Obținerea tensidelor biodegradabile

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 1979
Mărime: 1.27MB (arhivat)
Publicat de: Vladimir Nae
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ionica Ionel

Cuprins

  1. 1. ARGUMENT. .PAG. 3
  2. 2. OBTINEREA TENSIDELOR BIODEGRADABILE .PAG 4
  3. 3. BIBLIOGRAFIE.PAG 10

Extras din proiect

ARGUMENT

Datorita utilizarii pe scara lunga, detergentii si produsele de curatat au fost incadrate in categoria produselor chimice folosite in cantitati mari (HVP/high production volume),produse supuse unei legislatii specifice.ca urmare a influentei asupra mediului cauzate si de volumul mare de produse ce pot ajunge in mediul inconjurator.

Dupa utilizare,detergentii si produsele de curatat sunt eliminate in apele menajere fara sa sufere modificari structurale majore.ceea ce face ca surfactantii sa-si pastreze propietatile.Detergentii, preparate complexe, reunind peste 20 de componente din diferite clase de substante organice si anorganice, pot afecta mediul inconjurator prin unele din componentele continute.

Nu toate componentele au acelasi potential negativ si prin urmare au fost tratate diferentiat in cadrul politicilor de mediu.

Dupa aparitia primului detergent cu actiune propie (1907-Persil, Germania)utilizarea fosfatilor drept agenti de conditionare a marcat un pas important in inbunatatirea performantelor detergente ale produselor de spalare.In scurt timp au aparut noi agenti de conditionare si surfactanti,astfe incat dupa cel de-al doilea razboi mondial detergentii aveau o compozitie complexa, destul de apropiata de cea de astazi.

Efectul de curatare al unui detergent este dat de suma efectelor partiale ale componentelor, fiecare contribuind fizic si/sau chimic in proces.Actiunea acestora reduce energia mecanica si tehnica necesare procesului de curatare.

Detergentii au o compozitie complexa continind, alaturi de surfactanti si agenti de conditionare, inalbitori optici si chimici, activator de albire, agenti de antiredepunere a murdariei, enzime, agenti de reglare a gradului de spumare, coloranti, parfumuri si alte componente auxiliare.

Din punct de vedere al performantelor de curatare si al influentei asupra mediului inconjurator, deosebit de importanti sint surfactantii. Surfactantii pot influenta mediul atit prin proprietatile de biodegradare cat si prin toxicitatea lor sau a componentelor rezultate dupa biodegradare.

Consumul crescand de tenside,si, in mod special,de detergenti a marit concentratia acestora in reteaua de canalizare a oraselor si, implicit,in riuri.In mai multe tari s-a pus acut broblema luarii unor energice masuri de protectie a apelor.Din punct de vedere, propietatea de biodegradabilitate a tensidelor capata o importanta deosebita.

Am ales pentru prezentarea proiectului meu aceasta tema deoarece ma preocupa foarte mult mediul inconjurator si situatia lui. Ar trebui sa facem tot ceea ce depinde de noi pentru a pastra integritatea mediului inconjurator, mai ales acum in perspectiva integrarii europene, cind se stie ca in Uniunea europeana se pune mare accent pe protectia mediului.

OBTINEREA TENSIDELOR BIODEGRADABILE

Biodegradabilitatea este definita in sensul restrins al domeniului protectiei mediului,drept calitatea substantelor de a permite atacul microorganismelor comune, existente in apa, aer ,sol.

Astfel, datorita reactiilor biochimice intervenite, moleculele isi pierd din propietatile nocive pentru mediul inconjurator, ajungind sa fie folosite partial sau total ca strat nutritive pentru microorganisme.Datorita utilizarii pe scara larga, detergentii si produsele de curatat au fost încadrate în categoria produselor chimice folosite în cantitati mari (HVP/high production volume), produse supuse unei legislatii specifice, ca urmare a influentei asupra mediului cauzate si de volumul mare de produse ce pot ajunge în mediul înconjurator.

Dupa utilizare, detergentii si produsele de curatat sunt eliminate în apele menajere fara sa sufere modificari structurale majore, ceea ce face ca surfactantii sa-si pastreze proprietatile.

Detergentii, preparate complexe, reunind peste 20 de componente din diferite clase de substante organice si anorganice, pot afecta mediul înconjurator prin unele din componentele continute.

Nu toate componentele au acelasi potential negativ si prin urmare au fost tratate diferentiat în cadrul politicilor de mediu.

1. Surfactanti utilizati pentru fabricarea detergentilor

Dupa aparitia primului detergent cu actiune proprie (1907 - PERSIL, Germania) utilizarea fosfatilor drept agenti de conditionare a marcat un pas important în îmbunatatirea performantelor detergente ale produselor de spalare. În scurt timp au aparut noi agenti de conditionare si surfactanti, astfel încât dupa cel de-al doilea razboi mondial detergentii aveau o compozitie complexa, destul de apropiata de cea de astazi.

Efectul de curatare al unui detergent este dat de suma efectelor partiale ale componentelor, fiecare contribuind fizic si/sau chimic în proces. Actiunea acestora reduce energia mecanica si tehnica necesare procesului de curatare.

Detergentii au o compozitie complexa continând, alaturi de surfactanti si agenti de conditionare, înalbitori optici si chimici, activator de albire, agenti de antiredepunere a murdariei, enzime, agenti de reglare a gradului de spumare, coloranti, parfumuri si alte componente auxiliare.

Din punctul de vedere al performantelor de curatare si al influentei asupra mediului înconjurator, deosebit de importanti sunt surfactantii. Surfactantii pot influenta mediul atât prin proprietatile de biodegradare cât si prin toxicitatea lor sau a componentelor rezultate dupa biodegradare.

Preview document

Obținerea tensidelor biodegradabile - Pagina 1
Obținerea tensidelor biodegradabile - Pagina 2
Obținerea tensidelor biodegradabile - Pagina 3
Obținerea tensidelor biodegradabile - Pagina 4
Obținerea tensidelor biodegradabile - Pagina 5
Obținerea tensidelor biodegradabile - Pagina 6
Obținerea tensidelor biodegradabile - Pagina 7
Obținerea tensidelor biodegradabile - Pagina 8
Obținerea tensidelor biodegradabile - Pagina 9
Obținerea tensidelor biodegradabile - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Obtinerea Tensidelor Biodegradabile.doc

Ai nevoie de altceva?