hidrocarburilor Policiclice Aromatice cu Ajutorul Metodelor Biotehnologice

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2823
Mărime: 18.10KB (arhivat)
Publicat de: Nicodim Roșca
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Doniga Marcela

Extras din proiect

Poluarea este degradarea unui mediu natural prin acţiunea produselor toxice, în timp ce biodegradarea este fenomenul prin care o substanţă se descompune natural cu ajutorul unor microorganisme, având ca rezultat alte substanţe inofensive. În contrast cu factorii poluanţi din apă care necesită o tratare specială pentru a fi eliminaţi, există o categorie de substanţe, numite biodegradabile, care nu poluează mediul. Un produs este numit biodegradabil atunci când se transformă, se descompune şi se elimină în mod natural.

SC Foraj Sonde SA Tg. Mures isi desfasoara activitatea in sectorul serviciilor de foraj sonde pentru petrol si gaze naturale, fiind prezenta atat in Romania, cat si pe plan international.

O porţiune din pârâul Cojocna, de pe raza comunei Cãianu, judetul Cluj a fost poluatã cu deşeuri petroliere provenind de la societatea SC Foraj SA Mureş (Secţia Foraj Gaze), care executa prospectiuni (ansamblul cercetarilor pentru a descoperi si localiza zacaminte) pe teritoriul comunei Cojocna.

Sursa de poluare: cele 2 vidanje aparţinând SFG Mureş şi care conţineau deşeuri cu produse petroliere de la Sonda 4 Cojocna au fost deversate in mod accidental într-un canal care se varsã în pârâul Cojocna.

Principiul de functionare al sondelor

Sondele – sunt constructii miniere, de forma cilindrica, vertical sau inclinate, caracterizate prin raport mare intre lungimea (adancime) si diametru, executate de la suprafata cu instalatii speciale, avand ca scop cercetarea scoartei terestre, punerea in evidenta si valorificarea unor zacaminte de substante utile.

Prin forare se defineste complexul de lucrari necesare realizarii unei sonde. Intr-un sens mai strict, forarea reprezinta operatia de dislocare a rocilor si de evacuare la suprafata a fragmentelor de roca rezultate din dislocare (a detritusului).

Partea superioara, de inceput, a unei sonde se numeste gura sondei, iar cea inferioara – talpa sondei. Deschiderea obtinuta prin forare, fara consolidare cu coloane de tubare, se numeste gaura de sonda. Aceasta este delimitate lateral de peretele gaurii de sonda.

Dislocarea rocii la talpa se executa cu instrumente speciale. La dislocarea pe talpa circular complete, instrumentul de disclocare se numeste sapa, iar la dislocarea pe talpa inelara – cap de carotiera sau freza. Legatura dintre instrumentului de dislocare si instalatia de la suprafata este asigurata de garnitura de foraj.

La sistemele actuale de forare, detritusul este transportat la suprafata prin circulatie de fluid. Acest fluid se numeste fluid de foraj sau fluid de circulatie.

Sondele pentru petrol si gaze se foreaza, pe uscat sau pe mare, cu instalatii de forare. O instalatie de forare este compusa din grupul de forta pentru actionare, turla cu substructura sa, sistemul de manevra (pentru efectuarea operatiilor de introducere si extragere in ,si din sonda a sapelor, precum si a diferitelor scule si dispozitive), sistemul de rotatie (pentru antrenarea garniturii de foraj in miscare rotativa) si sistemul de circulatie (pentru asigurarea fluidului de foraj in sonda).

La gura sondei se afla montata instalatia de prevenire a eruptiei prin care se inchide sonda unor manifestari eruptive sau eruptii libere.

Operatie de forare propriu zisa este urmata, la anumite intervale de adancimi, de consolidarea portiunii traversate. Aceasta este realizata prin tubare (introducerea in sonda a unei coloane de tubare). In mod normal, dupa tubare urmeaza operatie de cimentare, prin care se izoleaza spatial inelar din spatele coloanei de tubare.

In procesul de forare, in functie de necesitati, se executa diferite operatii de investigare a gaurii de sonda si a rocilor traversate : carotaj electric. Radioactive sau sonic, cavernometrie, masuratori de deviatie, etc.

Necesarul de apa tehnologica se asigura prin transport cu vidanja, apa fiind depozitata direct in rezervoarele de stocare ale sondei sau in habe metalice.

Apa este folosita, in principal, la prepararea si conditionarea fluidului de foraj si, in secundar, pentru alimentarea centurii de hidranti ai instalatiei.

Protectia apelor subterane din panza freatica impotriva contaminarii acestora de componentii fluidului de foraj, se va realiza prin tubarea si cimentarea gaurii de sonda ce traverseaza aceste formatiuni.

Preview document

Eliminarea Hidrocarburilor Policiclice Aromatice cu Ajutorul Metodelor Biotehnologice - Pagina 1
Eliminarea Hidrocarburilor Policiclice Aromatice cu Ajutorul Metodelor Biotehnologice - Pagina 2
Eliminarea Hidrocarburilor Policiclice Aromatice cu Ajutorul Metodelor Biotehnologice - Pagina 3
Eliminarea Hidrocarburilor Policiclice Aromatice cu Ajutorul Metodelor Biotehnologice - Pagina 4
Eliminarea Hidrocarburilor Policiclice Aromatice cu Ajutorul Metodelor Biotehnologice - Pagina 5
Eliminarea Hidrocarburilor Policiclice Aromatice cu Ajutorul Metodelor Biotehnologice - Pagina 6
Eliminarea Hidrocarburilor Policiclice Aromatice cu Ajutorul Metodelor Biotehnologice - Pagina 7
Eliminarea Hidrocarburilor Policiclice Aromatice cu Ajutorul Metodelor Biotehnologice - Pagina 8
Eliminarea Hidrocarburilor Policiclice Aromatice cu Ajutorul Metodelor Biotehnologice - Pagina 9
Eliminarea Hidrocarburilor Policiclice Aromatice cu Ajutorul Metodelor Biotehnologice - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Eliminarea Hidrocarburilor Policiclice Aromatice cu Ajutorul Metodelor Biotehnologice.doc

Ai nevoie de altceva?