Evaluarea Calitativa si Cantitativa a Riscului unui Proces Industrial

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Evaluarea Calitativa si Cantitativa a Riscului unui Proces Industrial.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 43 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Chimie Generala

Extras din document

Metodele de evaluare calitativa si cantitativa a riscului urmaresc:

- identificarea surselor de pericol

- evaluarea probabilitatii de aparitie si a frecventei unui accident

- definirea unui scenariu de accident (modele sursa, de vulnerabilitate receptori, scenarii de escaladare proces); evaluarea indicatorilor de risc ai substantelor, reactiilor, echipamentelor, in raport cu mediul

- evaluarea consecintelor unui accident

Metodele calitative se refera la problematica evaluarii riscului, pe cand cele cantitative reunesc tehnicile numerice utilizate la evaluarea riscului

Metodologia de identificare a surselor de pericol (si de risc) trebuie sa asigure o inventariere detaliata a tuturor componentelor sistemului analizat (instalatie, proces), a activitatilor, materialelor si etapelor procesului. Rezultatul analizei calitative il constituie lista de inventariere a pericoleler potentiale din sistemul analizat.

Principalele tehnici utilizate :

„Listele-de-verificare” („Checklists”),

HAZOP („Hazard and Operability”),

„CE-ar-fi-daca?” („What-If?”),

„Indici de pericol” („Hazard Indices”),

FMEA (Moduri de defectare si analiza efectelor, „Failure Mode and Effects Analysis”),

MAHI (Identificarea pericolelor de accident major, „Major Accident Hazard Identification”).

„Listele-de-verificare” - chestionare cu rolul de identificare a punctelor critice din sistem pe baza experientei evaluatorilor individuali (in proiectarea si operarea instalatiei), fara a ignora aspectele de detaliu.

Sunt elaborate pentru fiecare etapa a analizei in parte: proprietati ale materialelor utilizate in proces / instalatie, detalii de proiectare si constructie, detalii ale sistemului de operare, control si management.

Analiza se face comparativ in raport cu tipurile de pericole deja cunoscute, cu verificarea respectarii standardelor si procedurilor. Metodologia este simpla si nu necesita o pregatire prealabila a personalului chestionat. In general, listele de verificare identifica acea parte a procesului la care lipsesc informatii detaliate de tip cauza-efect si care necesita investigatii suplimentare. Metoda prezinta un grad mare de relativitate al concluziilor, fiind dependenta de experienta personalului investigat.

Desi sunt identificate, de regula, doar pericolele comune/evidente, metoda este simpla, rapida, si constituie o baza informationala importanta in analiza de identificare a surselor de pericol.