Poluarea Aerului și Mortalitatea în Barcelona

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2268
Mărime: 179.37KB (arhivat)
Publicat de: Marius Codreanu
Puncte necesare: 8
Acest proiect pune in evidenta legatura dintre poluarea aerului si mortalitate.

Cuprins

  1. 1. Introducere
  2. 2. Poluarea in Barcelona
  3. 3. Poluarea aerului si mortalitatea in Barcelona
  4. 3.1 Obiectivele studiului
  5. 3.2 Introducere
  6. 3.3 Metode
  7. 3.4 Date privind sanatatea
  8. 3.5 Date privind poluarea aerului
  9. 3.6 Analiza
  10. 3.7 Rezultate
  11. 4. Bibliografie

Extras din proiect

1. Introducere

Barcelona este capitala Cataloniei si reprezinta al doilea cel mai mare oras ca suprafata din Spania, dupa Madrid avand o populatie de aproximativ 1,6 milioane de locuitori concentrata pe o suprafata de 101,4 km 2.

Zona urbana a Barcelonei se extinde dincolo de limitele administrative ale orasului, avand o populatie in jur de 4,2-4,5 milioane de locuitori concentrata pe o suprafata de 803 km2.

Aceasta zona urbana se situeaza pe locul sase ca si domeniu cel mai populat din Uniunea Europeana, dupa Paris, Londra, Ruhr, Madrid si Milano.

De asemenea aceasta este cea mai mare metropola situata langa Marea Mediterana.

Barcelona este situata pe coasta Marii Mediterane intre raurile Llobregat si Besos si se delimiteaza la vest prin creasta Serra de Collserola.

Barcelona reprezinta un centru cultural si o zona turistica.Lucrarile arhitecturale de renume apartin lui Antoni Gaudi, Lluis Domenech si Montaner.

De asemenea Barcelona se claseaza pe locul patru in Uniunea Europeana, din punct de vedere economic si pe locul 35 in lume.

Portul din Barcelona reprezinta un punct de legatura pentru porturile principale ale Europei.

De asemenea,pe aeroportul international din Barcelona ajung 34 milioane de pasageri anual. Autostrazile extinse permit legaturi externe cu Franta si restul Europei.

2. Poluarea in Barcelona

Cea mai grava problema cu care se cronfrunta Barcelona la momentul de fata este poluarea aerului. S-a observat o crestere masiva de CO2 rezultat din emisiile de la masinile personale.

Nivelurile de CO2 s-au dublat din 1990 incoace, odata cu dezvoltarea Cataloniei.

Ministerul Mediului a declarat ca 98% din poluarea cu CO2 se datoreaza circulatiei rutiere.

In 2006 Encuasta de Movilidad a lansat un raport conform caruia peste 40% din catalani utilizeaza masina personala de trei ori pe zi.Acest lucru aduce prejudicii mediului inconjurator dar de asemenea produce si costuri mai ridicate celor ce utilizeaza masina personala, transportul in comun fiind o varianta mai ieftina.

Desi guvernul spaniol a adoptat legi referitoare la emisiile de gaze cu efect de sera, din rapoarte se observa ca acestea nu sunt suficiente.

Poluarea afecteaza nu numai mediul inconjurator, dar si turismul.

S-a semnalat o crestere a numarului de meduze, la nivel local in apele de pe coasta Marii Mediterane ceea ce a dus la inchiderea plajei, impiedicand accesul vizitatorilor.

Prima invazie de meduze a fost observata in Catalonia in anul 2005.Grupul de Mediu Oceana a raportat ca numarul meduzelor s-a triplat, numarandu-se chiar si 10 meduze pe metru patrat in apropierea plajelor din jurul Barcelonei.

In 2006, 30.000 de oameni au fost tratati pentru intepaturi de meduze si cateva plaje au fost inchise pentru a preveni alte cazuri.

O intepatura de meduza poate cauza dureri si disconfort, iar in cazuri severe de reactii alergice se poate declansa un atac de cord.

Numarul mare de meduze se datoreaza temperaturii marii, care a crescut cu 2 grade peste medie pe perioada verii. Cresterea temperaturii marii se datoreaza emisiilor cu efect de sera care opresc disiparea caldurii emise de Soare.

Apele calde sunt propice pentru dezvoltarea meduzelor, iar pradatorii lor cum ar fi tonul si pestele spada migreaza mai departe de Marea Mediterana pentru a gasi curentii reci din Oceanul Atlantic.

In afara de problemele de mediu, poluarea aerului este responsabila si pentru cresterea numarului de boli, precum probleme cu inima, cancer, astm, alergii etc.

Pe data de 12 iunie, Guvernul a aprobat un plan regional pentru a reduce viteza de deplasare permisa pentru masini pe drumurile majore ale Cataloniei la mai putin de 80 de km pe ora, acest lucru avand scopul de reduce nivelurile de emisie de la masini.

Aceste limite vor intra in vigoare din aceasta toamna si va viza Barcelona si alte 15 municipalitati din Catalonia, cifra obictiv de reducere fiind de 30%.

Aerul din Barcelona ar trebui curatat

Poluarea de la Barcelona depaseste limitele impuse de UE.

Capitala catana nu se conformeaza normelor europene de mediu de asemenea nici Madrid, Granada sau Palma de Mallorca.

Comisia Europeana (CE), partea executiva a Uniunii Europene a refuzat ca Barcelona sa mai primeasca 5 ani la dispozitie pentru a se conforma cu nivelurile maxime de dioxid de azot cerute de legislatie.

In aceeasi situatie se afla si districtele industriale Valle si Baix Llobregat, integrate in zona metropolitana a Barcelonei dar de asemenea si Palma de Mallorca, cel mai mare oras din Insulele Balneare din Spania.

Legislatia statelor europene a impus ca din 2010 concentratia de dioxid de azot sa nu depaseasca 40 micrograme/metru cub de aer. Orasele sau teritoriile care depasesc aceasta limita pot fi sanctionate de catre Comisia Europeana. In Barcelona concentratia de dioxid de azot a ajuns la 50 micrograme in anumite perioade ale anului, atunci cand conditiile meteorologice favorizeaza cresterea concentratiei de poluanti.

Orasul a obtinut o prelungire de timp pentru a reduce nivelul de poluare, pana in 2015. Aceste prelungiri sunt acordate atunci cand guvernul demonstreaza ca a luat toate masurile posibile pentru a reduce poluarea, dar cu toate acestea nu a reusit sa atinga nivelurile impuse. In acest caz, guvernul poate cere Comisiei Europene prelungiri. Barcelona a cerut 5 ani.

Consiliul local sustine ca inca nu a reusit sa se conformeze cu legislatia europeana, concentratia de dioxid de azot fiind redusa cu doar 20%.

Pe langa Barcelona, si Madrid, Palma de Mallorca si Granada au cerut prelungiri.

De asemenea Spania a solicitat prelungiri in 2008 si in 2009 pentru a se conforma standerdelor europene de poluare urbana cu pulberi in suspensie,masura impusa inca din anul 2005 pentru 13 orase si 8 regiuni, inclusiv Barcelona.

Bibliografie

en.wikipedia.org/wiki/Barcelona

www.thinkspain.com/.../barcelonas-pollutio..

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/.../PMC106089...

www.socialresearchmethods.net/.../dummyv.

www.ecoavantdigital.com/ro/...y.../119-barcelona-debe-limpiar-su-ai..

Preview document

Poluarea Aerului și Mortalitatea în Barcelona - Pagina 1
Poluarea Aerului și Mortalitatea în Barcelona - Pagina 2
Poluarea Aerului și Mortalitatea în Barcelona - Pagina 3
Poluarea Aerului și Mortalitatea în Barcelona - Pagina 4
Poluarea Aerului și Mortalitatea în Barcelona - Pagina 5
Poluarea Aerului și Mortalitatea în Barcelona - Pagina 6
Poluarea Aerului și Mortalitatea în Barcelona - Pagina 7
Poluarea Aerului și Mortalitatea în Barcelona - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Poluarea Aerului si Mortalitatea in Barcelona.docx

Alții au mai descărcat și

Coroziunea

6. METODE DE PROTECTIE ANTICOROSIVA A MATERIALELOR METALICE Protectia împotriva coroziunii reprezinta totalitatea masurilor care se iau pentru a...

Hidrocarburi aciclice saturate (Alcani)

Hidrocarburile aciclice saturate numite alcani sau parafine, au formula generala CnH2n+2. Conform cu aceasta formula fiecare termen din seria...

Celuloza

CELULOZA este polizaharida cea mai raspindita in natura. Ea corespunde formulei(C6 H10 O5)n, in care n are valori cuprinse intre 700-800 si...

Ai nevoie de altceva?