Pachetul economiei circulare pentru propuneri legislative privind deșeurile

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 4664
Mărime: 244.94KB (arhivat)
Publicat de: Paul Constantin
Puncte necesare: 7
Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului
Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi", Iasi
Specializare: Managementul Mediului

Extras din proiect

REZUMAT

Deși gestionarea deșeurilor în Uniunea Europeană (UE) și-a îmbunătățit considerabil în ultimele decenii, aproape o treime din deșeurile municipale este încă depozitata și mai puțin de jumătate sunt reciclate sau compostate, cu variații între statele membre. Îmbunătățirea managementului deșeurilor ar putea oferi efecte pozitive asupra mediului, climei, sănătății umane și a economiei. Ca parte a unei schimbări de politică a UE către o economie circulară, Comisia Europeană a făcut patru propuneri legislative care introduc noi obiective de gestionare a deșeurilor în ceea ce privește reutilizarea, reciclarea și depozitarea deșeurilor.

Propunerile consolidează, de asemenea, dispoziții privind prevenirea generării deșeurilor și responsabilitatea producătorului, și de a simplifica definiții, obligațiile de raportare și metode de calcul pentru obiective. După cum Parlamentul și Consiliul să înceapă examinarea lor propunerilor, părțile interesate sunt împărțite.

Propunerile pentru o directivă a Parlamentului European și a Consiliului:

- de modificare a Directivei 2008/98 / CE privind deșeurile

- de modificare a Directivei 1999/31 / CE privind depozitele de deșeuri

- de modificare a Directivei 94/62 / CE privind ambalajele și ambalaje

- deșeuri de modificare Directivele 2000/53 / CE privind vehiculele scoase din uz, 2006/66 / CE privind bateriile și acumulatorii și deșeurile de baterii și acumulatori, și 2012/19 / UE privind echipamentele electrice și electronice deșeuri.

Introducere

În iulie 2014, Comisia Europeană a prezentat un pachet inițial de economie circulară. Cu toate acestea, martie 2015, Comisia a retras propunerea legislativă privind deșeurile incluse în acest pachet, pentru a face loc „o propunere mai ambițioasă, care va acoperi întreaga economie circulară“. Ca parte a unui nou pachet de economie circulară, în decembrie 2015, Comisia a prezentat un plan de acțiune pentru economia circulară, precum și patru propuneri legislative de modificare a următoarelor acte normative:

- Directiva privind deșeurile cadru;

- Directiva depozitare a deșeurilor;

- Directiva deșeurilor de ambalaje;

- Directivele privind vehiculele scoase din uz, privind bateriile și acumulatorii și deșeurile de baterii și acumulatori, precum și privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE).

Unele propuneri rezultă din obligațiile legale de a revizui obiectivele de gestionare a deșeurilor. Directiva-cadru privind deșeurile impune Comisiei să întreprindă următoarele acțiuni până la sfârșitul anului 2014: revizuirea obiectivelor pentru anul 2020 privind reutilizarea și reciclarea deșeurilor menajere și din construcții și demolări; stabilească obiective de prevenire a deșeurilor pentru anul 2020; și să evalueze o serie de măsuri, inclusiv schemele de responsabilitate a producătorilor extinse. Directiva prevede obligația Comisiei Depozitarea deșeurilor să revizuiască obiectivele până în iulie 2014. Directiva privind ambalajele solicită Comisiei să revizuiască obiectivele până la sfârșitul anului 2012.

Context

Diferențe există între statele membre în ceea ce privește tratarea deșeurilor municipale, generate în principal de gospodării, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din totalul deșeurilor generate în Europa, măsurată în greutate. Așa cum se arată în figura 1, ponderea reciclării și compostării între metodele de tratare a deșeurilor variază de la 65% în Germania până la 3% în România (media UE: 43%); șase state membre depozit de deșeuri mai puțin de 5% din deșeurile municipale lor, în timp ce opt state membre depozit de deșeuri de peste 70% din lor, deșeuri municipale (media UE: 31%); cantitatea de deșeuri municipale pe cap de locuitor și pe an variază de la 272 kg, în România, la 747 kg în Danemarca (media UE: 481 kg).

Bibliografie

Eficienta resurselor. Pachetul economiei circulare: Deșeuri; Depozitarea deșeurilor; Ambalarea și deșeurile de ambalaje; End-of-viață vehiculelor, bateriile și acumulatorii și deșeurile de baterii și acumulatori, echipamente electrice și electronice deșeuri, Parlamentul European, Observatorul legislativ (OEIL).

Economia circulară în Europa: Dezvoltarea bazei de cunoștințe / Agenția Europeană de Mediu, ianuarie 2016.

Închiderea bucla: noi circulară pachet de economie, parlamentare Serviciul European de Cercetare, ianuarie 2016

Fluxuri de deșeuri Înțelegerea: tratarea deșeurilor specifice, Serviciul de cercetare parlamentar european, iulie 2015. Înțelegerea de gestionare a deșeurilor: provocări și oportunități de politică, Serviciul de cercetare parlamentar european, iunie 2015

Indicatori de utilizarea eficientă a resurselor, Departamentul de Politici al Parlamentului European a, iunie 2015. în creștere: o viziune economie circulară pentru o Europă competitivă, Fundația MacArthur Ellen, June 2016

Preview document

Pachetul economiei circulare pentru propuneri legislative privind deșeurile - Pagina 1
Pachetul economiei circulare pentru propuneri legislative privind deșeurile - Pagina 2
Pachetul economiei circulare pentru propuneri legislative privind deșeurile - Pagina 3
Pachetul economiei circulare pentru propuneri legislative privind deșeurile - Pagina 4
Pachetul economiei circulare pentru propuneri legislative privind deșeurile - Pagina 5
Pachetul economiei circulare pentru propuneri legislative privind deșeurile - Pagina 6
Pachetul economiei circulare pentru propuneri legislative privind deșeurile - Pagina 7
Pachetul economiei circulare pentru propuneri legislative privind deșeurile - Pagina 8
Pachetul economiei circulare pentru propuneri legislative privind deșeurile - Pagina 9
Pachetul economiei circulare pentru propuneri legislative privind deșeurile - Pagina 10
Pachetul economiei circulare pentru propuneri legislative privind deșeurile - Pagina 11
Pachetul economiei circulare pentru propuneri legislative privind deșeurile - Pagina 12
Pachetul economiei circulare pentru propuneri legislative privind deșeurile - Pagina 13
Pachetul economiei circulare pentru propuneri legislative privind deșeurile - Pagina 14
Pachetul economiei circulare pentru propuneri legislative privind deșeurile - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Pachetul economiei circulare pentru propuneri legislative privind deseurile.docx

Alții au mai descărcat și

Coroziunea

6. METODE DE PROTECTIE ANTICOROSIVA A MATERIALELOR METALICE Protectia împotriva coroziunii reprezinta totalitatea masurilor care se iau pentru a...

Hidrocarburi aciclice saturate (Alcani)

Hidrocarburile aciclice saturate numite alcani sau parafine, au formula generala CnH2n+2. Conform cu aceasta formula fiecare termen din seria...

Celuloza

CELULOZA este polizaharida cea mai raspindita in natura. Ea corespunde formulei(C6 H10 O5)n, in care n are valori cuprinse intre 700-800 si...

Ai nevoie de altceva?