Instalatia HB-RC

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 2528
Mărime: 28.90KB (arhivat)
Cost: 4 puncte

Extras din document

ISTORICUL PROVENIENTEI INSTALATIEI

Instalatia de hidrogenare a benzinei a fost realizata pe baza proiectului tehnologic conceput si realizat la Institutul de Cercetare Ingineri Thenologica si Proiectare pentru Rafinarii Ploiesti.

Instalatia a fost calculata, proiectata si construita pentru o capacitate de 900000 tone benzina prelucrara in 330 zile/an.

Instalatia are ca scop hidrogenarea benzinelor obtinute in instalatiile de distilare altmosferica si de cocsare si eliminarea compusilor cu sulf, oxigen, azot. Din instalatie se obtinea benzina hidrogenata din care o parte mergea in alimentarea instalatiei de platformare iar cealalta la piroliza, o fractie de gaze lichefiate care merge la instalatia FG si o fractie cu hidrogen sulfurat care merge la DGRS.

Este prima instalatie de hidrogenare a benzinei din tara si prezinta modificari importante fata de instalatiei hidrofinare construite in rafinariile noastre, atat din punct de vedere constructive cat si functional.

Faptul ca se prelucreaza si benzene de cocsare impune lucrul la presiuni mari, 40-50 atm. Avand in vedere ca reactiile de hidrogenare au loc cu degajari de caldura exterioare, blocul de reactive s-a impartit in doua lucrandu-se cu injective de hidrogen intre trepte pentru reducerea temperaturii la intrarea in reactorul 2.

S-au prevazut doua compresoare pentru functionarea alternativa. Compresoarele sunt mixte cuprinzand fiecare cate doi cilindri de recirculare, un cilindru pentru complatarea treptei intai si un cilindru pentru treapta a II-a de completare cu racier intre trepte.

In cuptor materia prima se incalzeste numai in zona de radiatie, iar in convective se produce abur recuperand astfel temperatura gazelor arse. Avand in vedere ca alimentarea este mixta, s-a prevazut in instalatie un pas de alimentare in care este pompata benzina de DA si cocsare in procente prestabilite din care trage pompa de alimentare.

PREZENTAREA PROCESULUI TEHNOLOGIC SI A INSTALATIEI

Reformarea catalitica este un process termocatalitic prin care benzinele hidrofinate de distilare primara in amestec cu cele de provenienta termica (cocsare) cu cifre octanice scazute, sunt trasnformate in benzene cu cifre octanice ridicate.

Instalatia industriala de reformare catalitica asigura atat fondul de benzina utilizat drept component octanic, cat si reformatul pentru extragerea BTX, fiind in acelasi timp unul din principalii furnizori de hidrogen utilizat in realizarea industriala a altor procese catalitice:hidrofinare,hidrotratare.

Instalatia de reformare catalitica a fost proiectata pentru o capacitate 500000t/an benzina hidrofinata. Dupa modernizare instalatia functioneaza la o capacitate de 357000 t/an.

Instalatia de Reformare Catalitica curpinde urmatoarele sectii:

-sectia de incalzire materie prima si reactie;

-sectia de separare gaze;

-sectia de comprimare si recirculare a gazelor bogate in hidrogen;

-sectia de fractionare;

-sectia de generare abur.

Sectia de inclazire materie prima si reactie

Functionarea cuplata a instalatiilor HB si RC, fara depozitarea intermediara a benzinei hidrogenate, elimina posibilitatea acumularii de apa in material prima, conditie esentiala pentru mentinerea functiei acide a catalizatorului de reformare catalitica.

Bnezina hidrogenata, materie prima pentru instalatiile de reformare este obtinuta direct din aza coloanei, coloana de splitare a benzinei hidrogenate, care este amplasata in inslatatia Izomerizare si unde sunt indepartate din benzina hidrocarburile precursoare ale benzenului.

Preview document

Instalatia HB-RC - Pagina 1
Instalatia HB-RC - Pagina 2
Instalatia HB-RC - Pagina 3
Instalatia HB-RC - Pagina 4
Instalatia HB-RC - Pagina 5
Instalatia HB-RC - Pagina 6
Instalatia HB-RC - Pagina 7
Instalatia HB-RC - Pagina 8
Instalatia HB-RC - Pagina 9
Instalatia HB-RC - Pagina 10
Instalatia HB-RC - Pagina 11
Instalatia HB-RC - Pagina 12
Instalatia HB-RC - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Instalatia HB-RC.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Distilării Petrolului

Date de proiectare: 1. Ţiţeiul si caracteristicile diferitelor fracţiuni: Fişa nr.4. 2. Debitul instalaţiei t/an ţiţei: 2 500 000 t/an. 3....

Proiectarea Tehnologica a Unei Instalatii de Hidrofinare

1. Generalitati privind hidrofinarea fractiilor petroliere Prin hidrofinare se intelege procesul de tratare cu hydrogen a fractiunilor de titei pe...

Proiectarea Tehnologica a Instalatiei de Reformare Catalitica de Tip UOP

INTRODUCERE Procesele industriale de reformare catalitică au ca obiectiv transformarea benzinelor grele de distilare primară şi, în oarecare...

Proiectarea Tehnologică a Unei Instalații de Hidrofinare a Unui Amestec de Benzine de DA și CC

DATE DE PROIECTARE %benz DA+CC S ppm N ppm Cifra brom g/100g DO %gr O %gr Ar %gr P+N= 100-x Di t/an H2/mp Nm3/m3 to oC i e i e i e x...

Coroziunea

6. METODE DE PROTECTIE ANTICOROSIVA A MATERIALELOR METALICE Protectia împotriva coroziunii reprezinta totalitatea masurilor care se iau pentru a...

Hidrocarburi Aciclice Saturate (Alcani)

Hidrocarburile aciclice saturate numite alcani sau parafine, au formula generala CnH2n+2. Conform cu aceasta formula fiecare termen din seria...

Ingineria Proceselor de Mediu

Proces chimic sau de mediu Succesiune de transformari fizice si/sau chimice pentru obtinerea de: Produse vandabile (combustibili, medicamente,...

Ai nevoie de altceva?